Nyheter

Håpets katedral og Fyrlykta arrangerte gratis aktivitetsdag for familier fra Barnas stasjon

Produksjon av «biekatedraler», rebusløp og pizza sto på programmet da 25 barn og foreldrene deres fikk utfolde seg i sommersola på Isegran.

– Vi syns dette var en fin ting å gjøre før vi tar sommerferie, det å gi noe tilbake til samfunnet. Det er dette prosjektet vårt handler om, å bygge håp, og det er mange måter å gjøre dét på, sier daglig leder for Håpets katedral, Solveig Egeland.

Fredag inviterte de, sammen med den ideelle barnevernsstiftelsen Fyrlykta, småbarnsfamilier fra Blå Kors-tilbudet Barnas stasjon til gratis aktivitetsdag.

– VI har samarbeidet mye med Fyrlykta tidligere også. De har latt oss låne lokaler gratis, og da tenkte vi det var fint å lage en dag der de kunne få invitere noen av sine samarbeidspartnere. Så står vi for arrangementet, og mat og drikke, forteller Egeland.

Les også: Håpets katedral får muslimsk drahjelp

 

Adrian Khalid brukte Håpets katedral sin skriftestol som klatrestativ under fredagens aktivitetsdag. Her sammen med kuntner og daglig leder Solveig Egeland.

Et hjem for truede insekter

En av postene på programmet var produksjon av såkalte «biekatedraler» - Håpets katedrals egen versjon av biehoteller.

Enkelt forklart er dette en trebit som det bores hull i, i dette tilfellet restmaterialer fra byggingen av prammen til Håpets katedral, der de truede insektene kan søke tilflukt.

– Biene kommer og bosetter seg her, det tar ikke lang tid, og de blir boende i ett år. Da gjør man en kjempegod jobb for biologisk mangfold, forklarer Egeland.

– Disse lager vi og selger til inntekt for prosjektet vårt, og de har blitt så populære at vi har en enorm venteliste av folk som vil kjøpe dette. Men de barna som er her og lager sine egne i dag, får lov til å ta dem med seg hjem, fortsetter hun.

Disse katedralformede biehotellene skal bidra til å gi de truede insektene en trygg bolig.

Disse katedralformede biehotellene skal bidra til å gi de truede insektene en trygg bolig.

– Stort behov for gratisaktiviteter

Trond «Kurte» Andreassen mener det er svært viktig at man arrangerer denne typen aktivitetsdager, særlig nå i sommerferien.

– Og ikke minst at disse familiene møter et varmt og inkluderende Fredrikstad-samfunn som behandler dem som medmennesker. Dette er flotte familier som har kommet hit for å bli, og nå ser man at de hygger seg. Visjonen til Fredrikstad er «den lille verdensbyen», men jeg tenker at vi kan bli «den lille verdensbyen med det store hjertet». Det kan vi få til, for det koster ikke så mye, sier «Kurte».

– Dette handler om å få nye opplevelser, bli bedre kjent med byen vår, og ikke minst at barna har det hyggelig. Det er også tanken til Barnas stasjon, og en viktig faktor i det arbeidet de gjør for familiene som kommer hit. Jeg har sett, i forbindelse med ulike ferieaktiviteter her i Fredrikstad, at mange har et stort behov for noe å gjøre uten at det koster penger, utdyper han.

Les også: Mette-Marit er beskytter for Håpets katedral

Kidisti Tesfaldet og datteren Dilet storkoste seg på byggeplassen på Isegran.
Kidisti Tesfaldet og datteren Dilet storkoste seg på byggeplassen på Isegran. 

Inspirert til å bidra

Blant familiene som hadde funnet veien til sommermoroa i vannkanten var Kidisti Tesfaldet og datteren Dilet. De var begge strålende fornøyde med utbyttet av aktivitetsdagen.

– Nå har vi gått rundt her på Isegran, sett på museet og hvordan det var her ute i gamle dager. Jeg syns det er kjempehyggelig å være her, og er veldig glad for å kunne ha med barna på dette. Vi trives godt, fastslår Tesfaldet med et stort smil.

Samtidig kunne hun røpe at besøket på byggeplassen for Håpets katedral, og synet av ivrige barn som bygger sine egne minikatedraler for biene, har gitt mersmak.

– Det er et veldig fint tiltak, og har gitt meg lyst til å bidra på dugnad. Vi bor ikke så langt herfra, så jeg vil gjerne være med på å bygge katedralen, utdyper Tesfaldet.

Dilet Tesfaldet fikk også prøve seg på boccia mellom arbeidsslagene.

Dilet Tesfaldet fikk også prøve seg på boccia mellom arbeidsslagene.

Åpent for alle

Arbeidet med å ferdigstille Håpets katedral – som er et livssynsnøytralt prosjekt for å bevare naturen, havet og verdiene som ligger der – nådde nylig en stor milepæl da prammen som skal bære den ble sjøsatt.

Daglig leder Solveig Egeland gleder seg stort over alle som ønsker å bidra på veien videre.

– Vårt motto er «sammen mot plast i havet», og da er det viktig å prøve og invitere så mange vi kan – i alle aldersgrupper, uavhengig av kjønn, religion og alt. Hit kommer alt fra barn så små som i dag til pensjonister, alle er involvert i Håpets katedral. Og det er noe med det at hvis vi skal ta vare på jorda, så må vi samarbeide.

– Nå begynner vi med selve katedralen etter ferien, og regner med å bruke ett år til. Neste sommer håper vi å være helt i mål, så det blir kjempespennende.

Se bildeserie: Møleprammen på vannet

Mer fra Dagsavisen