Håper populær video kan forebygge seksuelle overgrep

En jente våkner etter fest og forstår etter hvert at hun trolig er blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Filmen, laget av Luck View for overgrepsmottaket i Østfold, treffer tydeligvis en nerve hos mange.

Hvem: Ann Helen Lomsdalen (54).

Hva: Leder for overgrepsmottaket i Østfold

Aktuell: Overgrepsmottaket publiserte nylig en video som viser de første minuttene fra en jente våkner etter et angivelig seksuelt overgrep.

Scenarioet antyder at en gutt har kledd av og forgrepet seg på jenta mens hun var full og/eller sov. «Håper du går på pilla», var guttens respons da hun spurte ham hva som hadde skjedd. Hva forteller det deg?

– Jeg tenker at filmen er litt åpen for tolkning. Hun kan ikke huske om hun har samtykket til seksuell omgang. Og svaret fra ham tenker jeg at lite trolig ville kommet fra en som var klar over at han hadde utført et seksuelt overgrep. 70-80 prosent av jentene som kommer til oss har vært utsatt for en type sovevoldtekt. Noen av dem får meldinger fra gutten mens de sitter her – noen ber om unnskyldning, mens andre meldinger er direkte stygge. Enkelte gutter utnytter bevisst jenter som er fulle til å skaffe seg «sex», mens andre ikke skjønner hva de gjør. Men tolke filmen, kan folk gjøre selv også. Det ser vi jo på responsen.

Hvorfor forstår tilsynelatende noen gutter og menn ikke hvor grensene går, og hva som regnes som overgrep?

– Det har jeg ikke et godt svar på. Men seksualitet er blitt veldig offfentlig i aldersgruppa som også er målgrupa for denne filmen. Det handler ikke lenger om intimitet. Vi hører unge jenter og gutter snakke om at de øver seg på å ha sex for å bli gode sexpartnere til de en gang får seg kjæreste. Og tilgangen digitalt gjør at 8-åringer ser på porno. Alt forvrenges, og foreldrene får det ikke med seg engang.

Hva må gjøres?

– Foreldre må snakke med ungene om seksuell grensesetting for seg selv og andre, både jenter og gutter. Min generasjon må forstå endringene i synet på seksualitet, følge med i tiden og på digitale arenaer ungene er.

Videoen har «tatt helt av» på Facebook på kort tid. Hvilken effekt tror du den kan gi?

– Overgrepsmottaket hadde 130 følgere på Facebook før vi la ut filmen, og dagen etter nærmer vi oss vel 1.200. Én ting er de snart 700.000 visningene, men engasjementet i kommentarfeltet er så stort! TV 2 ringte og ville ha meg inn i studio lørdag. Så filmen har nådd ut over all forventning. Vi håper at den også kan forebygge nye overgrep.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Et håpløst spørsmål å stille en med ADHD og dysleksi, men faglitteraturen min kom jeg ikke utenom.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å oppleve at jeg gjør en forskjell for andre i jobben min.

Hvem var din barndomshelt?

– Pappa, som døde altfor ung (55 år) – og Pippi Langstrømpe. Jeg kunne vel identifisere meg med henne, med det røde håret og all energien.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er litt for impulsiv. Det har vel noe med de bokstavene å gjøre.

Hva gjør du når du skeier ut?

– God mat og god vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– De svakes rettigheter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Helseminister Bent Høie. Han skulle nok fått noen alvorsord om alle de svake som ikke blir sett og hørt i samfunnet vårt.