Gullsmedansatt frifunnet for underslag for 230.000 kroner

Flere kostbare varer, blant annet en kundes diamantring, ble aldri levert som avtalt av den ansatte, men Fredrikstad tingrett kunne likevel ikke dømme mannen for det grove underslaget han var anklaget for.

Frifinnelsen ble besluttet da saken gikk for retten nå i juni. En mannlig ansatt i 20-årene var tiltalt for grovt underslag fra en gullsmedforretning i Fredrikstad.

Anklagen dreide seg om at han i oktober i fjor skulle ha tatt en 1,47 karats diamantring, som var innlevert av en kunde, og i tillegg et Longines Dolce Vita Carrée armbåndsur, en Jaeger LeCoultre Geomatic klokke og to sett diamantørepynt til en samlet verdi av 233.698 kroner.

Gjenstandene skulle bringes til butikkens filial i Oslo, noe som aldri skjedde.

LES OGSÅ: Politiet ventet ni måneder med å pågripe SV-toppen (Demokraten+)

Kunne ikke bevise intensjon

Da saken gikk for retten, erkjente mannen seg ikke skyldig. Hans versjon var, ifølge aktor, politiadvokat Christer Mikarlsen Havig-Lundén, at han hadde mistet tingene. Retten mottok forklaring fra fem vitner. Aktor valgte underveis i rettsbehandlingen å frafalle tiltalen mot mannen på grunn av bevisets stilling. Det følger av straffeprosesslovens paragraf 73 at retten skal avsi frifinnelsesdom når saken frafalles på grunn av bevisets stilling etter at hovedforhandling er begynt.

Aktor begrunner sin avgjørelse overfor Demokraten:

– Underveis i hovedforhandlingen i retten fant påtalemyndigheten at det ikke kan bevises at handlingen ble begått med forsett, altså med viten og vilje. Vi hadde ikke tilstrekkelig med bevis for at tiltalte hadde som intensjon å underslå gjenstandene han var i besittelse av, sier Havig-Lundén.

LES OGSÅ: Ung kvinne dømt for brann i institusjonsbygg på Hvaler

Anmeldt av butikkeieren

Han forteller at tiltalte jobbet i filialene både i Fredrikstad og i Oslo, og at det skal ha vært vanlig praksis å flytte varer mellom de to butikkene.

– Det var opprinnelig en anmeldelse fra butikkeieren som var bakgrunnen for at det til slutt ble utarbeidet en tiltale for grovt underslag mot den ansatte.

– Så hadde vi naturligvis også gode grunner til å ta ut tiltale å ta saken for retten, men det er påtalemyndigheten som holder bevisbyrden og den er det strenge krav til. Denne gang lyktes vi ikke i å oppfylle disse kravene, som er å bevise utover enhver rimelig tvil at den tiltalte er skyldig i det den vedkommende er tiltalt for. I dette tilfellet, grovt underslag, slutter politiadvokaten.

LES OGSÅ: Kom hjem med tom bil etter harryhandel

Den frikjentes forsvarer, advokat Johannes Bakkevig sier han ikke kan gå inn på saken spesielt, og heller ikke kommentere hvordan klienten skal ha mistet gjenstandene, men kommenterer likevel resultatet.

– Noen ganger blir bildet av hva som faktisk er skjedd klarere underveis i hovedforhandlingen. I denne saken var det åpenbart at tiltalte skulle frifinnes, sier Bakkevig til Demokraten.

LES OGSÅ: Dro munnbind og marihuana opp fra underbuksa