Nyheter

– Greit å være konservativ, men man må akseptere at byens sentrale funksjoner nå ligger på Vestsiden

Kommunens toppledere bør flytte til Gamlebyen, skrev Høyres gruppeleder Truls Velgaard i et debattinnlegg denne uka. – Det vil være unaturlig at ikke den politiske styringsstrukturen skal være forankret i rådhuset, svarer ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

Bilde 1 av 2

I debatten rundt Forsvarsbygg mange tomme lokaler i Gamlebyen mener Velgaard at ved å flytte ordfører, kommunedirektør og resten av toppledelsen i Fredrikstad kommune til Gamlebyen, vil det bli kø av kommunale etater som ønsker å flytte etter.

– Dette er et standpunkt Høyre har hatt lenge. Like lenge har vi avvist denne ideen. Det er greit å være konservativ, men man må nesten akseptere at byens sentrale byfunksjoner nå ligger på vestsiden. Det har det gjort i over 100 år. Det vil være unaturlig at ikke den politiske styringsstrukturen skal være forankret i rådhuset, mener ordfører Nygård (Ap).

Meninger: «Kommunens toppledere bør flytte til Gamlebyen»

Åpner for kommunal etablering

Nygård avviser likevel ikke at kommunale etater kan bli etablert i festningsbyen.

– Jeg er ikke negativ til at Fredrikstad kommune kan være lokalisert i Gamlebyen, men det må være hvis det passer for virksomheten og det finnes egnende bygg til formålet, sier Nygård.

Gamlebyen gårdeierforening og Foreningen gamle Fredrikstad, med tidligere kommandant Dag Strømsæther som prosjektleder, har nå overlevert strategidokumentet og visjonen «Gamlebyen mot 2032» til byens politiker. Foreløpig har ordfører Nygård kun fått «skumlest» dokumentet, sier han til Demokraten.

– Jeg synes det var såpass mye bra at vi foreslo at det skal lages et kommunalt strategidokument som tar opp i seg elementer av dette. Jeg er ikke enig i alt som står der.

– Prosjektleder Dag Strømsæther trekker fram kommunens arealplan, hvor Gamlebyen kun blir nevnt med noen setninger. I tillegg mener han at Gamlebyen-planen som er under utarbeidelse, i realiteten er en område- og reguleringsplan. Ikke en plan om hva Gamlebyen skal bli eller hvordan den skal utvikles. Hva gjør du med disse innspillene?

– Vi har bestemt oss for å lage begge deler. Både en strategiplan og en mer klassisk plan etter plan- og bygningsloven. Vi trenger begge deler. Områdereguleringen skal ifølge vedtatt planstrategi vedtas i 2023. Et kortfattet strategidokument bør være mulig å få ferdig neste år, svarer Nygård.

Les også: – Et strategisk grunnlag for Fredrikstad kommune til å skape liv og lys i tomme, flotte bygg (+) 

– Vi har stor interesse for det som skjer i Gamlebyen

Prosjektleder Strømsæther går langt i å kritisere Fredrikstad kommune for å være passive når det gjelder utvikling og involvering i Gamlebyen. Den kritikken tar ikke ordfører Jon-Ivar Nygård til seg:

– Det er ikke riktig. Fredrikstad kommune har stor interesse for det som skjer i Gamlebyen og har senest for et par uker siden gått inn og finansiert en Gamlebykoordinator. Vi jobber også sammen med Forsvarsbygg om diverse forvaltningsoppgaver. Vi har også relativt nylig inngått avtaler om leie i Tøihuset, som gjør en ny satsing fra museets side mulig, for å nevne noen få saker som har vært behandlet i den senere tid. Men det betyr ikke at jeg ikke anerkjenner at vi kan bli bedre.

(Saken fortsetter under bildet) 

Tøihuset i Gamlebyen var i sin tid Norges største bygning på en flate og ble oppført som lagerbygning for militært materiell. – Vi har relativt nylig inngått avtaler om leie i Tøihuset som gjør en ny satsning fra museets side mulig, forteller ordfører Jon-ivar Nygård (Ap).

Tøihuset i Gamlebyen var i sin tid Norges største bygning på én flate og ble oppført som lagerbygning for militært materiell. – Vi har relativt nylig inngått avtaler om leie i Tøihuset som gjør en ny satsing fra museets side mulig, forteller ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Les også: – Det verste er når en fredet bygning blir stående tom i lang tid (+) 

– Strategiplanen «Gamlebyen mot 2032» blir nå brukt i arbeidet med en stortingsmelding om fredede anlegg og bygg som ikke i bruk. Hvor nyttig tror du denne meldingen kommer til å bli? 

– Det er helt umulig for meg å si noe om nå. Jeg opplever at en hovedutfordring i Gamlebyen er modellen Forsvarsbygg har for utleie. De har dessverre ikke investeringsmidler og dermed legges investeringsbehovet på utleier. Dersom prosessen kan føre til at staten tar et større ansvar så er det bra, sier ordfører Nygård.

– Kan Fredrikstad kommune bli en framtidig eier av Forsvarsbygg sine eiendommer i Gamlebyen?

– Svaret på det er i utgangspunktet nei. Det utelukker ikke at vi kan bli eiere av enkelte objekter i framtiden. Fredrikstad kommune har nok bygningsmasse og vedlikeholdsbehov i den porteføljen vi har i dag.

Skal lage en kortfattet plan

– I presentasjonen av strategiplanen «Gamlebyen mot 2032» hevder Dag Strømsæther at alle tidligere planer om Gamlebyen har manglet en rød tråd. Som eksempler har han hentet fram et partis forslag om bilfri festningsby, hvor man i neste omgang foreslår shuttle-busser gjennom bydelen. Kommer du nå til å samle trådene og styrende partier om en felles strategi og målsetting for bydelen?

– Jeg tror ikke det er spesielt for Gamlebyen at det av og til kan dukke opp politiske forslag som ikke stemmer så godt med vedtatte planer. Det vil sikkert skje i framtiden også. Ja, flertallet har foreslått å lage en kortfattet strategiplan for Gamlebyen. Forhåpentligvis vil det gi oss en tydeligere politikk for bydelen, avslutter ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Mer fra Dagsavisen