Gratis buss ga nesten 70 prosent flere passasjerer

I løpet av de tre månedene gratistilbudet varte, hadde busstilbudene i Fredrikstad en passasjerøkning på 67,2 prosent. Biltrafikken til sentrum ble samtidig redusert, mens antall besøkende til byen gikk opp.

– Da bomringen åpnet i Fredrikstad den 15. november, var det mange som fryktet at besøket til sentrum ville gå ned, også vi. Derfor besluttet vi å sette inn diverse tiltak for å gjøre det enklere for Fredrikstadfolk å velge bort bilen på reiser internt i kommunen. Vi hadde allerede gratis ferge. Ved å supplere med innfartsparkeringer rundt byen og gratis buss håpet vi å møte bomringen på best mulig vis, sier Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

I perioden 11. november til og med 9. februar var det gratis å benytte seg av busstilbudet på kryss og tvers av Fredrikstad kommune, og nå er tallene fra gratisperioden klare.

Les også: Nasjonal interesse for gratis-buss

– Håper trenden fortsetter

Ifølge pressemeldingen fra kommunen var det en økning i antall passasjerer på hovedbusslinjene på hele 73,3 prosent i tremånedersperioden sammenliknet med ukene før bomringen åpnet.

Totalt for alle busstilbudene i kommunen var det en økning på 67,2 prosent.

– Målet vårt med gratis buss er at folk skal få øynene opp for at det finnes gode alternativer til bil. Nå håper vi at fortsatt redusert billettpris og det at mange har lært seg å like buss, gjør at den gode trenden fortsetter, sier Nygård videre.

Les også: Biltrafikken redusert etter bomåpning i Fredrikstad

Sentrumsøkning

Tellinger gjennomført i regi av Fredrikstad Næringsforening viser samtidig at frykten for sviktende sentrumsbesøk etter bomringens ble åpnet, ikke har slått til – i alle fall ikke foreløpig. Disse viser nemlig at besøkstallene til byen tvert imot har økt med tre prosent i løpet av de siste tre månedene, sammenliknet med samme periode året før.

– Dette synes vi er svært gledelig, fastslår ordføreren.

Han trekker også fram at det har blitt færre biler i Fredrikstad sentrum etter at bomringen åpnet.

– Ekstra hyggelig er det at CO2-utslippene knyttet til biltrafikk er redusert i samme periode. Biltrafikken til sentrum er nemlig redusert med 12,7 % sammenlignet med ukene før bomåpningen, avslutter Nygård i pressemeldingen.

Les også: Louise og Jan Georg var første syklister på den nyåpnede Seut-veien (Demokraten+)