Gi nytt liv til julens matrester

Fredrikstads egen tv-kokk, Bård Greni, har et enkelt julebudskap til oss alle: spis opp maten din!

Det skal være digg, og det skal være enkelt. Etter å ha lagt både tid og innsats i forberedelsene til julens høytidelige måltider, bør ikke restematen kreve for mye av deg som kokk.

– Lag gjerne noe enkelt, men likevel helt nytt av restene, sier Greni, som aller helst forvandler ribbe og pinnekjøtt til piknikmat som kan nytes ute i friluft.

Sara Johannessen Meek
Greni mener romjula i Fredrikstad nytes best med niste og ute i den fine naturen vår. Foto: Sara Johannessen Meek

– Du kan grille og båle både i marka og på distriktets mange flotte strender nå på vinteren, så det er bare å pakke en niste og komme seg ut. Jula kan fort gi brakkesjuke, og mat smaker tross alt best på tur, smiler han lurt.

Les også:  – Det fine med julematen er at du ikke trenger å finne opp kruttet

Et av hans enkleste triks er å ta de kalde, kokte potetene du har til overs og krydre dem godt med tacokrydder før du hiver dem på grillen.

– Det faller i smak også hos ungdommen.

Ifølge Østfoldforskning ble det i fjor kastet 390.000 tonn spiselig mat i Norge. Mye av dette stammer fra matindustrien, men også vi som privatpersoner kan gjøre en innsats, mener Greni, som bobler over av gode ideer til å gi nytt liv til julens restemat.

Les også: Redd en singel banan!

– Pinnekjøtt blir skikkelig kosemat med kebabdressing på, og ribberestene blir til en helt ny rett når du lar dem få følge av en asiatisk «glaze».

Les også: «Sauen må tilbake på middagsbordet»

 

Bård Grenis julemønsj

Pinnekjøtt i pitabrød

Foto: Sara Johannessen Meek
Får pinnekjøttet en runde på grillen, blir det helt nydelig turmat, ifølge Bård. Foto: Sara Johannessen Meek

Fyll et pitabrød med litt salat, plukk pinnekjøtt og grill det lett før du har det over salaten.
Hell over så mye kebabsaus som du selv vil. Sausen får du kjøpt i dagligvarebutikker.

Server gjerne med tacokrydrede poteter! Du tar ganske enkelt de kalde, kokte potetene fra gårsdagens middag, kler dem i en raus porsjon tacokrydder og freser dem på grillen eller i en panne med smør hjemme. 

 

Ribbesandwich med asiatisk vri

Foto: Sara Johannessen Meek

Godt brød eller rundstykke med smør
Ribberester
Rødkålsrester

Bårds asiatiske glaze
4 lime
3 ss brunt sukker
6 ½ dl søt chilisaus
1 bunt vårløk
6 ss gressløk
60 g ingefær
2 hele hvitløk
2 dl soyasaus 

Bak hvitløken i en halvtimes tid i varm ovn. Press limen, riv skallet. Finhakk vårløk, gressløk og ingefær. Fjern skallet på den bakte hvitløken og ha dem sammen med de andre ingrediensene i en kjele. La det småkoke i cirka 25 minutter på lav varme til det begynner å tykne.

 

Røkt laks og eggekrem

Foto: Sara Johannessen Meek

La en silkemyk eggekrem ved å kjøre rester av eggerøre i en blender med litt ekstra fløte. Server med røkt laks og det du har av sennep eller sennepssaus i skapet. Har du ikke rester av eggerøre, men er likevel fristet av retten, kan du prøve deg på Bårds egen eggekrem:

4 eggeplommer
1 ½ dl fløte
2 ss smør
1 kvist fersk dill
Maldonsalt
Pepper

Bland eggeplommer og fløte i en kasserolle. Varm forsiktig opp under omrøring til konsistensen blir som en tykk krem. Ha kremen i en blender eller bruk stavmikser. Tilsett smør og kjør til smeten blir glatt og smidig. Bland inn finhakket fersk dill, og smak til med salt og pepper.