Nyheter

Geologiforeningen mister lokalene sine

Entusiastene i Fredrikstad Geologiforening har i flere år holdt til gratis i lokalene på Isegran, men nå må de flytte ut.

– Vi har havnet i en nokså fortvilet situasjonen. Her skal lokalene være tømt før årsskiftet. Og vi har ingen steder å gjøre av verken medlemmene eller utstyret vi har, forteller lederen i den lokale sten-foreningen, Lise B. Løken, i det hun viser Demokraten inn i andre etasje ved Minemagasinet på Isegran.

Les også: 113.000 kroner betalte NRK i 1982 for eiendommene til Fredrikstad kommune – nå skal de selges (+)

Oppdaget på Altinn

Her, på rundt 30 kvadratmeter, har den aktive foreningen med rundt 40 medlemmer hatt tilhold siden 2009 etter å ha solgt sitt eget forsamlingslokale ved Skåra i Onsøy. Løken forteller at oppsigelsen kom som en overraskelse.

– Sist torsdag, i det jeg skulle sjekke noe privatpost på Altinn, oppdaget jeg ved en tilfeldighet at Fredrikstad kommune hadde sendt oss et brev via denne portalen. Her stod det svart på hvitt at Fredrikstad Geologiforening er sagt opp fra sine leide lokaler på Isegran og at stedet må være fraflyttet før årsskiftet. Brevet var sendt til Altinn-innboksen min 11. september. All kommunikasjon foreningen har hatt med kommunen har gjennom alle år foregått per brev, på e-post eller over telefon. Foreningen har aldri mottatt noe som helst på min private Altinn-konto.

– Hva har styret gjort med oppsigelsessaken etter at du ble kjent med den?

– Vi samlet styret omgående for deretter å ta kontakt med advokat. Vi synes oppsigelsesbrevet er pussig all den tid det ikke står noe om hvorfor vi skal sies opp. Når det også er et ubestridt faktum at vi har forsøkt å komme i kontakt med kommunen flere ganger det siste året for å få i gang en dialog om leieforholdet, uten å lykkes, så virker denne avslutningen temmelig brutal, forklarer Løken.

– Hva er grunnen til at dere ønsker dialog om leieforholdet?

– Det er rett og slett fordi vi ikke har noen leieavtale med kommunen. Den første avtalen vi fikk gjaldt fra 2010 til 2015. I 2015 inngikk vi en ny avtale som kun skulle gjelde for ett år. Fra 2016 og senere er vi derfor uten avtale, sier nestleder Alf Henry Hansen og fortsetter:

– Jeg har jobbet i offentlig forvaltning i 30 år og har aldri sett makan til surr rundt et leieforhold som dette. Ikke en gang et svar på hvordan husleieinnbetalingen skal ordnes har vi fått. Så nå har vi bodd her gratis i flere år uten også å få et eneste krav!

###

– Et av våre viktigste mål for tida er å bringe interessen for stein inn i grunnskolen, forteller Lise B. Løken og Alf Henry Hansen, her fotografert ved laboratorie-bordet i lokalet på Isegran. Foto: Arne Børresen. 

Bestrider oppsigelsen

Advokat Thomas Andrews skrev søndag 11. oktober et brev til Fredrikstad kommune hvor han bestrider oppsigelsen. Andrews viser til at foreningen flere ganger har forsøkt å få reforhandlet avtalen uten å lykkes. Advokaten mener det også er helt umulig å få tømt lokalene i disse Covid-19-tider med et såpass kort varsel.

– Hva tror dere om framtida?

– Vi er en svært aktiv forening som til og med har et økende medlemstall. Vi tror på framtida og håper politikerne ser verdien å ha en slik forening. Vi jobber dessuten aktivt med en plan for tida for å få kunnskap om stein inn i grunnskolen. Her må fornuften seire, sier Løken engasjert.

Les også: – Det verste er når en fredet bygning blir stående tom i lang tid (+)

Kafé med behov for lagringsplass

Kommunens eiendomssjef Voica D. Imrik har foreløpig ikke lest brevet fra geologiforeningens advokat, men svarer følgende på spørsmål fra Demokraten om oppsigelsen:

– Bakgrunnen for oppsigelsen er planen for Isegran maritime opplevelsespark. Denne planen er utarbeidet av Kulturetaten. Planen legger føringer for hvilket innhold og retning aktiviteten på øya skal ha. Kommunens overordnede mål er å få aktivitet og «liv» på Isegran.

Hun forklarer at driften av kafeen ble utlyst 1.1.2017 og at Minemagasinet AS fikk avtalen. Driften av kafeen skulle utgjøre øyas hjerte. Som et ledd i denne driften inngår også et overnattingstilbud i byggene Kabelmagasinet, Annekset og Widdingstua.

– Kafeen trekker publikum til øya i form av ulike arrangementer, og er derfor en stor bidragsyter, sier Imrik og forteller at Minemagasinet AS i lengre tid har hatt behov for mer lagringsplass, kontor og møterom.

Minemagasinet AS ønsker å ta i bruk lokalet som Geologiforeningen i dag benytter. Dette arealet er i samme bygg som kafeen.

Les også: Veteranbåten kan få kaiplass ved Isegran før nyttår (+)

Strever med å finne løsning for sambruk

– Da Geologiforeningen kun benytter lokalet én gang i uken, ble det vurdert at Minemagasinet AS hadde et større behov for lokalene. I november 2018 ble det derfor sendt en henvendelse til Geologiforeningen om at behovet på øya hadde endret seg, og at kommunen måtte se på muligheten for sambruk av lokalene, skriver Imrik og fortsetter:

– For å finne en løsning har vi gjennomført møter med Geologiforeningen, og kommunen har opprettet kontakt mellom foreningen og Minemagasinet AS, slik at de skulle finne en felles løsning for sambruk. I samarbeid med Kulturetaten ble det i 2018 besluttet å tilby foreningen et annet lokale. De fikk tilbud om å leie møterom i Annekset, andre etasje av Minemagasinet AS. Geologiforeningen mente at dette lokalet ikke var passende for deres virksomhet. Prosessen med å finne nye lokaler har tatt lang tid, og vi har dessverre ikke lykkes å komme til enighet. Uenigheten dreier seg, slik vi oppfatter det, i hovedsak om at foreningen ikke anser at rommet i Annekset egner seg for foreningens behov.

Eiendomssjefen presiserer at det er vanskelig å vurdere hvem som skal ha fortrinnsrett til kommunens lokaler, men at planen for Isegran legger sterke føringer for hva som skal være på øya. Målsettingen om at Isegran skal være et maritimt oppleveselssted vil påvirke hvem som prioriteres, og Geologiforeningens drift anses ikke å bygge opp under denne målsettingen.

– Fredrikstad kommune ved Etat for bygg og eiendom har per i dag ikke klare nok retningslinjer og prinsipper for utleie av kommunens lokaler. Vi er i en prosess med å legge frem en sak til politisk behandling om dette, avslutter eiendomssjef Voica D. Imrik.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Demokraten!

– Behandler normalt ikke enkeltsaker

Elin Tvete (Sp), leder av Teknisk Utvalg i Fredrikstad kommune, bekrefter overfor Demokraten at hun mandag ettermiddag fikk et brev fra geologiforeningen om oppsigelsen:

– Jeg har ikke rukket å sette meg inn i saken ennå på grunn av hektisk møtevirksomhet, men har imidlertid videresendt brevet til administrasjonen slik at vi kan få et svar derfra. Derfor er det foreløpig ikke så mye jeg kan si om saken, opplyser Tvete til Demokraten.

– Foreningens advokat bestrider oppsigelsen – er dette derfor en sak som bør løftes opp til det politiske bordet hvor du selv sitter?

– Normalt behandler vi jo ikke enkeltsaker i utvalgene. Men jeg kan uansett ikke besvare dette spørsmålet før jeg har sett svaret fra administrasjonen.

– Svaret fra administrasjonen til Demokraten er at det maritime miljøet på Isegran skal utvikles og at man derfor må se hva som passer inn på øya?

– Jeg har foreløpig ikke fått noe svar fra administrasjonen og må nesten vente med å kommentere dette til svaret foreligger. Jeg regner vel med å få høre noe mer om dette temmelig fort, avslutter Tvete.

Mer fra Dagsavisen