Fylkestopper i Viken lover å gi alt for fylket de vil legge ned

De rødgrønne politikerne som skal styre Viken, sier de vil gjøre sitt beste for innbyggerne, selv om de vil kassere det nye fylket så raskt som mulig.

– Alle de løsningene vi jobber fram som er gode og som er til det beste for våre innbyggere, vil stå seg uansett hvor grensene går eller hvordan logoen måtte se ut i framtiden. Høyre kan ta det helt med ro – vi går på jobb helt uten forbehold og skal gjøre vårt beste hver eneste dag, sa Tonje Brenna (Ap).

Hun fikk som ventet vervet som leder av fylkesrådet torsdag da de 87 representantene i det nye fylkestinget for Viken møttes for første gang. Dagens Akershus, Buskerud og Østfold blir formelt til Viken 1. januar 2020.

Brennas partifelle Roger Ryberg (bildet) ble valgt til fylkesordfører og Kathy Lie (SV) til fylkesvaraordfører i det konstituerende møtet.

(Saken fortsetter under bildet)

Roger Ryberg ble ordfører i det nye storfylket Viken, på det første konstituerende møte i fylkestinget for Viken fylkeskommune.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

LES OGSÅ: Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges

Sp får klimapost

Senterpartiets Anne Beathe Kristiansen Tvinnerheim blir nytt fylkesråd for klima og miljø, og MDGs Øyvind Solum blir fylkesråd for planlegging og analyse. Camilla Sørensen Eidsvold (SV) skal ha ansvar for kultur og integrering.

Fylkestinget besluttet at det nye fylket skal styres etter en parlamentarisk modell, med et fylkesråd i stedet for et formannskap. Kun Rødt stemte mot.

LES OGSÅ: En tredjedel av Viken-kjedet måtte kastes og støpes på nytt rett før levering

Vil omgjøre vedtaket

Den ærverdige festsalen på universitetet NMBU i Ås ga Viken fylkestings første møte en storslått ramme, og flere pekte på at det var en historisk dag. Men i salen satt et rødgrønt flertall som altså ønsker å begrave det nye storfylket så fort som mulig.

I samarbeidsplattformen er Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV enige om å jobbe for at Stortinget går tilbake på vedtaket om å slå sammen de tre fylkene Akershus, Buskerud og Østfold. Det håper de skjer etter stortingsvalget i 2021.

Viken fylke får 1,2 millioner innbyggere. Planen har vært at hovedkontoret til det nye fylket skulle ligge i Sandvika, men det rødgrønne flertallet vil beholde dagens tre fylkeshus i håp om at de tre fylkene skal gjenoppstå.

(©NTB)