Frp stiller bompengekrav til Høyre

Vinner de borgerlige valget i Fredrikstad 9. september, vil Frp forlange at Høyre sier nei til bomringen for å samarbeide. – Hvis ikke forblir vi i opposisjon, varsler Frps Bjørnar Laabak.

Halvannen uke før valget ligger det an til et bikkjeslagsmål også lokalt om de omstridte bompengene: Nå er Frp i Fredrikstad innstilt på å vrake hele det borgerlige samarbeidet dersom partiet ikke får med seg Høyre på et ja til å droppe både bompengene og Bypakke II.

Det kan bety at Høyres Truls Velgaard også får sin ordførerdrøm knust.

MENINGER: «Bomringen i nedre Glomma avgjøres nå»

Hardt mot hardt

– For oss er bompengene blitt den viktigste saken i valget. Vi lover velgerne at det ikke blir noen bompengering rundt Fredrikstad i høst. Det vil si at vi tar bort alle bompengestasjonene som er knyttet til Bypakka; altså stasjonene ved Kvernhuset, Dikeveien, Tomteveien, Rolvsøyveien og Brohodet. Hva gjelder bomstasjonen ved Seut, som skal drives av staten, vil vi ha en løsning hvor kommunen og fylkeskommunen dekker bilistenes andel av kostnadene. Det vil si 45 prosent av sluttsummen på 930 millioner, forklarer Laabak, Frps ordførerkandidat.

– Hvis de borgerlige får flertall i Fredrikstad 9. september så stiller Frp ultimatum i bompengesaken før det bygges en flertallsplattform?

– Ja det gjør vi. Vi går ikke inn i et forpliktende samarbeide med partier som sier ja til bompenger. Da forblir vi heller i opposisjon. Vi går ikke på akkord med våre velgere, understreker Laabak bestemt.

Vil ha nye veier

Høyres gruppeleder og ordførerkandidat, Truls Velgaard ser det som utenkelig at partiet hans vil gå med på Frps bompenge-betingelser:

– Vi liker ikke bompenger. Men vi er veldig opptatt av at det skal bygges nye veier her i Fredrikstad. Og nye veier får man ikke uten bompenger, resonnerer Velgaard.

– Hva tenker du om dine egne muligheter til å bli ordfører dersom Frp i opposisjon ikke vil støtte deg?

– Tida får vise hva valgresultatet blir. Så må det jo føres forhandlinger slik det alltid gjøres etter valg. Men alle partier har sine bestemte løfter og krav man går til valg på. For oss er det viktig å få gjort noe med veinettet. Dette er ikke et løfte vi bare kan legge bort, påpeker Truls Velgaard utvetydig.

I torsdagens papiravis svarer velgerne på hvordan bomringen vil påvirke deres valg av parti.