Nyheter

Frir til befolkningen om ryddehjelp etter massivt utslipp

Den siste tida har det blitt observert tonnevis med parafinvoks på strender og skjær bare i Fredrikstad og Hvaler. Ryddearbeidet er allerede godt i gang, men det haster.

Bilde 1 av 3

– En ting er at barn kan få det i seg, selv om det kanskje ikke er så mye av lek i strandsona på denne tida av året. Det vi vet er at hvis man får i seg parafin, så kan det gi store mageproblemer. Det samme gjelder for dyra, og spesielt sjøfugl som fort kan spise seg mette på dette. Man ser det ikke like tydelig som for eksempel ved et oljeutslipp, men dette gjør likevel alvorlige ting med kroppen deres, sier driftsleder Ole-Johan Vauger i Hvaler kommune til Demokraten.

I løpet av de siste dagene har store mengder parafinvoks blitt observert langs kysten i Ytre Oslofjord og nedover langs svenskekysten. Både i Fredrikstad og på Hvaler er det registrert både store og små funn på en rekke strender og skjær langs de mange kilometerne med kystlinje.

– Sånn situasjonen er nå, er det fortsatt ganske mye som er skylt opp i større klumper, og det gjør det enklere å plukke. Men etter hvert vil det begynne å smuldre opp, og fugler kan også ta det i nebbet for så å slippe og knuse det fordi de kanskje tror det er østers. Når bitene blir mindre, blir det også vanskeligere å rydde opp, og hvis været endrer seg kan det også bli skylt ut igjen på sjøen, sier naturforvalter Therese Ramberg Sivertsen i Fredrikstad kommune.

Les også: Fant spor etter steinalderen i et hull midt i Råde-skauen (+)

Til nå er det plukket nesten 1,5 tonn parafinvoks bare i Fredrikstad-skjærgården, men fortsatt ligger det store mengder på strender og skjær.

Til nå er det plukket nesten 1,5 tonn parafinvoks bare i Fredrikstad-skjærgården, men fortsatt ligger det store mengder på strender og skjær. FOTO: Hermund L. Kjernli

– Aldri så mye

Hver dag siden parafinutslippet først ble kjent, har Skjærgårdstjenesten i både Fredrikstad og Hvaler vært ute for å rydde selv, men også ta med seg det andre har samlet. De har også ansvar for å veie det som blir plukket, og torsdag ettermiddag kunne de notere nærmere 1,5 tonn bare i Fredrikstad.

– Og enda vet vi at det er flere tonn som er registrert, og som ligger og venter på å bli plukket. Vi håper mye er gjort i løpet av de neste par ukene, og at været ikke snur før vi har fått ryddet opp mesteparten, sier Thomas Warren Eriksen i Skjærgårdstjenesten Fredrikstad.

Selv om det er meldt om funn både i Vestfold og helt sør til Bohuslän på andre siden av svenskegrensa, har han et inntrykk av at Østfoldsida av fjorden er hardest rammet. Eriksen forteller også at han har sett lignende utslipp i området tidligere, men aldri så enorme mengder som nå.

– Så lenge jeg kan huske har det kommet inn noe smått av parafinvoks, men da snakker vi om en og annen klump, ikke flere tonn.

Les også: «Regjeringen bør opprette en ny gren av Forsvaret: Miljøforsvaret»

Thomas Warren Eriksen noterer ned hvor mye som har blitt plukket under torsdagens tokt.

Thomas Warren Eriksen noterer ned hvor mye som har blitt plukket under torsdagens tokt. FOTO: Hermund L. Kjernli

Ber om hjelp

Til nå er det i all hovedsak Skjærgårdstjenesten, Miljøstiftelsene Elv og Hav, Naturvernforbundet og noen andre ivrige frivillige som har tatt seg av ryddejobben i Fredrikstad og på Hvaler, men det trengs flere hender for å få gjort unna arbeidet raskest mulig. Derfor frir de to kommunene nå til befolkningen, med en oppfordring om at enda flere skal bidra.

– Dette anses jo som forurensning, så vi ønsker selvfølgelig å få det vekk. Nå håper vi det er mange som ønsker å hjelpe til med å både registrere funn og plukke, da det er viktig å få så god oversikt som mulig over omfanget av utslippet og få ryddet dette så raskt som mulig. Kommunen ønsker også å få veid det som blir plukket, sier Therese Ramberg Sivertsen.

Via Fredrikstad kommunes nettsider kan man klikke seg inn på et ryddekart som viser hvor det er registrert funn, og hvor man kan bidra med å plukke.

– Der er det også oppgitt hentepunkter der man kan sette det man har plukket, og melde fra til Skjærgårdstjenesten som kommer og henter. Vi har også to ryddekasser, en på Slevik og en ved Foten, der det er mulig å hente sekker. På servicetorget kan man få både sekker og hansker, og vi anbefaler bruk av hansker når man skal plukke, sier Sivertsen.

– I tillegg har vi en egen nettside for å registrere nye funn av parafinvoks, som vi oppfordrer folk til å bruke både for å at vi skal få kartlagt omfanget, og for å gjøre ryddearbeidet enklere, legger hun til.

Les også: FBK frister med kampbrukte drakter som julegave – håper å dra inn over 30.000 kroner (+)

Christian Hellqvist fra Skjærgårdstjenesten sørger for at sekkene med parafinvoks kommer trygt på land.

Christian Hellqvist fra Skjærgårdstjenesten sørger for at sekkene med parafinvoks kommer trygt på land. FOTO: Hermund L. Kjernli

Snart ulovlig

Det er fortsatt noe usikkerhet rundt hva som er kilden til parafinvoks-utslippet, men Kystverket opplyste i forrige uke at det mest sannsynlig stammer fra et skip som har vasket tankene sine etter å ha fraktet parafinolje, og så dumpet skyllevannet i sjøen.

– Dette er et tillatt utslipp. Mange fartøy gjør dette, i og med at det ikke er ulovlig. Derfor kan vi ikke stille noen til ansvar for dette, sa vaktleder Kjetil Aasebø i Kystverket da.

På grunn av utbredelsen av påslaget, samt at det regnes som en akutt hendelse, er det Kystverket som er ansvarlig forurensningsmyndighet. Aasebø sier det ikke er farlig å komme i kontakt med parafinvoks, men at det altså kan være farlig for dyrelivet.

– Dette er snakk om et petroleumsprodukt, så det er ikke bra å få i seg. Det gjelder spesielt vilt, som sjøfugler og sjøpattedyr.

Ifølge vaktlederen er dette det første, store utslippet av parafinvoks på norske strender. Han tror det skyldige skipet var langt unna norskekysten da utslippet skjedde.

– Dette er et kjent problem i land som Nederland, Tyskland, Belgia og Frankrike. De opplever dette som et problem. Derfor er det nå gjort tiltak for å gjøre denne typen utslipp forbudt. Det kommer et internasjonalt forbud fra nyttår, sier Aasebø.

Les også: Høgskolelektor: Flere kvinner som leder (+)

Mer fra Dagsavisen