Nyheter

Frevar-sjefen lover å løse forsøplingsproblemet

Frevar-direktør Fredrik Hellström tar kritikk for at søppel lagres utendørs på Øra.

Bilde 1 av 5

Frevar har pakket husholdningsavfall i rundballer i 20 år. Etter det direktør Fredrik Hellström omtaler som «en uvanlig lang driftsstans» i sommer har det tårnet seg opp med baller.

Ballene som lagres utendørs, eksponert for elementene, blir spist på av fugler og rotter, det vokser tomatplanter ut av dem. Søpla ender opp blant annet inn i fuglereservatet Øra og rekreasjonsområdet Gansrødbukta.

Nå innrømmer direktør Fredrik Hellström i Frevar at praksisen ikke er god nok etter dagens standard.

– Vi må finne en annen løsning, sier han.

– Kan du love det?

– Ja, det lover jeg.

NATURVERNFORBUNDET: – Sånn kan man ikke drive. Det er rart de ikke skjønner det selv

LES OGSÅ: Her er det bare å legge seg flat

Et fjell av søppel hos Frevar tiltrekker fugler og andre skadedyr. Søppel fra området dras ut i naturen av fuglene, og tas av vinden når det blåser.

Et fjell av søppel hos Frevar tiltrekker fugler og andre skadedyr. Søppel fra området dras ut i naturen av fuglene, og tas av vinden når det blåser. Foto: Erik Wiggo Larsen

Vil ha hall

Fordi tilgangen på brennbart avfall og behovet for energi alltid svinger, vil det alltid være et behov for å mellomlagre avfallet. Et av forslagene som nå har vært diskutert internt og mellom styreleder Victor Kristiansen og direktøren, er å bygge en hall. Det tar tid, og er kostbart men kan være en riktig løsning

– En annen mulighet er å bygge nettinggjerde med tak, sier Hellström.

De to tiårene med utendørs lagring av husholdningsavfall har imidlertid satt sine spor. Det mener i alle fall Lars Hox.

– Jeg har varslet Frevar om søppelet som flyter rundt her tre ganger, som beboer og innbygger av Fredrikstad. Jeg har bodd i området i 15 år, og vi finner søppel i Gansrødbukta og ellers på Øra, sier han.

LES OGSÅ: Fredrikstad har gjort seg avhengige av andres søppel (Demokraten+)

###

Lars Hox plukker søppel på Øra jevnlig og mener det er et vedvarende problem at Frevar ikke sikrer mot spredning ut i naturen. Foto: Lars Hox

Har lovet hall før

Hox sier de har funnet søppel som bærer preg av å ha ligget lenge ute i naturen.

– Det har ligget så lenge at plasten går i oppløsning når vi prøver å plukke den. Alt det som har flydd utover i disse årene kommer til å fortsette å være et problem i mange år fremover. Det er ikke søppel fra turgåere, det kan bare komme fra Frevar, sier Hox, som har snakket direkte med Hellström om forsøplingen.

Hellström er uenig i at søppelet bare kommer fra Frevar og mener at de tar ansvar for sin andel søppel.

– Det er flere kilder til at avfall kommer på avveie, mener han.

Det var i sommer at Hox varslet Frevar om omfanget av forsøplingen ved å sende meldinger og bilder, blant annet til styremedlemmer i Frevar. Han snakket også direkte med direktør Hellström om det på telefonen.

– Frevar skylder på andre aktører, og Hellström snakker om at de ønsker seg overbygg, men det blir det aldri noe av, sier han.

LES OGSÅ: – Å brenne søpla er den beste løsningen vi har akkurat nå (Demokraten+)

Bakken på Øra er mettet med store og små biter av plast og annet søppel.

Bakken på Øra er mettet med store og små biter av plast og annet søppel. Foto: Lars Hox

Vil rydde opp

Da Demokraten var på befaring på området onsdag, var 200 av de skadde søpleballene kjørt vekk, og fjellet med søppel var ikke lenger synlig fra fugletårnet på Øra.

– Frevar tar ansvar for sin andel av søppelet som spres. Det ryddes jevnlig på området og situasjonen vi opplevde nå med den lange revisjonsstansen i sommer var ekstraordinær, sier han.

– Vi har som sagt likevel opplevd løsningen med plastpakking som en god løsning frem til nå. Lageret med baller bygges opp ved revisjonsstans ved energigjenvinningsanlegget. Deretter benyttes lageret med baller til energigjenvinning.

– Men det er ikke første gang dere konfronteres med at Frevar forsøpler områdene på Øra? Vi har skrevet om det før, og dere har blitt varslet av innbyggerne før?

– Jo, noe vil det være, men det er derfor vi må finne nye løsninger, sier han.

Frevar-direktør Fredrik Hellström innrømmer at søppel fra Frevar havner i naturreservatet, og at det er på tide å se etter andre løsninger på mellomlagringen.

Frevar-direktør Fredrik Hellström innrømmer at søppel fra Frevar havner i naturreservatet, og at det er på tide å se etter andre løsninger på mellomlagringen. Foto: Erik Wiggo Larsen

Opprydding burde lønnes

Hox lar seg ikke imponere av direktørens forslag til løsninger for området.

– Han sitter med ressurser, mulighet og ansvar, men så må han presses av media for å gjøre noe med det?, påpeker han.

– Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er symptomatisk for hvordan folk er. Naturen har ingen stemme. Her må media presse på, svarer Hox.

– Det er provoserende at en av de viktigste jobbene vi gjør for naturen, å plukke opp søppel og rydde etter industrien og næringen, baseres på frivillighet. Det burdet vært lønnet. At straffedømte plukker avfall er helt supert og en meningsfull soningstid, jeg vil ikke at noen skal tro jeg mener noe annet. Men det er igjen et påtrykk og iniativ fra en tredjepart og viser ikke noen vilje eller iniativ fra Frevar til å ta kostnader ved å rydde opp selv.

– Dette dementeres med det sterkeste. Det er andre enn Frevar som har frivillige ordninger. Frevar kjøper jevnlig inn tjenester hvor plukking av avfall utføres, både innefor og utenfor Frevars tomt, svarer Hellström.

Gansrødbukta er et av stedene der det samler seg mye søppel, spesielt i sivet. Foto: Lars Hox

LES OGSÅ: Frevar får millionstøtte for å bli klimanøytralt

Mer fra Dagsavisen