Nyheter

Fredrikstad-politikerne lar seg ikke provosere av verdensbyen-harselas

Kommunevisjonen «den lille verdensbyen» har et snev av mindreverdighetskompleks og er en trist avsløring av håpløse ambisjoner, mener forfatter og dikter Kjersti Bjørkmo. Men hun klarer ikke å erte på seg Fredrikstads politikere og turistkontor.

Bilde 1 av 6

– Det skal mye til å treffe spikeren på hodet og favne alle. Men det skal sies at dette handler ikke om at vi har som ambisjon å bli en verdensby. Vi ønsker derimot å være en mangfoldsby, som tar imot impulser fra verden. Visjonen peker også på at Fredrikstad er et sted folk har kommet til. Så bruker vi «den lille», ettersom vi også er sammensatt av små lokalsamfunn vi ønsker ta vare på videre, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (bildet) til forfatter Kjersti Bjørkmos utspill.

BAKGRUNN: Forfatter driver gjøn med Fredrikstads nye slagord

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap)
båtliv Fjeldberg

Bjørkmo har laget poesi av flere norske kommuners slagord og visjoner – dem hun synes det er verdt å tøyse litt med. Hun uttaler om Fredrikstad-visjonen «den lille verdensbyen», at:

– «Det årnær sæ i Fredrikstad» var godt innarbeidet, men ble nylig skiftet ut. Jeg syns det første slagordet fanger folkesjelen til Fredrikstad på en fin måte. Mens «Fredrikstad – den lille verdensbyen» er en litt trist avsløring av håpløse ambisjoner, kanskje med et snev av mindreverdighetskompleks.

«Det årnær sæ» ikke på skraphaugen

Ordfører Nygård (Ap) lar seg ikke fornærme av dette, og påpeker:

– «Det årnær sæ» står fortsatt som slagord, og er ikke noe vi har forlatt. Begrepet hadde en kort tid som kommunens visjon, mens vi nå har en ny visjon. Så kan det vel også diskuteres hvor viktig et kommunalt slagord eller en visjon egentlig er, sier Nygård til Demokraten.

Visjonen fikk flertall i kommunestyret. Borgerlig side er ikke overvettes begeistret for visjonen, men ønsker heller ikke å bruke forfatterens harselas til å ta opp kampen mot den.

– Høyre stemte ikke imot visjonen, la det være poengtert. For egen del er jeg ikke begeistret for den, men jeg ønsker heller ikke å starte en kamp mot den og har ikke lyst til å karakterisere visjonen på den ene eller andre måten. Det er bare ikke et slagord jeg identifiserer meg med, sier ordførerkandidat Truls Velgaard (H), som i likhet med ordføreren påpeker at «det årnær sæ» ikke er kastet på skraphaugen.

Truls Velgaard høyre

– Det synes jeg for øvrig er et supert begrep, og er sånn sett enig med Bjørkmo. Det er fortsatt et begrep kommunen bruker i forskjellige sammenhenger. Og blir det maktskifte til høsten, kan jeg love at det vil bli mer brukt, sier Velgaard (bildet).

Vil ikke snakke byen ned

Velgaard bryr seg imidlertid fint lite om at Fredrikstad nå får så hatten passer, i likhet med flere andre kommuner.

– Det vil alltid være delte meninger om sånt. Folk vil si forskjellige ting om «det årnær sæ» også. Uansett har et politisk flertall gjort et valg, og jeg bøyer meg for det. Jeg vil gjøre det jeg kan for å fremme byen, og ikke snakke byen ned, sier Velgaard.

LES OGSÅ: Er redd elva blir glemt – mener Fredrikstad bør hente italiensk inspirasjon

Ordførerkandidat Bjørnar Laabak (Frp) blir heller ikke brydd av forfatterens kritikk, og mener derimot at Fredrikstad har truffet en nerve når kommunen blir tullet med.

– Frp ønsket riktig nok å beholde «det årnær sæ» som visjon, for det vet folk rundt om i landet at det gjør her i byen. Men jeg har ikke noe utpreget negativt forhold til «den lille verdensbyen», og synes det er helt greit og litt morsomt å bli harselert med. Kanskje vi får det store Røkke-tårnet i den lille verdensbyen – vi må tørre å tenke stort. Og så må kommunen holde fingrene av fatet, og la den lille verdensbyen få utvikle seg, poengterer Laabak (bildet).

bjørnar laabak frp

– Evner å være en del av verden

Camilla S. Eidsvold, ordførerkandidat for SV, mener forfatteren har misforstått visjonen.

– Hun har nok ikke gått inn i hva vi mener med den lille verdensbyen. Det var bred enighet om at vi er en by med mangfold, hvor hele verden er representert. Vi har dessuten en historie innen sjøfart, hvor mange reiste ut og kom hjem igjen. I dag har vi mye eksport og import, blant annet via Borg Havn, slik at vi også er viktige for verden rundt oss. Vi ville aldri vært det vi er i dag hvis ikke det var for verden utenfor. Vi evner å være en del av verden og ikke bare oss selv, ligger det i visjonen, sier Eidsvold (bildet), som legger til:

Camilla Eidsvold  SV

– All oppmerksomhet er god oppmerksomhet. Tenk om Bjørkmo hadde laget en diktsamling på politiske dokumenter – det hadde vært litt morsomt. For øvrig vil jeg understreke at den lille verdensbyen er en visjon, ikke et slagord. Det er forskjell på det, sier hun.

– Nødvendig i mylderet av brune hatytringer

Turistsjef Maya Nielsen (bildet), leder i Visit Fredrikstad og Hvaler, tar ikke kritikken fra Bjørkmo særlig seriøst, og reagerer først slik når vi forteller hvorfor vi ringer:

– Off... agurk, altså.

Maya Nielsen, Visit Fredrikstad og Hvaler.

– Jeg synes visjonen er fin og fremoverlent. Den viser at vi ønsker mangfold og ønsker verden velkommen. Fra mitt ståsted er det en kjempefin visjon. Dette får vi tåle. De som er trygge på seg selv bryr seg ikke om sånt, vet du. Hun får ha sitt synspunkt. Visjonen har vært gjennom en prosess og er forankret lokalt, og det er det som betyr noe, mener Nielsen og avslutter:

– Jeg synes kjernen i visjonen er nødvendig nå – midt oppi mylderet av brune hatytringer. Det er fint at Fredrikstad fremsnakker mangfoldet.

Mer fra Dagsavisen