Nyheter

Fredrikstad-fisk vant årets laksetest

Troll Salmon til topps for andre år på rad.

BraMat.no har kåret Engelsviken-bedriften Troll Salmon til vinner av årets laksetest.

– Det var veldig hyggelig å høre!, sier innehaver Arve J. Iversen.

Han er en opptatt mann inn mot julesesongen, der salget og produksjonen er på topp.

– Vi prøver jo å lage mat som folk vil kjøpe om og om igjen. Så da gjør vi noe riktig, ler han.

LES OGSÅ: O-eliten skal serveres egg fra Onsøy og røkelaks fra Engelsviken (Demokraten+)

Et eget håndlag med fisken

Engelsviken-bedriften har holdt på siden 1987. Iversen tror at det er måten de gjør det på, som gjør dem til testvinnere gang på gang.

– Jeg tror det er måten vi gjør det på. At vi har gode råvarer, og at vi har mange års erfaring. Det er flinke folk som jobber med fisken vår.

Å lage god, røkelaks eller -ørret er et spesialfelt.

– Det er på en måte et håndverk. At fisken blir god, er nok en kombinasjon mellom ny teknologi og gammelt håndverk, sier Iversen.

LES OGSÅ: Foto-Sara kjemper og gjev kokkepris (Demokraten+)

###

Engelsviken-produktet vinner årets store laksetest. Foto: Troll Salmon

Lite salt og best på smak

Cathrine Borchsenius er ansvarlig for BraMat, og for laksetesten. Hun mener at Troll skiller seg ut på to ting.

– De er veldig lave på salt, også smaker den bedre. Det kan ha med produksjonsmetoden å gjøre, hvilke stykker de velger og så videre. Nå vurderer vi først og fremst på næringsinnhold, og der ser vi at Troll kommer godt ut, spesielt på salt, men vi ser også på proteininnhold og mettet og umettet fett, sier hun.

Ettersom all røkelaks er salt, er det små variasjoner som avgjør hvem som blir testvinner.

– Det er flisespikking, men likevel synes vi at Troll Salmon måtte vinne testen.

Troll Salmon vant fjorårets test også, den gang omfattet testen også røkte ørret – og det var den de vant med.

Fredrikstad-fisken er tildelt Spesialitet-merket for unik smak, og kjennetegnes ifølge Nyt Norge «av en karakteristisk, mild og lite salt smak. Kaldrøking med flis fra bøk gir produktet en dempet røksmak».

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Merket garanterer at maten eller drikken er basert på de beste norske råvarer, laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter, laget av dyktige mathåndverkere og er vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

DEBATT: Matfylke i rivende utvikling

Mer fra Dagsavisen