Nyheter

– Fredrikstad er avhengige av andres søppel

100.000 tonn søppel brennes årlig. Importøren mener det er bra for miljøet. MDG mener det slippes giftstoffer ut i lufta.

Bilde 1 av 2

Avfallsimportøren Geminor AS har søkt Fylkesmannen i Oslo og Viken om godkjenning av mellomlagring av 100 000 tonn avfall på Borg Havn, med svarfrist 27. august. Avfallet består av plast, tre og papir fra England.

Foranledningen er en henvendelse fra Miljødirektoratet til Fylkesmannen i oktober i år, som gjorde Fylkesmannen oppmerksomme på at praksisen er søknadspliktig. Søknaden ble sendt på oppfordring fra Fylkesmannen.

Søppelimporten til Borg Havn har pågått siden 2012.

LES OGSÅ: Frevar får søppel fra Irland

Har gjort seg avhengige

Leder i Fredrikstad MDG, Henning Aall, sier det er et taktisk spill fra avfallsbransjen å sende søknad i sommerferien.

– At de gjør dette i ferien er en snikordning og direkte usmakelig, sier han.

– Dette hadde mest sannsynlig gått oss hus forbi hvis ikke dere gjorde oss oppmerksomme på det.

– Jeg vet at det importeres avfall fra utlandet til Fredrikstad. Men omfanget som skisseres er nytt for meg, og det hele fremstår som en underlig praksis, sier Aall.

Han mener det kommunale avfallshåndteringsselskapet Frevar og har gjort seg avhengige av store mengder avfall som skal forbrennes.

– De er i stort behov av materiale å brenne for å holde dampen gående, bokstavelig talt, fordi dampen genererer energi som blant annet sendes til industrien på Øra. På den måten kan de drive fabrikkene på damp i stedet for olje, som jo isolert sett er bra så lenge man hevder at olje er det eneste alternativet. Industrien søker naturlig nok etter den rimeligste energien, men slik kan vi ikke lenger tenke. Vi må fase ut olje og annen forbrenning og satse på ren og fornybar energi. Og når de må importere helt fra Storbritannia for å produsere noe som skal bli miljøvennlig, blir miljøgevinsten marginal, om noe i det hele tatt. Avfall er en ressurs på avveie, og bør i størst mulig grad gå til materialgjenvinning.

LES OGSÅ: Høy luftforurensing i Fredrikstad

Deponi er verre

Å importere avfall og plast er veldig lite miljøvennlig, mener Aall.

– Dette er en verdiforringelse. Det kreves minst to liter olje å produsere en liter plast.

I søknaden til Fylkesmannen skriver derimot Geminor at brenning av avfall er mer miljøvennlig enn alternativet, som er å brenne olje. Det er ikke Aall enig i.

– Å brenne plasten er å gjøre vondt verre. Vi må satse på fornybar energi.

Daglig leder i Geminor AS, Kjetil Vikingstad, avviser kritikken.

– Det er bedre å brenne avfallet, enn å deponere det. Avfallet har vært sortert i England og alt som kan gjenvinnes er tatt ut. Det som gjenstår er avfall kontaminert med matrester og vann, som ikke kan gjenvinnes.

LES OGSÅ: Langøya begynner å bli fullt

– Jeg blir forbannet

Aall er provosert over praksisen.

– Å frakte alt dette til norsk jord med skip, med alle de utslippene det bringer med seg, er rett og slett forkastelig. Ordlyden i søknaden viser implisitt at de skjønner at denne praksisen er kontroversiell.

– Dette er forkastelig, jeg blir forbannet.

Han mener det er en uvirkelig praksis.

– At noe blir brent, betyr ikke at det blir borte! Ingenting blir borte. Det omdannes. Når plast brennes, omdannes det til miljøskadelige gasser og en aske som blir konsentrert spesialavfall. Frevar har gjennom årene måttet investert millioner i filteranlegg for å fange opp mesteparten av giftstoffene, mens noe fortsatt slippes ut i lufta vår. Den farlige asken som blir igjen må pakkes tett og sendes til Langøya, Norges hoveddeponi for spesialavfall. Langøya blir for øvrig snart full og stenges, så hva skal man gjøre da? Prøve seg på det kontroversielle deponiet i Borge?

– Nå skal jeg ta opp denne saken med Naturvernforbundet, og så må vi komme med en uttalelse.

– Forbrenning er ikke gjenvinning?

– Nei! Det er det definitivt ikke. Dette blir en hastesak for oss nå.

Ifølge importøren Geminor, har både import og lagring vært i henhold til regelverkene.

– Dette handler om en regelendring for 2019, som krever konsesjon også for lagringen på havna, og ikke bare for importen.

Høringsfrist i saken er satt til den 27. august. Fredrikstad kommune har bedt Fylkesmannen om utsettelse.

LES OGSÅ: – Derfor bør folk benytte renovasjonstilbudet i egen kommune

Mer fra Dagsavisen