Nyheter

Fredrikstad: Droppet 18.000 husstander i sentrum

Knappe ressurser som følge av koronasituasjonen skal være årsaken til at ingen huseiere i tidligere kommunedel sentrum får nyte godt av årets grovavfallsaksjon.

Av: Arne Børresen

Covid-19 får nå direkte konsekvenser også for byens husstander som ønsker å bli kvitt kassable møbler, sykler, gressklippere, hageavfall og annet stort rusk og rask. Tidligere i uka kunngjorde nemlig Fredrikstad kommune at det kun er folk som bor på Kråkerøy, Rolvsøy, Kråkerøy og i Borge som i 2020 får tilbud om å benytte seg av den årlige grovavavfallsaksjonen.

Knappe ressurser

– I år har vi tatt bort to av de seks returpunktene som vanligvis har lavets oppslutning i grovavfallsaksjonen, nemlig Tollbodplassen og Østkilen. Dette grunnet smittevernshensynet som krever at vi er flere folk på jobb, forteller kommunikasjonsrådgiver Eva Sødal i Fredrikstad kommune.

– Demokraten har mottatt flere henvendelser fra publikum som synes dette er merkelig. Noen peker også på at folk fra sentrum må tvinges til å passere bomringen når de nå henvises til Frevar i stedet. Hva er din kommentar til dette?

– Dette går jo på ressursene våre. Koronasituasjonen fører til at vi må ha flere folk på jobb for å ivareta smittevernshensynet. Dette koster. Men hva gjelder bompenger så tror jeg nok dette slår begge veier. I blant kan det nok tenkes at folk som bor utenfor bomringen må betale for en del andre type tjenester på innsiden av ringen. Men; i stedet for å ha den fullverdige grovavfallsaksjonen på våren – som vi i år måtte avlyse på grunn av koronapandemien – har vi altså valgt en litt mindre utgave hvor vi altså har fire returpunkter i stedet for seks, forklarer Sødal.

– Pussig forklaring

Raymond Haugen, leder for lokalsamfunnsutvalget på Ambjørnrød, beklager kommunens beslutning om å droppe sentrum:

– For oss betyr dette at man må betale for to bompasseringer for å komme til Frevar dersom man ikke rekker å passere begge bommene i løpet av en time. Og det kan som kjent bli vanskelig med all "køingen" ved Frevar. Jeg vil derfor på vegne av lokalsamfunnsutvalget skrive et brev til kommunen hvor vi ber om å få et oppsamlingspunkt i sentrum – og aller helst her oppe også hvor vi har rundt 2500 beboere på utsiden av ringen, sier Haugen til Demokraten.

###

Raymond Haugen, leder for lokalsamfunnsutvalget på Ambjørnrød, syns ikke det er et fullgodt alternativ å måtte dra til Frevar for å kvitte seg med grovavfallet. Foto: Arkiv

Hans kollega Per Ivar Rasmussen på Trara sier det slik:

– En pussig forklaring fra kommunen. Det er vel ikke verken mer eller mindre smitte her, på Tollbodplassen eller andre steder i kommunen. Jeg tror dessuten de aller fleste av oss har bompengeringen i bakhodet når vi skal ut og kjøre. Så denne saken vil vi ta opp på vårt første møte i september, sier Rasmussen til Demokraten.

– Har kommunen tatt kontakt med lokalsamfunnsutvalget om denne prioriteringen?

– Nei. Vi har ikke fått noen henvendelser fra kommunen om dette.

Tor Erik Vindheim, lokalsamfunnslederen på Cicignon, legger til:

– Bompengene er én ting. Men legger man miljøperspektivet til grunn vil nærheten til et slikt returpunkt bety mye for å få redusert bil-forurensingen. At det i år ikke skal være mulig å få opp en stasjon på Tollbodplassen er derfor bare beklagelig.

  – Skylder på koronaen

Også blant politikerne er det sterke meninger om grovavfallsaksjon på sparebluss:
– Jeg tenker det blir helt feil å skylde på koronasituasjonen i en hver sammenheng. Her kan det høres ut som om det er mer korona på Tollbodplassen enn andre steder i kommunen. Nei – en såpass flott og viktig oppryddingsaksjon bør arrangeres på flest mulig steder. Da får man også spredt folk desto bedre, sier Frps gruppeleder Bjørnar Laabak til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen