Nyheter

Fraktet fyret til Gamlebyen

Nå er Torbjørnskjær fyr flyttet fra Hvaler til Fredrikstad, men bare for jula, og i pepperkakeform.

Bilde 1 av 2

Det ble en staselig seremoni på brygga ved Brottet mandag da den bakte versjonen av fyret på Torbjørnskjær standsmessig skulle fraktes sjøveien inn til Gamlebyen.

Hvaler-ordfører Mona Vauger, pepperkakefyrets øverste beskytter, var tilstede for å se fyret vel avgårde, og overrakte bakverket til los Ronny Gunnarsen fra Asmaløy.

– Borg Havn stilte også opp med båt som sto for frakten, mens dugnadsgjengen ved Brottet Amfi sto æresvakt på brygga. Det ble en morsom og høytidelig stund, forteller leder Paul Henriksen i Hvaler kulturvernforening til Demokraten.

Les også: Per har satt julestemningen i tusenvis av butikkvinduer

Hvaler-ordfører Mona Vauger overrekker pepperkakefyret til los Ronny Gunnarsen fra Asmaløy, som sammen med mannskaper fra Borg Havn sørget for at det kom trygt fram til Gamlebyen. I bakgrunnen dugnadsgjengen ved Brottet Amfi, som sto æresvakter under den høytidelige seremonien.

Hvaler-ordfører Mona Vauger overrekker pepperkakefyret til los Ronny Gunnarsen fra Asmaløy, som sammen med mannskaper fra Borg Havn sørget for at det kom trygt fram til Gamlebyen. I bakgrunnen dugnadsgjengen ved Brottet Amfi, som sto æresvakter under den høytidelige seremonien.

Startskudd for los-jubileum

Det er pepperkakebaker Kitty Rangø som står bak den tro kopien av den nå automatiserte fyrstasjonen, som etter sjøreisen ble fraktet videre til Fredrikstad museum og pepperkakeby-utstillingen.

– Reisen gikk bra, og vi har bare fått gode tilbakemeldinger. Nå er det på plass i Gamlebyen, som Hvalers bidrag til årets pepperkakeby, utdyper Henriksen.

Mandagens seremoni var samtidig et startskudd for markeringen av det store 300-årsjubileet for den offentlige lostjenesten i Norge, som skal feires på flere vis over hele landet i 2020.

– Isolert sett var dette en liten artig sak, men vi setter det i sammenheng med det som skal skje neste år. Dette er en nasjonal markering som blant annet Kystverket står bak, men det blir også markert lokalt, forklarer Henriksen.

Les også: Øisteins juleblyant fra Gamlebyen til hele verden

Ny forestilling og båtmodell

I forbindelse med jubileet har kulturetaten i Fredrikstad kommune etablert samarbeidsprosjektet «Sjøreisen», med mål om å sette søkelys på ankomsten til attraksjoner i Fredrikstad og Hvaler via sjøveien. Med på laget er foreløpig Hvaler kommune, Østfoldmuseene, Borg Havn og kulturaktørene i brottet, men flere samarbeidspartnere skal inviteres med.

Blant annet skal det settes opp en splitter ny forestilling i Brottet med navnet «Lysglimt i mørke», med fokus på fyrene og loshistorien på Hvaler.

– Som en del av jubileet skal Hvaler kulturvernforening også bygge en fullskala modell av en losskøyte. Vi går i gang med båtskuret først på nyåret, og regner med at byggingen av selve båten starter tidlig neste høst, legger Henriksen til.

Les også: Disse fire sangene skal sørge for en stemningsfull Fredrikstad-advent

Mer fra Dagsavisen