AVREISE: Daglig leder Ole Alm (t.v) ved Varmestua i Fredrikstad var med som ledsager til slottsmiddagen, noe brukerne Iver og Anita gledet seg stort til.

Fra Varmestua til kongens bord

Det ble en spesiell dag for de to trofaste brukerne ved Varmestua i Fredrikstad da de i går var personlig invitert til historisk juleselskap ved Slottet.

– Det fikk jeg hakeslepp av. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få den muligheten, forteller Anita.

Hun har vært fast inventar på Varmestua til Blå Kors Fredrikstad de siste årene. I starten av måneden fikk hun den overraskende beskjeden om at hun skulle på middag på Slottet.

– Jeg har ikke rukket å tenke over alt, men det er veldig snilt gjort å vise den gjestfriheten, sier hun om den personlige invitasjonen hun fikk fra kongeparet.

For første gang arrangerer kong Harald og dronning Sonja et førjulsselskap med gjester fra Blå Kors, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og =Oslo.

– Kongeparet har gjennom årene blitt invitert til mange ulike tilstelninger i regi av disse organisasjonene, og i år syntes de det var hyggelig å kunne gi noe tilbake, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen.

Kronprinsesse-klem

Fra Varmestua i Fredrikstad reiste to spente brukere, Anita og Iver, inn til hovedstaden.

– Jeg både gleder og gruer meg. Det er ikke min stil å havne der, men det er bare en gang i livet du får gjort noe sånt, sier Iver kort tid før han entrer bussen til Oslo.

Også kronprinsparet er tilstede under førjulssamlingene ved slottet. Før avreise var Iver mest opptatt av å gjøre opp gammel gjeld med kronprinsessen.

– Hun skylder meg en klem. Hun har fått en av meg før, men jeg pleier å ta to av alle, gliser han.

Viktig tilbud

Totalt fikk rundt 70 gjester plass ved kongens bord, og Anita var før avreise klar på hva hun ville si til majesteten hvis hun fikk sjansen.

– Det blir nok noe om betydningen av Varmestua. Det er ingenting som kan måle seg med tilbudet her.

Også Iver er opptatt av å framheve betydningen av lavterskeltilbudet.

– Jeg er helt avhengig av Varmestua og Gatemagazinet. Uten de to hadde jeg vært en kjeltring. Jeg sluttet å stjele i butikker for rundt fem år siden, for å være ærlig. Det er deilig å slippe det, fastslår han.

Nøye utvalgt

Med seg som ledsager på turen hadde de daglig leder ved Varmestua i Fredrikstad, Ole Alm.

– Vi valgte ut to som har brukt Varmestua i mange år, og som vi kjenner godt. Anita lurte på om vi tullet med henne, og har pratet om dette hver dag siden. Hun er en dame jeg tror vil få masse glede av dette – et minne for livet, sier Alm.

Det er første gang noen fra Blå Kors-stiftelsen i Fredrikstad er invitert til Slottet.

– Det var veldig spesielt å få en sånn invitasjon, ikke minst for de to som får være med inn. Det nærmeste vi har vært de kongelige er et besøk fra prinsesse Märtha Louise i forbindelse med en prisutdeling. Nå blir det Slottet, så da har vi fått med oss alt, slutter Alm.