Kultur

Fra «Maskorama» til Melodi Grand Prix

Årets MGP-sendinger kan kanskje bli vinterens svar på «Maskorama»: En seks uker lang musikk-snakkis for korona-nedstengte nordmenn.

Bilde 1 av 2

– Det var veldig gøy å se at kolleger hadde suksess med «Maskorama». MGP er en fest hver gang, og vi tar ikke seertallene våre på forskudd. Men det kan bli en fin oppslutning om MGP i år, sier MGP-general Stig Karlsen til Dagsavisen.

– Dette er en mørk, tung tid, der det ikke er så mye å ta seg til, og særlig i år trenger vi noe å glede oss over. Vi trenger musikk og vi trenger noe å diskutere, mener Karlsen.

Les også: «Maskorama-effekt» på mobilnettet

Både ditt og datt

Som prosjektleder i NRK har han ansvaret for årets MGP-sirkus som starter med TV-sending lørdag, den første av fem. I fjor kåret en fagjury Ulrikke Brandstorp til vinner med låten «Attention» – etter en teknisk voteringsskandale. Så ble den internasjonale finalen koronaavlyst. Til gjengjeld ble Brandstorp som kjent «Maskorama»-vinner før jul, som «Trollet». Brandstorp fikk tilbud om å delta i år også, men takket nei. Årets hele 26 låter blir framført av artister fra alle typer sjangere.

– Det skal være mangfold og show, litt av ditt og litt av datt, sier Karlsen, som allerede har noen låter som favoritter.

– Det er noen låter her som jeg virkelig har trua på. Jeg vil ikke si hvilke, men det er noen jeg tror kan gå hele veien til toppen. Jeg vet jeg sier det hvert år, som lagleder gjør jeg jo det, men sist gang jeg hadde den følelsen, var da KeiiNO vant publikumsstemmene i Eurovision i 2018. Så litt teft har vi jo på dette, sier Karlsen.

«Stort og heftig»

Han har omtalt årets MGP som «stort og heftig», men samtidig «nært og varmt», og den rene «helseplanen» for det norske folk i «en mørk, tung tid». I seks uker framover blir det i alle fall MGP-sendinger fra H3 Arena Fornebu, men uten publikum i salen. Ennå er det usikkert hvordan den internasjonale finalen i mai skal avholdes.

– Det jeg tror personlig håper på, er at det blir et Eurovision med betydelig mindre publikum og et voldsomt strengt smittevernregime. Det blir ikke et fullverdig MGP, der det koker av arrangementer og med 2000 mediefolk til stede. Det blir annerledes. Men Eurovision blir det uansett, lover Karlsen.

– Ingen av oss vet jo helt nå hvordan verden ser ut i mai. Blir det fortsatt reiserestriksjoner, blir finalen heldigital. Vi gjør uansett et opptak i studio av den norske vinnerlåten rett etter finalen 20. februar, overvåket av EBU, som vi kan bruke i en digital finale.

Les også: Staysman: – Jeg «skeier» ut når jeg drar på hytta alene og er der en ukes tid (+)

Full sysselsetting

I år virker det også om NRK har planer om å sysselsette TV-seerne nærmest hele uka lang. Hver mandag skal NRK offentliggjøre hvilke fire artister som skal opptre den påfølgende lørdagen. Når folk har brukt uka på å høre låtene og eventuelt diskutere dem, er det klart for lørdagssending og avstemning, kanskje med påfølgende chatting om riktig låt vant. Slik fortsetter det til den store norske finalen 20 februar.

– Hvis vi offentliggjør og presenterer alle 26 artister på en gang, må de slåss om oppmerksomheten. Derfor slipper vi fire navn om gangen, sier Karlsen.

–  Jeg tror det er en bra ting for alle, å spre lanseringen utover.

Godkjent på forhånd

Hver uke deltar også de forhåndskvalifiserte deltakere, som ble offentliggjort mandag.

– Dette gjør vi for å sørge for variasjon og kvalitet. Så blander vi inn publikumsstemmer og da blir det jo en drømmefinale, hevder Karlsen, som lover at NRK denne gangen har sikret seg mot stemmeproblemene i fjor.

– Vi snubla på målstreken i fjor, og det ble en vond erfaring for alle, medgir Karlsen, som forsikrer om at MGP i år har et mer «robust system» på nett, testet på blant annet «Stjernekamp». Plan B er sms-avstemning. Svikter også det, overlates finalen til en folkejury satt sammen av analyseselskapet Norstat. Programledere blir i år som i fjor Ingrid Gjessing Linhave, Kåre Magnus Bergh og Ronny Brede Aase.

Les også: Glam-dronninga fra Eurovision-panelet «veldig avslappa og litt urenslig» når hun kommer på hytta (+)

Fakta om MGP:

I fire uker framover blir det MGP-delfinale hver lørdag.
Søndag 16. februar blir det Wild Card-sending på radio og NRK.no.
Lørdag 20. februar blir det finale, der 12 artister står igjen.
Artistene som skal opptre blir offentliggjort hver mandag. De som skal opptre lørdag 16. er Beate Lech, Stina Talling, Blåsemafiaen og heavyvokalisten Jorn.
De forhåndskvalifiserte er KeiiNO, Stavangerkameratene, «Tix», Atle Pettersen, Rein Alexander og Kaja Rode.
Mandag ble de fire første artistene som opptrer i morgen offentliggjort: Beate Lech, Stina Talling, Blåsemafiaen og heavyvokalisten Jorn.

Mer fra Dagsavisen