Nyheter

Foto-Sara nominert til gjev kokebokpris

Samarbeidet med en av Norges mest profilerte kokker, Lise Finckenhagen, har båret frukter for matfotograf Sara Johannessen Meek fra Gressvik. Nå er de for fjerde gang med i kampen om Beste norske kokebok.

– Målet mitt er å portrettere maten som man portretterer mennesker, uten dill-dall. Det skal være ekte, ikke juks, forteller Johannessen Meek (33) til Demokraten.

Tidligere i høst kom boken «God mat hele uka», med fokus på å lage velsmakende, sunn og enkel mat både til hverdags og helger. Finckenhagen står for oppskrifter og kokkelering, mens Johannessen foreviger rettene med kameraet.

Les også: Lisa Aisato fikk Bokhandlerprisen: – Jeg ble virkelig overrasket

Kjærlighet til mat

Samarbeidet mellom den tidligere VG- og Scanpix-fotografen og hele Norges kokke-Lise startet for åtte år siden.

– Jeg traff Lise i 2011, da jeg hadde sommerjobb i VG. Hun hadde en egen spalte i VG Fredag, og jeg ble bedt om å ta bilder til en sak om gjærbakst. Da fant jeg fort ut at matfotografi var noe jeg hadde lyst til å satse på videre, utdyper Johannessen Meek.

– Jeg hadde en Pippi Langstrømpe-tilnærming til dette, for jeg hadde aldri tatt matbilder før. Den aller første jobben min havnet på forsida av VG fredag, legger hun til.

Les også: Sara lanserer pannekakebok (Demokraten+)

###

Det er denne boka Sara Johannessen Meek og Lise Finckenhagen kan bli prisbelønnet for senere i november. FOTO: Font Forlag

Tøff konkurranse

Så langt har de to gitt ut fire kokebøker. Samtlige har blitt nominert til Beste norske kokebok, men ingen av de tre foregående har nådd helt opp. Johannessen Meek har derfor et håp om at alle gode ting er fire når årets pris skal deles ut 28. november, men er uansett stolt over at de nok en gang er blant finalistene (se faktaboks).

– Det har blitt gitt ut mange kokebøker i år, og det er noen helt ville fagfolk som er nominert, så det er en ære bare å være med i det selskapet, sier hun.

I juryens begrunnelse for årets nominasjon står ifølge mat- og drikkenettstedet Apéritif følgende:

«Her gjør Lise Finckenhagen det hun er aller best til, nemlig å inspirere oss til å lage sunn, god og fargerik mat også på hverdager. Hjemmelagde fiskeboller, tandoorikylling med currysaus og flesk og duppe ser alle like enkle og fristende ut, takket være Lises pedagogiske penn og fotograf Sara Johannessen Meeks nærmest spiselige bilder.»

Les også: «Sønnafor kjerka» – et tilbakeblikk på søndre Kråkerøy (Demokraten+)

Lokal inspirasjon

Ved siden av samarbeidet med Finckenhagen, har Johannessen Meek også gitt ut kokebøker sammen med mesterkokken Bent Stiansen. I tillegg leverer hun jevnlig bilder til Matprat og VGs matportal godt.no.

– Det er veldig gøy for ei lita jente fra Gressvik å få jobbe med noen av de aller beste matfolka i Norge, fastslår hun.

Matfotografen poengterer at forarbeid er minst like viktig i hennes arbeid som ved andre typer fotooppdrag. Og det aller meste av kulissene til bildene finner hun i nærområdet.

– Jeg er mye på Loppeberget og bruktbutikken til FASVO, og durer rundt på auksjoner i en Mini Morris for å finne riktige «props» til bildene mine. På våren er jeg ute i fjæra på Hvaler og plukker plankebiter, så jeg finner alle skattene i Fredrikstad-distriktet.

– For meg er det viktig at servise og bestikk ikke er nytt, men godt brukt og med kjærlighet til maten. Jeg har nok ingen vesker uten kniver og gafler, og da vi var på bryllupsreise i Japan kom jeg hjem med 13 kilo skåler, sier Johannessen Meek med et smil.

Les også: Har samlet Fredrikstads mange skulpturer mellom to permer (Demokraten+)

###

Matfotografen bruker mye tid på forarbeid og å finne riktige kulisser for å skape den perfekte stemningen. FOTO: Katrine Bervell

---

Beste norske kokebok

  • * Bokhandlerkjeden Norli og mat- og drikketidsskriftet Apéritif har hvert år siden 2008 kåret den beste av de norske kokebøkene
  • * Årets pris deles ut 28. november, og følgende fem bøker er nominert:
  • – «Fattig student» av Karen Elene Thorsen, Pilar Forlag
  • – «Sunt på grillen» av Jan Ivar Nykvist og Mads Dreyer, Cappelen Damm
  • – «Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker» av Anne Kat Hærland, Björn Svensson, Martin Fjeld og Sune Eriksen, Cappelen Damm
  • – «Sjokoladeboka» av Sverre Sætre og Tommy Andresen, Press Forlag
  • – «God mat hele uka» av Lise Finckenhagen og Sara Johannessen Meek, Font Forlag

---

Mer fra Dagsavisen