Nyheter

Forbud mot fyrverkeri lar vente på seg

Bymiljølistas Jørgen Søderberg Jansen hadde håpet å få innført et fyrverkeri-forbud innen nyttårsaften 2019, men forslaget, fra mars i år, vil kommuneadministrasjonen trenge minst ett år på å behandle.

Av Arne Børresen

– Årsaken er at det har vært meget høy aktivitet i seksjonen siste året, vi har hatt mange planer og saker å levere på, og da blir oppgavene liggende litt i kø. Vi tar ting så raskt vi kan ut fra den bemanningen vi har til en hver tid, opplyser kommunaldirektør for Seksjon kultur, miljø og byutvikling, Bente Meinert til Demokraten.

  Mange ønsker forbud

Motstanden mot privat fyrverkeri er voksende i Norge. En fersk undersøkelse Nordstat har gjort for NRK viser at så mange som nesten syv av ti spurte synes tida er inne for å forby denne nyttårsaktiviteten som ved inngangen til 2019 resulterte i 16 øyeskader og en lang rekke husbranner.

I Fredrikstad Bystyre 21. mars i år fremmet Bymiljølistas daværende gruppeleder Jan-Kåre Fjeld en interpellasjon med mål om å få nedlagt forbud mot både privat og kommunalt fyrverkeri. Fjeld uttalte blant annet dette:

– Fyrverkeribruken har eksplodert, bokstavelig talt. Fyrverkeriet blir stadig større og dyrere. Fyrverkeri kan være gøy, men ulempene er mange: Fyrverkeri fører til branner, fyrverkeri fører til personskader, spesielt øyeskader, og fyrverkeri skremmer dyrene, både kjæledyr og ville dyr. Dessuten skaper fyrverkeri forsøpling over hele byen, påpekte Fjeld som fikk 46 av bystyrepolitikerne til å stemme for et forslag om å oversende saken til administrasjonen for videre utredning.

Les også: Antall fyrverkeriskader går ned – fortsatt viktig med forholdsregler

– Svekker lokaldemokratiet

– Vi fremmet denne saken i mars slik at selgere, produsenter, brukere og så videre ikke skulle få tredd et forbud nedover hodet i for eksempel november eller desember. Men jeg har forstått at saksbehandlingen ennå ikke er ferdig. Det er selvsagt beklagelig, sier Fjelds partifelle, Jørgen Søderberg Jansen, og understreker:

– Det ble nevnt i forrige Bystyremøte også; det må bli en bedre rutine for å følge opp interpellasjoner raskere. En interpellasjon burde være en raskere måte å få frem en sak på, slik at man kan ta raske grep i aktuelle saker. Fyrverkeri er et typisk eksempel på en sak hvor det er en fordel at ting kan skje raskt. I dette tilfellet håpet vi altså å få ting avklart i god tid før nyttårsaften. Jeg synes flere interpellasjoner burde ende i konkrete vedtak, ikke bare i å «oversendes for vurdering». Da tar alt lenger tid, og det svekker lokaldemokratiet. Dette må man prate mer om, poengterer Søderberg Jansen.

Kinosjef ved Fredrikstad kino, Jørgen Søderberg Jansen.

Bymiljølistas Jørgen Sødeberg Jansen ville i mars i år ha Bystyret med seg på et forslag om å forby privat nyttårs-fyrverkeri i Fredrikstad. Fortsatt ligger interpellasjonen til behandling hos kommuneadministrasjonen. Foto: Hermund Lybeck Kjernli 

Får støtte av MDG

Interpellasjonen som skal besvares går på fire spørsmål og forhold som skal vurderes, og vil i følge Bente Meinert berøre flere fagfelt i både seksjon for teknisk drift og seksjon for kultur, miljø og byutvikling.

– Arbeidet med interpellasjonen er satt i gang i høst, og kommunedirektøren vil komme tilbake med forslag til sak i løpet av våren 2020, lover Meinert.

Bymiljølista kan imidlertid forvente støtte av Miljøpartiet De Grønne når tida er inne for å si ja eller nei til fyrverkeri. MDGs gruppeleder Erik Skauen sier det slik:

– Nyttårsaften må være en festdag for alle, både to- og firbente. Slik den praktiseres i dag er det store konsekvenser for mange, og det er ikke heldig. Gjennom blant annet øye- og personskader, skremte dyr og mye forsøpling. Derfor mener MDG som Bymiljølista at det bør det gjøres endringer, sier Skauen til Demokraten.

Erik Skauen, gruppeleder for MDG Østfolds fylkestingsgruppe.

Erik Skauen fra MDG mener det er på tide å finne alternativer til fyrverkeri som ikke er like belastende og forsøplende. Foto: Hermund Lybeck Kjernli

Han trekker fram lys- og lasershow som har blitt brukt som et alternativ i Sverige og presiserer at dette er mer skånsomt for både mennesker, miljø og dyr, og kan dermed benyttes i større grad.

– Vi mener Fredrikstad bør bli en foregangskommune og finne bedre alternativer til å feire nyttår, enn med enorme mengder fyrverkeri. Jeg tror dessuten de store politiske partiene snart kommer etter når en ser hvor stor motstanden mot fyrverkeri i Norge har blitt, hevder Erik Skauen.

Frps gruppeleder Bjørnar Laabak stemte sammen med resten av partiet mot interpellasjonen i mars:

– Vi er ikke der at vi ønsker noe generelt forbud mot fyrverkeri. Bruk av fyrverkeri kan være en fin måte å markere ting på, og det skaper stemning. Et forbud på steder som Gamlebyen og andre tettbebygde strøk med stor brannfare kan vi selvsagt være med på, opplyser Laabak til Demokraten.

Les også: Et grønnere politisk flertall er etablert
 



 

Mer fra Dagsavisen