Nyheter

– For få boenheter, mener boligbyggelagene

Såvel NBBL-direktør Bård Folke Fredriksen som OBOS’ regiondirektør Steinar Frølandshagen understreker overfor Demokraten at Fredrikstad fortsatt har et boligbyggelag.

Av: Arne Børresen

– OBOS drives etter de samme prinsippene som FOBBL, det vil si at selskapet er eiet av medlemmene og at alt overskudd går tilbake til formålet. Rundt omkring i landet har mange av våre 41 boligbyggelag forskjellige alternative ordninger for å gjøre det lettere for folk å komme inn på boligmarkedet ved å ha leie til eie-ordninger, Del-eie, bo-start-prosjektet osv. opplyser Bård Folke Fredriksen til Demokraten.

– Likevel er det verre enn på mange tiår å få seg sitt eget husvære som ung?

– Ja, det er dessverre riktig. Og årsaken til det er først og fremst at det ikke bygges mange nok boliger, men også at prisene stiger mer enn kjøpekraften. Skal vi få stagget den aggressive prisveksten må kommunene skaffe til veie mange flere byggeklare tomter. Befolkningsveksten må det også tas mer høyde for, sier Fredriksen og henter fram den ferskeste av NMBUs boligmarkedsundersøkelser.

Les også: Dette sier politikerne: – Vi skal sikre en boligutvikling som bidrar til at Fredrikstad blir et attraktivt sted å bo (+)

Fra 51 til 17 prosent

Her kommer det fram at førstegangsetablereren i Fredrikstad i 2010 hadde råd til å kjøpe 51 prosent av boligene som var til salgs.

– I 2019 var tallet sunket til 17, prosent understreker NBBL-sjefen som selv er kjent med at Fredrikstad var blant de første byene som etablerte et BBL.

– Halvparten av Norges boligbyggelag ble etablert i 1946. Fredrikstad var blant disse, poengterer Fredriksen.

Les også: – Uten FOBBL ville Fredrikstad vært et fattig samfunn (+)

Starter på 3,6 millioner

Steinar Frølandshagen, region-direktør i OBOS, er opptatt av at selskapet han leder skal favne alle som ønsker seg inn på boligmarkedet. Han er samtidig fullt ut enig med Bård Folke Fredriksen i at det bygges for få boliger i landet:

–  Vi trenger mange flere boligenheter, også i Fredrikstad. Likevel synes jeg vi skal være stolte av at OBOS har bygget til sammen 325 leiligheter siden 2012 og omtrent et tilsvarende antall nye eneboliger, opplyser Frølandshagen til Demokraten.

– Men i FOBBL-tida ble det i snitt skapt 200 nye boenheter hvert år – det er over dobbelt så mange som du viser til?

– Jo, men det skyldes at kommunen hadde en masse ledige tomter den gangen. Slik er det jo ikke nå, repliserer regiondirektøren.

–  Flere og flere unge nyetablerere sliter med å få realisert sitt eget; hva koster den rimeligste ungdomsleiligheten i OBOS i 2021?

– 3.6 millioner. Den ligger på Begbyåsen. Jeg kan gjerne innrømme at dette er mye penger, men spørsmålet blir jo også hva som er bokostnadene i dag sammenlignet med tidligere. Så er det jo også slik at en bolig må sees på som et veldig godt spareobjekt, understreker Steinar Frølandshagen.

KLIPPES I SMÅBITER. Det tidligere industrilokalet til Hamax på Langøya er nå historie. Bygget som for mange har stått som et sikkert landemerke når man kommer sjøveien inn mot Fredrikstad blir erstattet av boliger med sjøutsikt og landlig beliggenhet.
Regiondirektør i OBOS Østfold, Steinar Frølandshagen og daglig leder i Langøya Vest Eiendom, Per Kristian Olsen, har allerede mange boligkjøpere på blokka som er klar til å signere kontrakter.Nå er også den tidligere
fabrikken til plastprodusenten
Hamax på Langøya
jevnet med jorden -
industritomter gjøres om
til boligperler med sjøutsikt.
Boligprosjektet «Vestre Langøyåsen
» bygges og utvikles av OBOS
Østfold og selskapet Langøya Vest
Eiendom. 45 boliger ser nå dagens
lys - de fleste med sjøutsikt og alle
med naturen rett utenfor terrassen.

– Den rimeligste bo-enheten vi kan tilby hos OBOS Fredrikstad i dag koster 3.6 millioner kroner og ligger på Begbyåsen, lyder OBOS-sjef Steinar Frølandshagens svar på Demokratens spørsmål om hva man har å tilby de unge nyetablererne av rimelige boliger. Foto: Erik Wiggo Larsen / arkiv

Mer fra Dagsavisen