Nyheter

– Flere er i fortvilte situasjoner nå

Flere av Fredrikstads gårdeiere gjør det de kan for å holde liv i sentrum, men med store inntektstap er også de bekymret for en fremtid preget av usikkerhet.

– For mange bedrifter har forutsetningene for å drive forretning endret seg dramatisk på få dager, og noen ganger fra time til time, sier Stine Ferguson.

Som daglig leder i Ryen Eiendom ser hun hvordan situasjonen påvirker leietakernes evne til å betale løpende utgifter. Dette bekreftes av NHOs ferske undersøkelse som viser at tre av ti bedrifter i regionen mangler penger til å betale regninger som forfaller innen kort tid.

– Situasjonen vi nå står overfor er en vi som samfunn aldri har opplevd før og ringvirkningene er store. På lik linje med våre leietakere – og stort sett alle andre næringsdrivende – sliter vi for øyeblikket med å få oversikt over omfanget av de utfordringene vi nå står ovenfor, sier Ferguson.

Ryen Eiendom bistår med desinfisering og vask av fellesarealer der leietakerne driver som normalt. I bygg hvor aktiviteten er sterkt redusert, har de tatt grep for å redusere felleskostnader.

– Flere er i fortvilte situasjoner med pålagt stenging, og vi har i de situasjonene gitt utsettelse på husleien til over påske, sier Ferguson.

Hva som skjer etter det, er det ingen som vet. Regjeringens smitteverntiltak, med blant annet stengte barnehager og utdanningsinstitusjoner, varer foreløpig fram til 13. april.

Les også: Hardt rammet sentrumshandel må tenke nytt i møte med koronakrisen (+)

Holder hjulene i gang

Hele 11,4 prosent av arbeidsstyrken i Fredrikstad er nå helt arbeidsledige ifølge Nav, og NHO-undersøkelsen viser at fire av ti bedrifter i regionen planlegger å gjennomføre oppsigelser innen kort tid. Tidligere denne uken presiserte Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, at det er viktig «å holde hjulene i gang». Flere av Fredrikstads utleiere forsøker å bidra til nettopp dette.

– I første omgang har vi prioritert de små leietakerne, uten et større system bak seg. Målet er å sammen komme gjennom krisen, og sikre at det er noen leietakere igjen når denne elendigheten en gang er over, sier Morten Fredriksen, administrerende direktør i Fredriksborg Eiendom.

Fredriksborg tilbyr hjelp i form av husleierabatt og henstand. Truls Petter Ambjørnsen, som selv er både leietaker i Torvbyen og utleier av Ambjørnsen-gården, sier at han jobber med å redusere utgiftene for å lette driften i det han beskriver som en «utfordrende tid for svært mange». Sander Grundvig forteller at også Cityplan vil jobbe for at deres leietakere skal overleve.

– Hos leietakere som har redusert eller ingen aktivitet nå, gjør vi det kan for å tilrettelegge for salg og reduserte driftskostnader, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Et folketomt Stortorvet en helt «vanlig» hverdag. Foto: Henriette Ydse Krogstad

– Klarer ikke hjelpe alle

Handelsnæringen og serveringsbransjen ble akutt berørt av regjeringens smitteverntiltak, men også gårdeierne er rammet. Over tid vil det bli vanskelig å gi bistand til berørte leietakere. Ryen Eiendom merker effekten av koronakrisen, og Stine Ferguson medgir at de er bekymret for konsekvensene.

– Når det er sagt, er vårt fokus først og fremst i dag på å bistå og være til stede for leietakerne våre.

Morten Fredriksen er bekymret, ikke bare for Fredriksborg, men for økonomien i et større perspektiv.

– Krisen har, som for de fleste andre, truffet oss hardt. Omfanget vil avhenge av hvor lenge den varer. Dersom nedstengingen av samfunnet blir langvarig, og flere bransjer enn de som nå er rammet begynner å slite, vil også vi få store problemer. Vi klarer ikke å hjelpe alle leietakerne våre, da vil også vi trenge hjelp, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

###

​– Jeg er dypt bekymret over langtidsvirkningene i økonomien dersom vi nå får et ras av konkurser innenfor varehandel, tjenesteyting, servering og så videre, sier Morten Fredriksen. Foto: Privat

Les også: «Det er ikke bare vår bransje som er rammet – men vi skal fortsette dugnaden»

Krisepakker

Viken Fylkeskommune presenterte tidligere denne uken en kriseplan med 16 tiltak for å hjelpe næringslivet i region. I Fredrikstad har formannskapet, med ordfører Jon-Ivar Nygård i spissen, bedt kommuneadministrasjonen utarbeide en lokal krisepakke for nærings- og kulturliv. Fredriksborg-sjef, Morten Fredriksen, håper likevel på mer enn lokal støtte.

– Jeg ser at noen har tatt til orde for å fjerne eiendomsskatten i en periode, og det kan være et bra bidrag, men det avgjørende er at staten kommer på banen med direkte støtte til de som sliter. I Danmark har staten gått inn og dekket faste kostnader for virksomheter som har mistet vesentlig deler av sin omsetning. En tilsvarende ordning burde på plass også i Norge. Det ville hjulpet mange små og mellomstore bedrifter, som nå skyves raskt mot stupet, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Sander Grundvig håper at sommer'n skal bli herlig i Fredrikstad med yrende liv på blant annet Nygårdsplassen. Foto: Henriette Ydse Krogstad

Cityplan, som har mange leietakere i bevertning med lav aktivitet nå, ser at det etterhvert vil merkes godt på inntektssiden. Daglig leder Sander Grundvig holder likevel på optimismen.

– Selv om det er vanskelig å spå hvor lenge dvalen vil vare, så tror vi det blir mulig å åpne landet igjen før sommeren. I tilfelle vil våre leietakere innen bevertning både overleve og komme seg raskt på beina igjen, i det som blir en høyst lokal sommer, sier han.

Les også: Når kan vi møtes igjen? (+)

Mer fra Dagsavisen