Nyheter

Fire partier sa nei til stemmerett for 16-åringene

– Jeg opplever 16-åringer som sier de synes Erna Solberg gjør en god jobb som statsminister for Arbeiderpartiet. Jeg mener 16-åringene ikke skal ha stemmerett, argumenterte Marianne Kristiansen (Pp).

Av Arne Børresen

Bystyret avga fredag sin høring til det såkalte Valglovutvalget, der flertallet er positive til stemmerett for 16-åringer. Fire partier var ikke enige.

– Må være lik myndighetsgrensa

Gruppeleder Marianne Kristiansen (Pp), som til daglig er ungdomsskolelærer på Gressvik, trakk nettopp lærergjerningen inn da hun skulle gi sitt synspunkt på hvorvidt stemmerettsalderen ved kommune- og fylkestingsvalg skal reduseres fra 18 til 16 år.

– Jeg møter som lærer mange 16-åringer på min vei. Mange av dem er svært dyktige, bevares. Men jeg mener det vil være bedre å oppmuntre de dyktige, interesserte ungdommene til å melde seg inn i politiske partier i stedet for å gi dem stemmerett. Når det heller ikke er et flertall blant 16-åringene selv, som sier de er rede til å stemme, så bør vi ha grensa som i dag, oppfordret Kristiansen (bildet).

 marianne Kristiansen pensjonistpartiet

Foto: Arne Børresen

Hun fikk støtte av blant andre Høyres Alexander Abelsen:

– Vi mener stemmerett- og myndighetsalder må være sammenfallende. Å diskutere om 16-åringene har nok kunnskap eller ikke, kommer vi ingen vei med. Grunnlaget må heller være at den stemmeberettigede har full rettslig handlefrihet i samfunnet, at han eller hun kan disponere sine midler uten verge og så videre. Det vil dessuten være inkonsekvent å stemme på et parti når du ikke kan stille til valg selv, mente Abelsen.

Les også: Slakter budsjettprosess: – Uforståelig for mange innbyggere (+)

Rødgrønt flertall

Men en lang rekke talere fra det rødgrønne flertallet i bystyret ville det annerledes enn Pensjonistpartiet, Høyre, KrF og Frp.

– Vi er veldig glad for Valglovutvalgets forslag om å la 16-åringene få stemme ved lokal- og fylkestingsvalgene. Når du er 16 er du ferdig med ungdomskolen og du har fått den grunnopplæringen som trengs om samfunnet – selv om mange velger frivillig å fortsette opplæringen på videregående, argumenterte Aps Simon Laabak.

Jørgen Søderberg Jansen, kinosjef ved Fredrikstad kino og bystyrepolitiker for Bymiljølista.

Foto: Hermund L. Kjernli

Jørgen Søderberg Jansen (bildet), Bymiljølistas profilerte kinosjef, sa det slik:

– Ap sender de yngste ut i debatten i denne saken. Da får vi gjøre det samme! Men: Kan du stå på talerstolen i FN eller spille for Real Madrid som 16-åring, kan du også stemme ved et norsk kommunevalg når du er 16, argumenterte han, og siktet blant andre til fotballspiller Martin Ødegaard, som debuterte for Real Madrid bare 16 år gammel.

Dan Andre Syversen i Rødt underbygget de positive synspunktene:

– Valgloven er moden for endring. Vi har i dagens samfunn svært mange aktive og engasjerte ungdommer som deltar i skolestreiker for klima, i aksjoner mot pelsnæringa, i Pride-togene og mye annet. De legger et beundringsverdig engasjement for dagen. Får 16-åringene stemmerett, vil vi både styrke den politiske interessen og ikke minst få opp valgdeltakelsen, poengterte Syversen.

Les også: Ungdommer tiltalt for grov vold mot gutt på gravlund

Nei til strykninger

I tillegg til at bystyreflertallet nå sier ja til 16-åringene, er det også flertall for ikke å gjeninnføre strykningspraksis på valglistene. Høyre var blant partiene som ønsker å gi velgerne mer makt ved å kunne ta i bruk den røde pennen på navnelista.

– Merkelig fra Høyre, dette. Hvordan skal velgerne få større påvirkning på valget av Høyre-politikerne i Fredrikstad når partiet selv kumulerer de seks øverste (av til sammen syv innvalgte politikere, journ.anm.) på lista, undret Aps Simon Laabak.

Mer fra Dagsavisen