Fire fra Fredrikstad testet for det nye koronaviruset

Bedt om å holde seg hjemme inntil prøvesvarene foreligger, melder Fredriksstad Blad.

Ifølge Fredriksstad Blad opplever Fredrikstad kommune og legevakta stor pågang fra innbyggere som frykter å være smittet av det nye koronaviruset (covid-19).

– Det er stort sett personer som opplever forkjølelse eller influensalignende symptomer, og som i tillegg har vært ute på reise som har kontaktet oss i forbindelse med bekymringer rundt koronaviruset. Så langt er fire personer testet, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess til avisa.

Ingen bekreftet smittet

Overfor Demokraten bekrefter kommuneoverlegen at samtlige av de fire som er testet for det nye koronaviruset har henvendt seg til kommunen i løpet av den siste uka.

– Fellesnevneren er at de tilfredsstiller kriteriene for å testes, det vil si at de har vært i et område med vedvarende spredning av viruset og vist symptomer på sykdom, sier Løkken Finess.

Foreløpig er kun ett av prøvesvarene klart, og dette ga ikke utslag på det nye koronaviruset. De tre øvrige personene er foreløpig satt i hjemmekarantene.

– De har fått beskjed om å holde seg hjemme inntil prøvesvarene er klare, sier kommuneoverlegen.

– Dersom det skulle vise seg at noen av disse personene er smittet, så vil de følges opp i tråd med Folkehelseinstituttets retningslinjer, utdyper hun overfor Fredriksstad Blad.

Les også: Etterlyser lokal smitteberedskap mot det nye koronaviruset (Demokraten+)

Følger situasjonen tett

Onsdag kveld kunne Folkehelseinstituttet opplyse at det første smittetilfellet av det nye koronaviruset er bekreftet her til lands, og i Oslo er rundt 50 personer bedt om å holde seg i hjemmekarantene.

Fredrikstad kommune har på egne nettsider lagt ut informasjon om hvordan de forholder seg til det nye koronaviruset. Der opplyses det at kommunen følger situasjonen tett, og lener seg på Folkehelseinstituttets anbefalinger.

– Fredrikstad kommune har både rutiner og planer for å håndtere utbrudd av smittsomme sykdommer, og kommunen forbereder seg på at viruset også kan komme til Fredrikstad-distriktet. Om smittede personer skulle komme til Norge, er målet å tilby de god helsehjelp og forhindre at de smitter andre. Legevakt og fastleger holdes løpende informert, skrives det.

Samtidig henviser kommunen til Folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon om viruset, og råd til befolkningen.

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset:

* Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.

* God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

* Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

* Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117.

Fakta om covid-19-viruset:

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag meldte italienske medier at en norsk student bosatt i Firenze har fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden.

* Folkehelseinstituttet ber norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB