Nyheter

Fem eksperter: Disse aksjene bør du satse på nå – og dette bør du holde deg unna

Her er aksjestrategenes og investeringsøkonomenes råd.

###

Paul Harper. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB Markets

Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets

– Hvilke selskaper har størst oppside når situasjonen er normalisert?

– Denne er litt vanskeligere å svare på uten at det blir misforståelser. De selskapene som faller mye fordi markedet tror det er en vesentlig risiko for at de går konkurs, men klarer å overleve, har størst oppside når situasjonen er normalisert.

– Men hvis det tar tid, har mange av disse selskapene sannsynligvis mer nedside først, før de treffer bunnen. Og selv om rekylen kan bli mye målt i prosent, så er det langt fra sikkert at aksjekursnivået er høyere enn det er i dag. Dette er høyrisikoaksjer, og som investor må man se på oppsidepotensial relativt til risikoen.

– Hvilke næringer har størst oppside?

– Vi synes sjømatsektoren har falt mer enn den fortjener. Det er moderat gjeld i selskapene og det langsiktige etterspørselsbildet har ikke endret seg vesentlig.

– Hvilke typer selskaper har best forutsetninger for å klare seg gjennom situasjonen vi nå er i? 

– Selskaper med solid balanse og inntjening som er relativt stabil har best forutsetninger for å klare seg gjennom situasjonen vi nå er i. Orkla og Telenor passer disse kriteriene, for eksempel, og har vært blant de selskapene som har falt minst siden toppen i februar.

– Hvilke selskaper og/eller næringer bør man holde seg unna foreløpig?

– Vi mener man bør holde seg unna selskaper med mye gjeld, fordi sviktende inntjening reduserer gjeldsbetjeningsevnen, og det kan bli vanskeligere å refinansiere gjelden når den tiden kommer. Mange selskaper innenfor oljeservicesektoren har mye gjeld, og fallet i oljeprisen kommer til å svekke etterspørselen i en lengere periode.

Ekspertene svarer: Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene? (+)

###

Mads Johannesen. Foto: Nordnet

Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet

– Hvilke selskaper har størst oppside når situasjonen er normalisert?

– Dette er alltid tusenkronersspørsmålet som investorer stiller seg i kriser som vi er inne i nå. Historisk har selskaper som har en sterk balanse, god drift og inntjening en evne til å komme styrket ut av en nedtur. På den andre siden har selskaper som sliter med for høy gjeldsgrad og et generelt svakt marked tilsvarende store problemer når både tilbuds- og etterspørselsveksten stopper helt opp.

– Eksempler på selskaper med solid inntjening og balanse er selskaper som SalMar, Veidekke, Orkla, Equinor og DNB. Disse selskapene har flere kriser bak seg og har vist en evne til å reise seg etter store økonomiske nedturer. De gjenværende spillerne vil oppleve at flere av deres konkurrenter enten ligger nede for telling, eller har forsvunnet, noe som vil resultere i økt markedsandel for de gjenværende aktørene.

– Hvilke næringer har størst oppside?

– Ved en oppsving i den globale økonomien vil stort sett alle næringer oppleve økt etterspørsel etter sine produkter. På Oslo Børs har vi en sjømatsektor som over tid har vokst seg stor og konkurransedyktig og noe som skiller oss fra andre næringer. I tillegg til sjømatsektoren tror jeg også at deler av skipsfarten, herunder rederier som frakter olje og andre innsatsfaktorer, vil nyte ekstra godt av en oppsving i økonomien.

– Man må også anta at de oljeprodusentene som overlever dagens marked, på sikt vil komme styrket ut av denne krisesituasjonen. Selv om fornybar energi er i stor vekst, vil det fortsatt være et enormt behov for olje og gass i årene fremover. Dette vil olje- og gassprodusenter nyte godt av i årene som kommer.

– Hvilke typer selskaper har best forutsetninger for å klare seg gjennom situasjonen vi nå er i? 

– Se spørsmål 1.

– Hvilke selskaper og/eller næringer bør man holde seg unna foreløpig?

– Foreløpig ville jeg holdt meg unna reiseliv og oljeservicenæringen. Dette er næringer som vil oppleve et dramatisk fall i etterspørselen etter sine tjenester, og i noen tilfeller også være avhengig av ekstern hjelp for å klare seg fremover. Innenfor reiseliv er det flyselskap, hotell- og cruiseaktører som vil merke det spesielt kraftig, men også underleverandører til disse næringene vil få vanskeligheter i tiden som kommer.

– I lys av det svake oljemarkedet vi nå opplever, der det er igangsatt en form for krig mellom de tre aktørene Saudi-Arabia, Russland og USA, vil selskaper som driver med leting, boring og infrastruktur til og fra oljefelt slite. Her blir det nærliggende å nevne riggselskaper, supplyselskaper og selskaper som driver med seismiske data. Disse vil slite i lang tid fremover.

Les også: Økonomer foreslår ny koronaskatt – advarer mot at staten kan tape «virkelig store summer» (+)

Værnes  20171004.
Flyviking, SAS og Norwegian fly på Værnes lufthavn.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flere av ekspertene Dagsavisen har snakket med ville ha holdt seg unna fly, hotell og reiseliv inntil videre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Leif Eriksrød, leder for aksjeforvaltning i Alfred Berg Kapitalforvaltning

– Hvilke selskaper har størst oppside når situasjonen er normalisert?

– Bankaksjene ser ut til å ha fått ufortjent mye juling.

– Hvilke næringer har størst oppside?

– Den største oppsiden finnes der det er mest risiko, altså hos underleverendørene til oljeindustrien. Vi mener imidlertid at oppsiden ikke står i forhold til risikoen.

– Hvilke typer selskaper har best forutsetninger for å klare seg gjennom situasjonen vi nå er i?

– Eksportselskaper og de som er rettet mot dagligvarer. Oppdrettsselskapene har en fordel av svak krone og at forbrukerne ikke spiser mindre mat.

– Hvilke selskaper og/eller næringer bør man holde seg unna foreløpig?

– Fly, hoteller og generelt selskaper med mye gjeld.

Leder: «Oljefond til glede»

Frøya  20181015.
Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge (Sør-Trøndelag).
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sjømatsektoren har fått ufortjent mye juling, mener Paul Harper i DNB Markets. Leif Eriksrød i Alfred Berg mener oppdrettsselskapen har en fordel av svak krone. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vegard Søraunet, investeringsdirektør i Odin

– Hvilke selskaper har størst oppside når situasjonen er normalisert?

– Nedturen i Norge er jo en kombinasjon av koronakrisen med påfølgende stenging av virksomheter, samt et oljeprisfall på grunn av uenigheter mellom Russland og Saudi-Arabia i OPEC. Med normalisering antar jeg at du tenker ift oppstart etter korona nedstengning.

– I en slik bratt aksjekursnedgang blir det ofte mye irrasjonelle beslutninger fra investorer som kjøper og selger aksjer. Ønsket om likviditet blir en ekstra faktor for at investorer presser aksjekurser ned. Selskaper med for mye gjeld har blitt hardt påvirket i krisen, da de sannsynligvis ikke takler en periode med unormal drift.

– I en normalisering er det selskaper som unngår å komme i brudd med sine lånebetingelser eller selskaper som klarer å få på plass en langsiktig refinansiering som vil hente seg inn igjen raskt. Et eksempel er XXL, som i går fikk på plass en langsiktig løsning med banker og eiere. Aksjen har doblet seg på to dager.

– Hvilke næringer har størst oppside? 

– Næringer som er hardest påvirket i forhold til nedstengning er gjerne de som også får størst oppside når ting normaliserer seg. Eksempelvis retail, banker (mange er redd for at konkurser vil føre til tap) og syklisk industri.

– Hvilke typer selskaper har best forutsetninger for å klare seg gjennom situasjonen vi nå er i? 

– Vi i Odin fokuserer gjerne på kvalitetsselskaper uten for mye gjeld og med flere ben å stå på. Det kan være ulike kundegrupper i ulike sektorer. Vi liker også kapitallette forretningsmodeller. Det er ingen tvil om at Essity (lager toalettpapir) og Axfood («Norgesgruppen» i Sverige) klarer seg bra.

– I Norge klarer defensive selskaper som Orkla og Telenor seg bra. IT- og software-relaterte selskaper klarer seg bra. I Norge har vi Atea, som leverer IT-utstyr til hjemmekontor, samt IT-konsulenten Bouvet, som bør klare seg relativt bra om nedturen ikke blir for langvarig.

– Ellers er helserelaterte selskaper de som naturlig nok kommer seg godt gjennom krisen. I Norge har vi et fint selskap som heter Medistim, selv om de kan få litt problemer med at sykehusene er for opptatt med korona og utsetter bypass-operasjoner som Medistim har utstyr for.

– Hvilke selskaper og/eller næringer bør man holde seg unna foreløpig? 

– Oljerelaterte serviceselskaper kan bli utfordrende med den pågående OPEC-konflikten. Offshore drilling og annen service blir spesielt utsatt. I tillegg har mange av disse selskapene mye gjeld som gjør det ekstra krevende i disse tider.

Kommentar: «Jo, vi er alle i samme båt. Men det er fortsatt langt fra første til tredje klasse»

Martin Guri, head of Nordic strategy i Kepler Cheuvreux

– Hvilke selskaper har størst oppside når situasjonen er normalisert?

– Mange av de selskapene som har falt mye på børsen har mye gjeld, og mange av disse hadde i tillegg dårlig lønnsomhet selv før denne krisen inntraff. De med mest oppside finner man nok blant disse, men det er vanskelig å vite hvilke som kommer ut av denne krisen helskinnet, for det er avhengig blant annet av hvor lenge den varer. Så vi vil heller anbefale selskaper som har sunne balanser.

– Hvilke næringer har størst oppside?

– Den svake kronekursen er til hjelp for norske eksportører. Denne krisen har avdekket hvor sårbart det er å være avhengig av delkomponenter, utstyr og medisiner som produseres i Kina og andre deler av Asia.

– Det er mulig norske produsenter av blant annet komponenter som brukes i europeisk industri vil oppleve mindre konkurranse fra Østen etter at denne krisen er over. Men blant norske næringer skiller nok sjømat seg ut ved at logistikkproblemene vi opplever vil forsvinne. Det er da rimelig å anta at oppdretterne igjen vil tjene gode penger, og aksjekursene igjen vil reflektere dette.

– Hvilken type selskaper har best forutsetninger for å klare seg gjennom situasjonen vi nå er i? 

– De med beste forutninger for klare seg er de selskapene hvor etterspørselen etter varer og tjenester fortsatt er høy, selv om samfunnet delvis er stengt ned. Eksempler på dette er Orkla, som produserer matvarer, og Telenor, som tilbyr mobiltelefoni og internett som alle som jobber hjemmefra nå bruker mer enn før.

– Selskaper med lite eller ingen gjeld er også godt rustet til å komme seg gjennom denne krisen, og kanskje til og med styrket ut av dette i forhold til konkurrenter. Eksempler på dette er seismikkselskapet TGS, som hadde mer kontanter enn gjeld da dette startet, og Norsk Hydro, som også har sterkere balanse enn mange utenlandske aluminiumsprodusenter.

– Hvilke selskaper og/eller næringer bør man holde seg unna foreløpig?

– Med det vi vet i dag er det vanskelig å vite hvordan tapene fra denne krisen skal fordeles, så foreløpig bør man være forsiktig med banker. Dette gjelder også eiendom, og da spesielt de selskapene som har tatt opp mye gjeld basert på at eiendomsverdiene skulle fortsette å stige.

Mer fra Dagsavisen