Nyheter

Familien Klavestad inviterer til «Merkelige tider»

Både årstidene og koronapandemien danner bakteppet for den tiende utstillingen i Galleri Klavestad. Denne gangen har gallerist og kunstner Lars Ole Klavestad fått selskap på veggene av datteren Johanne (9).

Bilde 1 av 3

– Her er bildene mine. Jeg har laget et eget navn til stilen min, som heter «prikkalisme», sier Johanne Klavestad (9) mens hun viser Demokraten rundt i farens galleri i Gamlebyen.

De 12 bildene hun har bidratt med til deres felles utstilling representerer hver sin måned i året. Som pappa og selverklært «snurrealist» Lars Ole lager hun akvarellmalerier, og selv om hun fikk sitt eget lille hjørne ved en utstilling i fjor, er hun godt fornøyd med å ha fått enda større plass på veggene denne gangen.

– Det er veldig gøy. Jeg har gjort det en gang før, men da hadde jeg bare seks bilder, og de var ikke så store, utdyper Johanne.

Les også: For første gang på snart 50 år, kommer de ikke hjem til deg (+)

Lek med ord

Utstillingen – som totalt teller 45 bilder, og er den tiende i rekka siden Lars Ole Klavestad åpnet galleridørene på sensommeren 2018 – har fått navnet «Merkelige tider», en tittel som i god Klavestad-ånd rommer flere betydninger.

– Det spiller egentlig på årstidene, som er hele ideen for utstillingen, men så passer det jo også godt til de tidene vi er inne i, forteller Klavestad senior.

Derfor har også koronaviruset sneket seg inn som et element i flere av bildene som stilles ut. Selv har han fått kjenne på konsekvensene av pandemien ved at to av årets planlagte utstillinger med andre kunstnere har måttet avlyses og flyttes til neste år. Denne gangen var imidlertid ikke det et alternativ.

– For vi har lagt så mye arbeid i det. Jeg er ikke en sånn som kan spare disse bildene et halvt år til, de er her og nå. Det er nå jeg har gløden for dette, og neste gang er det noe annet, sier han.

Les også: – Det verste er når en fredet bygning blir stående tom i lang tid (+)
Les også: Forsvarsbygg: – Klavestads forslag om ny bruk av infanterikaserna som skolebygg er interessant
(+)

Johanne har tatt for seg hele året, fra januar til desember, i akvarellmaleriene hun stiller ut i farens galleri.

Johanne har tatt for seg hele året, fra januar til desember, i akvarellmaleriene hun stiller ut i farens galleri. FOTO: Hermund L. Kjernli

Strenge krav

Og det er en tydelig stolt far som snakker varmt om samarbeidet med datteren, selv om han stiller like strenge krav til henne som andre kunstnere med ønske om å få sine verk utstilt i galleriet.

– Jeg har bestemt meg for at det skal være høyt nivå på det som vises her. Johanne har vært med på dette nesten helt siden hun ble født, og jeg syns også det er veldig bra laget. Det står nesten ikke noe tilbake for profesjonelle kunstnere, med veldig fine komposisjoner og renhet, det er ikke bare blandet inn masse farger, beskriver han.

– Vi diskuterer en del, men det er hun som har laget det selv og tenkt ut hvilke farger det skal være, hvor store felt det skal være og funnet på hele ideen. Det har vært et morsomt samarbeid i denne koronatida, med en del hjemmeskole og hele den biten. I den første tida satt vi mye sammen her, men de siste bildene har blitt laget hjemme, legger Lars Ole til med et smil.

Les også: Fant unike helleristninger på ukjent gravfelt i Råde (+)

Morgen til kveld

Han understreker at det ikke ligger noen tvang bak at datteren har fulgt i hans kunstneriske fotspor, men håper likevel det byr seg flere anledninger til å stille ut sammen med henne i åra som kommer.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer til å gjøre mer av dette, men jeg tror vi må finne passende anledninger, ikke at det blir sånne faste ting. Akkurat nå syns jeg det ble veldig fint, en serie som passet bra inn, og det er en sammenheng man ser veldig godt.

– Johanne er også veldig mye med når jeg holder på med bøkene mine, så vi har vært mye rundt og sett på kirker og steder med rare navn. Vi er et team på alle områder, fastslår han, og inkluderer kona i den beskrivelsen.

«Merkelige tider» åpner for besøkende på lørdag, og blir hengende oppe i tre helger. Far og datter har virkelig lagt sjela si i de siste forberedelsene.

– Det å få hengt opp alt til slutt, koser jeg meg skikkelig med. Stille lysene og se resultatene av lang tids jobb. I går holdt vi på til klokka 11 på kvelden, forteller Lars Ole.

– Jeg måtte legge meg, da, skyter Johanne inn til latter fra pappa.

Les også: Ser kirkene våre i nytt perspektiv (+)

Hensynsfulle entusiaster

Til tross for at også galleriet må forholde seg til det gjeldende smittevernregimet, har Klavestadene tro på at mange vil finne veien inn dørene.

– Det pleier å være masse folk her inne hele tida under utstillingene, og nå må vi nok justere det litt mer. Sånn har det vært på de to andre utstillingene i år, og det har gått veldig fint. De har vært flinke til å ta hensyn til hverandre, sier Lars Ole.

– Vi har fått et bra fast publikum som stadig bygger seg på. Jeg er veldig glad i å lage fine utstillinger med en helhet, men kan ikke stikke det under stol at det også er litt viktig at bildene blir solgt, at folk er entusiastiske og kommer igjen, avslutter han.

Også Lars Ole har brukt kalenderen som utgangspunkt for de første verkene som møter de som besøker utstillingen. – Man begynner med januar oppe i hjørnet og går rundt. Det går også igjen i det større bildet i midten, som er både en klokke og et årshjul, forklarer kunstneren.

Også Lars Ole har brukt kalenderen som utgangspunkt for de første verkene som møter de som besøker utstillingen. – Man begynner med januar oppe i hjørnet og går rundt. Det går også igjen i det større bildet i midten, som er både en klokke og et årshjul, forklarer kunstneren. FOTO: Hermund L. Kjernli

Mer fra Dagsavisen