Få is for søppel

Christian Unterwger og Martin Borgås håper at de får gitt bort alle de 1000 pinneisene de har kjøpt, til ivrige søppelplukkere.

Hvis du er ute i skogen eller på stranda og ser søppel, kan det lønne seg å plukke det opp. Ikke bare fordi du hjelper miljøet, men også fordi at du får en is hvis du leverer det til Hankøsund Restaurant.

– Vi sorterer det som kommer inn og håper så mange som mulig vil bidra, sier Christian Unterweger, medeier i Hankøsund Restaurant.

Debatt: – Den polpulistiske valgkampen fra FrP og Høyre har startet på Hvaler

Hovedpremie: 3000 kr

Ideen kommer fra de østerrikske alpene, der Unterweger jobbet før.

– I alpene er det ryddeaksjoner hver høst og vår. Da plukkes det søppel. Jeg har ikke sett noe lignende tiltak i Norge, undrer Unterweger. Men kollega og medeier Martin Borås minnes barndommens Rusken-aksjoner.

– Jeg er nok ikke like engasjert i søppelrydding som Christian. Men jeg merker at det er vanskelig å prøve å drive miljøvennlig når for eksempel alle grønnsakene vi får, kommer pakket enkeltvis i plast. Vi har prøvd å få agurker i løsvekt, men det får vi ikke, sukker han.

Selv om de ikke vil markedsføre seg selv som noen miljøbedrift har fokus på miljøet.

– Det ligger søppel over alt. Jeg har troen på at hvis barn får en umiddelbar belønning, samtidig som at de kan «tjene» sin egen is ved å plukke søppel, så er det holdningsskapende.

– De som plukker mest, vinner hovedpremien, et gavekort hos oss på 3000 kroner.

Les også: Feilslått miljøtiltak fra MacDonalds

Mye søppel i Østfold

– Østfold, og spesielt Fredrikstad og Hvaler, er store turistdestinasjoner. Vi i restaurantbransjen lever av turistene, men jobben vår er ikke over når de betaler og går. Det er også vår oppgave å rydde opp etter besøket vårt, sier han.

Han oppfordrer flere i næringen til å ta mer ansvar for miljøet rundt seg, og håper de vil la seg inspirere til å gjøre det samme.

– En is koster jo ikke mye i innkjøp. Kanskje 12 kroner.

For at resultatene i søppelplukke-konkurransen skal bli rettferdige, måles det innsamlede søppelet i volum og dømmes i poengsystem. Og lokalbefolkningen er ikke sene om å slutte seg til ideen; Allerede søndag kom det inn bidrag fra et titalls søppelplukkere som kunne kassere inn hver sin ispinne i belønning.–Nå gleder vi oss til å kåre en vinner den 1. september.

– Det er mye god mat i 3000 kroner?

– Definitivt! Da kan man ta med hele familien, smiler Unterweger.

LES OGSÅ: Forhåndsstemming mer tilgjengelig enn noen sinne