Nyheter

Etterlyser tydelig lokal plan for smitteberedskap mot det nye koronaviruset

– Det er temmelig naivt å tenke at dette viruset ikke også vil komme hit, sier Pensjonistpartiets Marianne Kristiansen. Nå løfter hun spørsmål om Fredrikstad kommunes planer for smitteberedskap i helse- og velferdsutvalget

I sitt skriftlige spørsmål til utvalgsleder Helene Saloua Apenes Matri undrer Kristiansen på følgende:

«Hvilken beredskap har Fredrikstad kommune for å møte viruset som med stor sannsynlighet kommer til Fredrikstad? Ikke minst ønsker vi å vite strategien for å hindre spredning i befolkningen, og om planer for isolering av de syke/potensielle smittebærere.»

Torsdag ble det kjent at fire personer hjemmehørende i Fredrikstad er testet for det nye koronaviruset (covid-19) og satt i hjemmekarantene, etter å ha vært på reise i områder med vedvarende spredning av viruset og vist symptomer på sykdom.

– Alvorlig for eldre og syke

Folkehelseinstituttet gikk tidligere i uka ut og ba helsetjenesten i Norge være forberedt på en alvorlig epidemi, og personer med mistenkt smitte testes nå fortløpende. Onsdag ble også det første smittetilfellet her til lands bekreftet, mens rundt 50 personer i Oslo og 18 i Stavanger er bedt om å holde seg i hjemmekarantene.

Pensjonistpartiets representant i bystyret og helse- og velferdsuvalget i Fredrikstad har med bekymring lest om hvordan det nye koronaviruset sprer seg.

– Vi har ikke oversikt over hvor omfattende dette virusutbruddet kan bli her, men nå leser vi jo om cruiseskip og hoteller som isoleres, og byer i Nord-Italia som sperres av med bistand fra politiet. Jeg føler en viss passivitet her i kommunen, og ønsker at vi skal være i forkant, sier Kristiansen.

– Hva konkret er du bekymret for?

– Jeg holdt på å si, hva er det jeg ikke er bekymret for? Jeg tenker på hvor alvorlig dette kan ramme syke og eldre. Særlig på sykehjemmene våre er det mange som har et dårlig immunforsvar, men også ved skoler og barnehager kan dette bli en utfordring, mener Kristiansen.

Ifølge en studie som har undersøkt de smittede i Kina, blir svært få barn smittet av det nye koronaviruset. Ingen barn har dødd så langt, og kun én prosent av de smittede er under 10 år, skriver Norsk Helseinformatikk.

– Tidsspørsmål

Hun understreker at hun håper og tror det nye koronaviruset vil få begrensede konsekvenser i Fredrikstad, men at det likevel vil være klokt å stille forberedt.

– Jeg tror det er temmelig naivt å tenke at dette viruset ikke også vil komme hit, det er bare et spørsmål om tid. Da er det viktig for befolkningen å vite hva kommunen har av planer for å håndtere det. Da tenker jeg blant annet på sykehjemskapasiteten, og hvor de syke og potensielt smittebærende eventuelt skal plasseres. Jeg vet at mye av dette håndteres av Sykehuset Østfold, men syns det er lurt å ha en egen kommunal beredskap i tillegg, fastslår Kristiansen.

– Som Pensjonistpartiets representant får jeg vel lov til å være den bekymrede stemmen, legger hun litt spøkefullt til.

– Vi tar høyde for at koronaviruset kan komme til Fredrikstad, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

– Vi tar høyde for at koronaviruset kan komme til Fredrikstad, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess. Foto: Fredrikstad kommune

Kommunen er beredt

Fredrikstad kommune har på egne nettsider lagt ut informasjon om hvordan de forholder seg til det nye koronaviruset. Der opplyses det at kommunen følger situasjonen tett, og lener seg på Folkehelseinstituttets anbefalinger. Samtidig økes kapasiteten ved Fredrikstad og Hvaler legevakt for å gjøre tester og svare på spørsmål om koronasmitte.

– Når det dukker opp et nytt, ukjent virus, vil kommunen benytte smittevernplanen, pandemiplanen og kommunens beredskapsplan. Kommunen jobber i disse dager med å tilpasse tiltakene i pandemiplanen til denne aktuelle situasjonen, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess til Demokraten.

– Vi tar høyde for at koronaviruset kan komme til Fredrikstad og forbereder oss på dette, fastslår hun.

Samtidig henviser kommunen til Folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon om viruset, og råd til befolkningen.

– Vi råder befolkningen til god hånd- og hostehygiene. Hvis man hoster eller nyser skal man gjøre dette i et papirlommetørkle. Bruk albuekroken når man må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig. Vask hendene ofte og grundig, spesielt når man har vært ute blant folk. Er man syk og hoster og nyser er det greit å holde avstand til andre. Bruk av munnbind utenfor helsetjenesten er ikke anbefalt og kan virke mot sin hensikt, fordi man da tar seg oftere til ansiktet, sier Løkken Finess.

– Kommunen har i tillegg rutiner for å avklare spørsmål om smitte raskt og følger opp enkeltpersoner i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger, legger kommuneoverlegen til.

– Tilrettelagte rom

Når det gjelder planer for eventuell isolering av syke personer og potensielle smittebærere, svarer Løkken Finess følgende:

– Isolering av syke vil være viktige tiltak for å begrense spredning av infeksjonen. Da de fleste pasientene ikke blir alvorlig syke, kan hjemmekarantene være et godt alternativ. Kommunen har også tilrettelagte rom for isolering av pasienter.

– Vi mener det er veldig viktig å være forberedt også i Fredrikstad. Dette gjelder både at kommunen må forberede seg på et økt antall syke som trenger omsorg, og at flere vil måtte være hjemme fra jobb enn til vanlig. Samtidig er det en god forberedelse at alle innbyggere tar nødvendige forholdsregler, utdyper hun.

Leder for helse- og velferdsutvalget, Helene Saloua Apenes Matri, opplyser til Demokraten at hun vil besvare Kristiansens skriftlige spørsmål i det kommende utvalgsmøtet 4. mars.

– Jeg er veldig spent på hva svaret blir, og håper at jeg ved å løfte denne problemstillingen kan bidra til å sette et ytterligere søkelys på beredskapsplanene til kommunen, sier Kristiansen.

Fakta om covid-19-viruset:

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag meldte italienske medier at en norsk student bosatt i Firenze har fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden.

* Folkehelseinstituttet ber norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

* Folkehelseinstituttet råder også nordmenn til ikke å reise til Hubei-provinsen (herunder Wuhan by) grunnet utbredt smittespredning i denne provinsen. Videre fraråder norske myndigheter ved Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til fastlands-Kina på grunn av effekten spredningen av koronaviruset har på samfunnet i Kina generelt. Situasjonen vurderes fortløpende. Folkehelseinstituttet fraråder foreløpig ikke reiser til andre områder med vedvarende spredning, men reisende bør unngå kontakt med syke personer og ha god håndhygiene.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB

Mer fra Dagsavisen