Nyheter

Elin Tvete (Sp) lovpriser frivilligheten for gode skøyteforhold i Fredrikstad

Lederen for teknisk utvalg lover at kommunen ikke skal være vrange dersom flere lokalsamfunn ønsker å skape egne arenaer for isaktivitet. – Den skøyteisen som finnes rundt om i Fredrikstad nå, er takket være stor innsats fra innbyggerne selv, fastslår hun.

– Det er i stor grad lokalsamfunnene og velforeningene rundt omkring som holder i dette, så hvis noen ønsker skøyteis i sitt nærmiljø, anbefaler vi at man kontakter lokalsamfunnsutvalget (LSU) sitt. De har god kunnskap om hvordan man skal gå fram, og vet hvem man skal prate med, sier Elin Tvete (Sp) til Demokraten.

Hun lar seg inspirere av jobben som legges ned i både Falchåsen og andre steder i kommunen, for å sørge for at små og store kan utfolde seg på isen.

– Dette er absolutt en gladsak, og det er viktig å få fram at den skøyteisen som finnes på plasser rundt om i Fredrikstad, er takket være stor innsats fra innbyggerne selv. Det er frivillige som gjør den jobben med å sprøyte, skrape og måke flatene, så kommunen skal ikke få æren. Vår jobb er bare å tilrettelegge, sier Tvete, som leder teknisk utvalg i Fredrikstad kommune.

Les også: Nå måtte tvillingene komme før Stortinget for Elin Tvete (Sp) (+)

– Godt samarbeid

Politikerens oppfordring til innbyggere som ønsker kortere vei til nærmeste isflate er altså å alliere seg med andre som bor i samme område. Deretter må man snakke med kommunen for å få tilgang til vann, men det å få tillatelse til å anlegge en skøytebane skal være en smal sak.

– Da tar LSU-ene fatt i det, og det er et godt etablert samarbeid mellom dem og kommunen, så det skal ikke være en komplisert prosess. Men man må være villige til å gjøre jobben med å få det på plass og holde isflatene ved like, utdyper Tvete.

– Man bør være flere som går sammen om det, og være klar over at isen ikke legger seg sjøl. Og ofte er det sånn her nede at man sprøyter, og så går det to dager før isen er borte igjen. Da kan man ikke bli irritert når isen ikke er der, men heller være overlykkelig når man faktisk kan gå på skøyter, legger hun til.

I Falchåsen har to velforeninger en årelang tradisjon for å lage skøytebane på lekeplassen i vintermånedene. Elin Tvete (Sp) ser gjerne flere slike tiltak i Fredrikstad.

I Falchåsen har to velforeninger en årelang tradisjon for å lage skøytebane på lekeplassen i vintermånedene. Elin Tvete (Sp) ser gjerne flere slike tiltak i Fredrikstad. Foto: Hermund L. Kjernli

Les også: Slik fikser du knallgod skøyteis i eget nabolag

Naturlige muligheter

Hun påpeker også at Fredrikstad Aktivitetsråd kan være behjelpelige med å skaffe til veie det som trengs for å lage gode isforhold i gangavstand fra hjemmet.

– Et viktig kriterie er tilgang på sprøyteutstyr, og det kan man få hjelp fra aktivitetsrådet med å søke om støtte til. Blant annet kan LSU-ene søke om midler fra kommunens lokalsamfunnsfond til dette, sier Tvete.

Samtidig minner hun om at stabile temperaturer godt under frysepunktet den siste tida har lagt godt til rette for skøyteaktivitet på islagte vann i distriktet, noe hun også har fått se med egne øyne i sitt nærmiljø i Onsøy.

– I helgen var det noen som hadde skrapt fram to flater på Kjennekjernet, og der var det stor aktivitet. Det dukker opp ivrige krefter overalt, og der det er naturis trengs det egentlig bare en skape for å få måkt fram isflata, og det har jo de fleste av oss i garasjen, sier Sp-politikeren.

Les også: – Glemmen videregående skole har vaksinen mot høyreekstremisme (+)

Her kan du gå på skøyter i Fredrikstad:

Sentrum, Rolvsøy og omegn:

* Tollbodplassen nede ved fergeleiet Cicigong.

* Brattliparken.

* Den eldre lekeplassen ved Gamle Falchåsen, Lisleby.

* Rekustad, Sandgropa.

Kråkerøy:

* Værstetorget, rett ved gangbrua over til byen.

* Smertudammen (Obs: ved mildvær, vær forsiktig!)

Onsøy og omegn:

* Hurrød skole

* Slevik skole

* Kjennetjernet i Onsøy (Obs: ved mildvær, vær forsiktig!)

Østsiden:

* Gamlebyen (Obs: ved mildvær, vær forsiktig!)

* Begby skole

* Bakeribakken i Torsnes.

* Bak Borgehallen.

Kilde: Fredrikstad Aktivitetsråd

Mer fra Dagsavisen