Ekstremværvarsel: Uværet «Didrik» gir ekstremt høy vannstand i Sør-Norge

Ekstremværet «Didrik» er på vei. Meteorologisk institutt frykter store ødeleggelser og oppfordrer folk til å sikre båter, bygninger og gjenstander.

Aller verst blir det i Sunnhordland, Rogaland og Agder, der det er ventet ekstremt høy vannstand.

– Mellom Åna-Sira og Austvoll kan vannstanden bli mellom 80 og 90 centimeter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellen, mens det mellom Risør og Åna-Sira kan bli mellom 90 og 105 centimeter over høyden, sier statsmeteorolog Pernille Borander til NTB.

Langs den førstnevnte strekningen vil vannstanden være på sitt høyeste mellom klokken 2 og 3 natt til onsdag, mens det blir høyest mellom klokken 3 og 5 på den andre strekningen.

Selv om disse områdene rammes hardest, er det også ventet svært høy vannstand i Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud på onsdag.

– Det kan bli store ødeleggelser på bygninger som er nær strandsonen, men skadene er jo begrenset til kystområdene. Folk som har båter, bør vurdere å ta dem opp på land, og i hvert fall om de bør sikres ekstra. Naust og andre bygninger og gjenstander ved strandsonen kan også bli rammet, sier Borander.

Les også: En person skadet i lastebilvelt på Bastøyferga
Les også: Politiet mener sjøforholdene var avgjørende

Uværet skyldes flere faktorer. For det første har det nettopp vært fullmåne, og dermed er den astronomiske påvirkingen på havet spesielt høy.

– I kombinasjon med dette, kommer det lavtrykk og vindpåvirkning som stuer vann opp mot kysten, forklarer meteorologen.

Varselet er i rød kategori, noe som betyr at det ventes i «ekstreme konsekvenser som følge av været», og at det er stor fare for store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur.