– Det passer bra å ha vært deltaker på Farmen når man er politiker på Hvaler

Marita Wennevold Hollen kunne gjerne ha blitt sittende fast i heisen sammen med Vebjørn Sand. – Da skulle vi ha diskutert den estetiske utformingen av nye Kjøkøysund bru.

Hvem: Marita Wennevold Holden (56)
Hva: Lokalpolitiker for Hvaler Høyre.
Aktuell: Stilte som Hvaler Høyres ordførerkandidat. Valgte å melde seg ut av lokalpartiet etter valget, grunnet vanskelige samarbeidsforhold.

Hvordan har du det nå – ute av lokalpolitikken. En befrielse?

– Jeg har det helt fint jeg. Fortsatt er jeg i lokalpolitikken som uavhengig 1. vara til kommunestyret på Hvaler og medlem av Høyre sentralt og fylket. Det blir spennende å følge hvordan kommuneøkonomien på Hvaler vil utvikle seg de neste fire årene.

Flyttet du til Hvaler og engasjerte deg i Hvaler Høyre for å bli ordfører?

– Nei, absolutt ikke. Vi fant et hus vi ønsket å kjøpe og det lå på Hvaler. Da ble det naturlig å gå fra Fredrikstad Høyre til Hvaler Høyre.

Det ble bråk i partiet da du etter et benkeforslag ble lansert som ordførerkandidat?

– Det var langvarige konflikter fra tidligere, før jeg kom inn i Hvaler Høyre og som jeg ikke var en del av, som var hovedårsaken til at 22 meldte seg ut. At jeg ble ordførerkandidaten, var visstnok det som fikk begeret til å flyte over.

På husbesøk ble du kritisert for å ha sagt at Hvaler Arbeiderparti vil doble eiendomsskatten?

– Jeg synes det er underlig at jeg blir kritisert for det. Det er jo svært relevant. Jeg hadde mange gode og interessante samtaler med velgerne, svært mange var opptatt av nettopp eiendomsskatten.

Det er sikkert mange som fortsatt navngir deg som «Farmen-Marita» – er det greit eller belastende?

– Synes ikke det har vært verken en belastning eller spesielt mye fokusert. Passer vel bra å ha vært deltaker på Farmen når man er politiker her ute.

Du liker deg i rampelyset? Jeg tenker spesielt på lørdag 19. november 2016, hvor du sendte ut en åpen invitasjon på Facebook slik at alle som ville kunne overvære vielsen når du sa ja til din Øivind.

– I dag er det forholdsvis vanlig med åpne vielser. Grunnen var ene og alene at vielsen var lagt opp til en flott orgelkonsert med domorganist Dan Renè Dahl.

Har det vært vanskelig å få innpass i Hvaler-samfunnet? Våkner bygdedyret når en innflytter tar «stor plass»?

– I et lite samfunn bør det kunne være rom for å lytte til de som kommer utenfra og kanskje ser ting med litt andre briller. Som innflytter respekterer man både beboerne, deres historie og naturen. At man må være innfødt her for å kunne være ordfører, har blitt sagt i visse kanaler. Det henger kanskje sammen med redselen for noe nytt og fremmed.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Utvilsomt krimromanen «Rosens vinger» som min mann Øivind og jeg skrev sammen i 2011–2013 og etter hvert ble nominert i Cappelens kriminalromankonkurranse. Vi jobber nå med oppfølgeren.

Hva gjør deg lykkelig?

– Min kjære mann Øivind, mine voksne flotte sønner, deres familier og mine bonusbarn. Familie med andre ord, og hunden vår Fanny.

Hvem var din barndomshelt?

– Detektiven Nancy Drew, jeg har fortsatt en detektiv i meg. Videre Amalie Skram som var en foregangskvinne i forhold til likestilling, i mine øyne.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er bare et menneske som forsøker å gjøre det beste ut fra mine egne forutsetninger. Godtar at jeg er den jeg er og forsøker å fokusere på det positive. Ettersom jeg har en analytisk natur, reviderer jeg meg selv fra tid til annen og rådfører meg med mine nærmeste og venner. Men det er vel alltid forbedringspotensial.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser en plate Fruktnøtt litt for ofte og angrer rett etterpå.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– For en ekstern varslingskanal på Hvaler og Nei til Robek.

Er det noe du angrer på?

– Kun én ting, at jeg ikke påbegynte juridikum og ble advokat.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Ønsker ikke å bli sittende fast i en heis, men jeg vil gjerne diskutere den estetiske utformingen av ny Kjøkøysundbru med Vebjørn Sand. Selv om den ligger på Kråkerøy, er det jo innfartsveien til Hvaler. Nå synes jeg det er på høy tid at en stor kunstner som Vebjørn Sand kan få sette sitt kunstneriske preg i vårt distrikt. Kjøkøsundbrua kunne vært en enestående mulighet. Herved er ideen lansert!

Les også: 
– Jeg foretrekker å bruke engelske og rojalistiske navn på sjakkbrikkene, som knight og bishop
– Taube gjør oss glad
P-sjefen røper: Har fått én parkeringsbot i Fredrikstad