Navn i nyhetene

– Det er sannsynlig at vi får en ny bølge relativt tidlig i høst

Forsker Gunnveig Grødeland er bekymret for en ny koronabølge, men hun mener Norge er godt skodd for å møte den.

Hvem: Gunnveig Grødeland (41)
Hva: Forsker på immunologi og vaksineutvikling på Immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Hvorfor: Koronautbruddet i Moss, hvor 24 personer hittil er registrert smittet.

Til VG sa du at vi kan se konturene av at en koronabølge nummer to sannsynligvis kommer. Hvordan ser dere det?
– Det blir ren spekulasjon, for vi vet det egentlig ikke. Men vi ser nå at det er flere steder som får en liten oppblomstring av smitte, og det er land som sliter med å få smitten under kontroll. I tillegg nærmer vi oss slutten på sommerferien. Disse tingene til sammen, gjør at det er sannsynlig at vi får en ny bølge relativt tidlig i høst. Men det er ingen som vet det sikkert før bølgen har kommet.

Er du selv bekymret for en ny bølge?
– Ja, jeg er jo det. Det var relativt mange som ble alvorlig syke, og det var dødsfall under den første bølgen. Men Norge håndterte den veldig bra, og jeg håper vi klarer det like bra hvis det kommer en bølge nummer to.

Er det noe som tilsier at vi klarer å håndtere en ny bølge like bra som den første?
– Ja, fordi vi vet mye mer nå enn det vi gjorde da det første utbruddet kom. Vi begynner også å nærme oss en ferdig vaksine. Vi vet mye om immunresponsene og hvordan korona kan behandles på sykehus – selv om det fortsatt er mye mer vi skulle visst. Vi vet også hvilke av smitteverntiltakene som faktisk fungerte. Så ja, vi bør være godt skodd i øyeblikket.

Les også: Live stream-konserter og digital pils: Slik blir årets fadderuke

Du nevnte vaksine, hvordan ligger vi an der egentlig? 
– Det er det alle lurer på. Tingen med en vaksine er at inntil den faktisk er godkjent, kan den fortsatt stoppes. De som har kommet lengst, er for øyeblikket i fase tre. Det er da man begynner å teste vaksinen på mange tusen mennesker fra hele verden. Basert på uttestingen som er gjort, vil det være grunnlag for å godkjenne vaksinen til generell bruk i befolkningen. I beste fall har vi en vaksine klar tidlig neste år.

Hva er det som gjør at en vaksine stoppes, da?
– Hvis du finner en negativ indikasjon på et hvilket som helst tidspunkt under utviklingen av en vaksine, så stopper studien. Det kan skje etter fase tre, for eksempel ved at legemiddelmyndighetene går gjennom dokumentasjonen og sier at dette rett og slett ikke er tilstrekkelig. Vi vet ennå ikke om vi får en vaksine, men det er god grunn til å håpe på det.

Er nordmenn blitt for slappe på smittevern?
– Ja og nei. Basert på det jeg ser, mener jeg at majoriteten er veldig flinke. De husker å holde avstand og har god håndhygiene. Vi har også sett relativt lite reisevirksomhet til utlandet denne sommeren. Så er det alltid noen som kunne vært flinkere, men sånn er det i en befolkning.

Hva tenker du om situasjonen i Moss?
– Det er en litt uheldig situasjon som illustrerer behovet for at man fortsetter å følge de anbefalingene som er gitt. Jeg skjønner at folk begynner å bli utslitt av at ting er unormalt, som det å holde avstand og ha pussige sosiale liv, men det ser ut til å være nødvendig og det bekrefter utbruddet i Moss ganske godt.

Så utbruddet i Moss blir en påminnelse for alle oss andre?
– Ja, det gjør egentlig det. Det er kjipt å redusere sosial omgang og måtte passe på alle tiltakene, men jeg tenker det er kjipere hvis vi skulle havne i en situasjon der vi må sette i gang de sterke tiltakene som vi nå har sluppet opp på.

Les også: Dette er kommunene som har blitt advart etter utbruddet i Moss

Da går vi over til de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg vet ikke om det er boken som har betydd mest for meg, men «Ringenes Herre» er den jeg har lest flest ganger. Det er en super underholdningsbok, og den er så godt skrevet at det faktisk er gøy å lese den mange ganger. Den inneholder også nok moraliserende prat til at man faktisk må tenke litt i tillegg.

Hvor mange ganger har du lest den?
– Jeg har ingen idé. Men jeg har lest mange forskjellige versjoner, «Ringdrotten» for eksempel. Det å lese boka på nynorsk, kontra på bokmål eller engelsk, gir en helt annen leseropplevelse. Hvis du er ute etter underholdning, så går du for bokmål. Hvis du vil nyte poesien i språket, gå for nynorsk. Og så har du engelsk som er originalen. Tolkien var en genial mann med ord.

Hva gjør deg lykkelig?
– Blomster og en kopp te. Grønn te er favoritten. Men jeg har ikke en favorittsmak – jeg syns det er morsomt med forskjellige ting.

Hvem var din barndomshelt?
– Amelia Earhart. Jeg har ikke noen gang flydd et fly, men jeg synes hun er kul. Jeg tror det som fanget meg med henne da jeg var liten, var at hun syntes det var gøy å fly skikkelig fort. Det er fengende med folk som er lidenskapelig opptatt av noe de synes er gøy.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Det er mye rart – det kommer helt an på humøret. Jeg kan spise sjokolade eller is. Kanskje går jeg en tur på fjellet.

Så du skeier ut på fjellet?
– Ja, du vet når du har 120.000 ting du burde gjøre, men det eneste du faktisk vil, er å gå på fjelltur – av og til er det like lurt å bare gjøre det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Forfatteren Margaret Atwood. Tror du ikke hun er ganske spennende å prate med? Da kan man lære noe og få interessante perspektiver på ting som er nye og uforutsigbare.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen