– Det er i 2020 fortsatt et kjent syn at innsatte løslates med en søppelsekk i hånda

Fredrikstad-kunstnerne Svein Ove Kirkhorn og Henriette Slorer arrangerte «FriBag»-workshop i Indre Østfold fengsel.

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Det er slutt på tiden da innsatte i Indre Østfold fengsel ble sluppet ut etter endt soning med en søppelsekk i hånda, skriver Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) i en pressemelding.

Gjennom det etablerte lavterskeltilbudet FriDesign har fengselets fritidsavdeling lagt til rette for at innsatte kan produsere løslatelsesbaggen «FriBag», en solid skipssekk som de innsatte kan pakke personlige eiendeler i når de bytter ut livet bak murene med et liv som ordinære samfunnsborgere.

 

Kunstner Henriette Slorer med Fribag.
Foto: NTB

Kunstner Henriette Slorer med Fribag. FOTO: KDI

Litt mer medmenneskelighet

Nylig arrangerte nemlig Fredrikstad-kunstnerne Svein Ove Kirkhorn og Henriette Slorer workshop i fengselet, hvor både de innsatte og ansatte fikk opplæring i hvordan man syr en «FriBag».

Nå viderefører aktivitørene i fritidsavdelingen produksjonen av «FriBag»-en sammen med innsatte. Det legges opp til at de innsatte skal bruke fantasi og kreativitet når de lager produktet, slik at alle ferdige sekker har en personlig vri.

– Det er i 2020 fortsatt et kjent syn at innsatte løslates med en søppelsekk i hånda. Gjennom godt samarbeid med eksterne aktører kan vi nå få til et mye bedre alternativ, som også fører til meningsfull aktivisering før løslatelse. Målet med dette prosjektet er at innsatte kan hjelpe hverandre til litt mer medmenneskelighet og verdighet når de har gjort opp for seg og skal vandre ut til en ny start, sier Simen Rem, fritidsleder i Indre Østfold fengsel.

Prosjektet er støttet av Kulturdråpen i Østfold.

LES OGSÅ: Viken får nærmere 17 millioner fra Kulturminnefondet