Leder

- Utmeldelse når partiet svikter

LEDER: Kollektiv Frp-utmeldelse, svak håndtering av varsler og representanter som ikke kan byttes ut.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Søndag sendte styret og kommunestyregruppa i Råde Frp ut en pressemelding om at de kollektiv nå melder seg ut av partiet - som en reaksjon på hvordan partiet har fulgt opp varslene i saken mot Ulf Leirstein. 10.januar meldte NRK om Leirsteins meldinger med pornografisk innhold, sendt til unggutter som den gang bare var 14 år gamle. To dager senere kom en ny sak som omtalte hvordan Leirstein i en tekstmelding skrev til en kvinnelig partikollega ønsket om trekantsex med 15 år gammel gutt.

I november gjennomførte Dagsavisen en kartlegging hos alle partiene på Stortinget knyttet til forhold rundt seksuell trakassering. Partiene svarte ulikt når det gjelder hva slags saker de regnet med i denne kategorien. Den gangen svarte kommunikasjonssjef Ida Krag i Frp at sakene håndteres av organisasjonsutvalget i partiet. Gruppa i Råde går samlet over til partiet Høyre og er tydelige i årsaken til utmeldelsen; «Vi er skuffet over at så alvorlige saker ikke har blitt tatt mer på alvor, og over at man er mer opptatt av å tilsløre og tie ihjel enn av å rydde opp i en ukultur det har vært varslet om over år.»

Etter varslene om seksuell trakassering som har kommet fram i lyset, viser det seg dessverre at dette ikke  er spesielt for enkelte partier. Noe også Sara Berge Økland(23) sa i fjor når hun forlot Frp til fordel for Høyre, som et resultat av opplevelsen av å ikke bli tatt på alvor når varsler ble meldt.

Lokale Frp-topper og fylkesleder fikk munnkurv og vi beskjed om å kontakte parlamentariske leder Hans Andreas Limi når vi omtalte Leirstein-saken i januar. Leder i Frps organisasjonsutvalg, Helge André Njåstad, sier til NRK at utmeldelsen er en svertekampanje og at partiet har håndtert Leirstein-saken i tråd med partiets retningslinjer. Utfordringene i denne saken er helt klart Frps håndtering og ikke minst at stortingsrepresentanter ikke kan gi seg eller be om å bli byttet ut - Leirsteins grove oppførsel gjør at han ikke har noe i politikken å gjøre!

Mer fra: Leder