Debatt

Høye spotpriser er skremmende - men sjekk hvilken pris du har betalt

Del bruttoregningen på månedens kWh-forbruk. Først da ser vi hva vår kWh koster denne måneden.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Strømmen er blitt dyrere. Men ikke dyr for oss som vi får inntrykk av når media melder om spotpris-rekorder. I skrivende stund er spotprisen på min Smart energi-app kroner 5,67. Det har også vært høyere enn det. Men det er heldigvis ikke den vi betaler, når regningen kommer.

Fra januar til og med august har vi kjøpt 12.667 kWh (spotprisavtale med prisgaranti). For det har vi betalt 19.900 kroner, avgifter og moms inkludert. Det gir en kWh-pris på kroner 1,57. Det er altså vår kWh-pris, langt under de høye spotprisene media bruker når de regner ut hvor dyr en ti minutters dusj vil være i morgen.

Så har regjeringen gjennom strømstøtten bidratt til at strømregningen ikke er høyere, 11.450 kroner i årets åtte første måneder. Hadde vi ikke fått denne hjelpen, ville våre samlede utgifter blitt på 31.560 kroner. Det ville gitt en kWh-pris på kroner 2,47. Fortsatt langt under de skremmende spotprisene vi kan høre og lese om.

Mitt poeng er: Svært høye spotpriser er skremmende. Men sjekk hvilken pris du har betalt når fakturaen kommer, og del bruttoregningen på månedens kWh-forbruk. Først da ser vi hva vår kWh koster denne måneden.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt