Debatt

Ren sabotasje mot «Harryhandelen» - kom til fornuft, åpne grensen!

Koronareglene rundt grensepassering etter svenskehandel er tvilsomme.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Er man vaksinert kan man dra på «nødvendig» reise til Sverige, men koronatest kreves på Norskegrensen ved retur. Hvis man blir smittet i Sverige på en to timers tur er det tvilsomt om testen vil slå ut med tanke på to til tre dagers inkubasjons tid.

Dette debattinnlegget ble publisert før regjeringens pressekonferanse fredag.

Hvorfor kreve test som nå skaper enorme køer på grensen? Det virker som ren sabotasje mot «Harryhandelen». Eller er regjeringens bånd til Norgesgruppen, Rema og Orkla så sterke at det lukter. Myndighetene spesielt, men også kjedene, kunne redusert handelslekkasjen ved å redusere avgifter og profitt. Norgesgruppens mediesky sjef er nå god for 50 milliarder takket være svenskehandelen og nordmenn som godtar rå priser.

Skal kristenfolket på Sørlandet og 3,5 prosent-partiet bestemme alkoholprisene?

—  Ulf Tolfsen, Fredrikstad

Teoretisk skal Norge ha spart 9 milliarder på handelsstoppen. Småpenger i forhold til et tap på 23 milliarder ved åpen grense! Man ville tjent enormt på en fornuftig reduksjon av avgiftene, men da må kjedene redusere prisene.

Det er hårreisende hva fiskere og bønder får i forhold til grossister og mellomledd. Når oljekranene nå strupes må vi redusere offentlig sektor så skatter, avgifter og lønninger kan nærme seg EU-nivå.

Grensehandel er et kjent fenomen over hele verden. Når danskene halverte avgiftene stoppet grensehandelen mot Tyskland med 50 prosent. Norge vil ikke tape, men tjene stort ved økt handel og sysselsetting. Skal kristenfolket på Sørlandet og 3,5 prosent-partiet bestemme alkoholprisene? Statens avgift og skattehunger har nå passert etiske grenser.

Kom til fornuft, åpne grensen!

Ulf Tolfsen, pensjonert designer, produktutvikler og oppfinner.

Mer fra: Debatt