Debatt

«Er brannstasjonen den nye møteplassen for aktive liv?»

Brannstasjonen har i mange år vært en viktig arena for å redde liv. Det kan vi fortsette med, gjennom lystbetont trening og aktivitet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bare en av tre er nok fysisk aktiv. Mange har en stillesittende hverdag og helseplagene dette vil gi kan koste samfunnet dyrt. Allerede nå har vi store utfordringer med helsekostnader i Fredrikstad og dette bare øker. Vi trenger å bevege oss mer. Fysisk aktivitet gir mer overskudd, bedre helse og forebygger psykiske plager. Ved å investere i fysisk aktivitet, kan vi bidra til en friskere befolkning og lavere helsekostnader. Og det trenger vi her i Fredrikstad.

Vi trenger steder der det ikke er krav til inngang, penger, medlemskap, resultat eller oppmøte. Aktivitetstilbud du kan benytte deg av når du selv vil, og gjøre det du ønsker.

For det er faktisk det flest av oss driver med, hele 74 prosent, driver med egenorganisert fysisk aktivitet. Og da trenger vi arenaer for dette slik at flere kan være aktive, enda mer.

Ved å investere i fysisk aktivitet, kan vi bidra til en friskere befolkning og lavere helsekostnader.

Vi har mange steder utendørs, men i kalde Norge trenger vi mer innendørs. Gratis, lavterskeltilbud der vi kan bedrive den aktiviteten vi vil.

I Bergen har de to FYSAK hus på lik linje som idrettshaller. Hallene er åpne fra kl. 10 til 22, helt gratis og for alle. Her kan du drive med turn, dans, bordtennis, klatring, kampsport, tricking, parkour, skate, calistenhics, akrobatikk m.m. Det er åpent for alle og det er ingen andre krav enn oppførsel og ta vare på utstyret.

Og det er her Bergen har vært banebrytende. De tilrettelegger for egenorganisert fysisk aktivitet slik at det kan bedrives året rundt, når vi selv ønsker. De holder kurs, arrangere grupper, arrangement og mer slik at flere kan finne sin interesse eller nye bekjentskaper. Dette er plasser for inkludering og integrering. Alle er velkomne og alle kan stille på sitt nivå.

I København har de GAME Streetmekka, som er en innendørs møteplass for lavterskel fysisk aktivitet og kultur. Her kan du drive med streetbasket, fotball, dans, parkour, yoga, street fit, capoeira og mer. Det er åpne treninger for dem som ønsker å bli med i et fellesskap. Huset satser på ung ressurs og utvikling av unge ledere. Effekten av dette stedet er økt følelse av fellesskap, tryggere nabolag og bedre lokalsamfunn. Barn og unge har blitt mer aktive, fått nye venner og lært seg kompetanse de benytter seg av ellers i livet.

For at slike steder skal lykkes, så må det ligge lett tilgjengelig. Fredrikstad er i vekst. Det bygges ut på flere hold og gode arenaer er gjerne opptatt. Etterhvert som brannstasjonen skal flytte på seg, vil en viktig og sentral arena stå ledig og denne vil være veldig attraktiv for utbyggere. Da er det ekstra viktig å bevare slike sentrale områder til befolkningen. Områder der vi i befolkningen kan treffe andre, utvikle interesser, prøve noe nytt og utfolde oss. For vi trenger slike møteplasser i Fredrikstad, spesielt innendørs.

Vi trenger å bevege oss mer og da trenger vi områder som er lett tilgjengelig. For tid og tilgjengelighet er de to største barrierer for å bli mer fysisk aktiv. Ved brannstasjonen er det kort vei til buss og ferge, og det ligger innenfor gå og sykkelavstand til store deler av Fredrikstad. Brannstasjonen, der den ligger nå, har i mange år vært en viktig arena for å redde liv. Det kan den fortsette å være gjennom lystbetont trening og aktivitet. En arena for mestring, utvikling, lek og moro. Kanskje til og med hatt gratis utlånssentral for idrett og friluftsliv på samme plass. Med St-Croix huset ved siden av vil vi kunne bygge en arena for kultur og fysisk aktivitet. En oase for fysisk og psykisk påfyll.

Men har vi råd til å investere i dette?

Eller rettere sagt, har vi råd til å la være?

Bjørn Røang, styreleder Fredrikstad Aktivitetsråd
Marianne Storm, daglig leder Fredrikstad Aktivitetsråd.

Mer fra: Debatt