Debatt

«Mer fres på rødgrønn side»

Ordfører Jon-Ivar Nygård Nygård kan vise seg å være akkurat det kortet Ap trenger for å sanke inn igjen hardt tiltrengte stemmer i Østfold.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Frode Rekve. Vignett

Det skal bli

ekstra spennende å følge ordfører Jon-Ivar Nygård i valgkampen for de rødgrønne fram mot Stortingsvalget om ti måneder. Han er kanskje akkurat den førstekandidaten Østfold Ap trenger for å snu en historisk negativ trend for partiet. Jon-Ivar har ekte Arbeiderparti-bakgrunn, er velutdannet og snakker et språk vanlige folk med hjertet på venstresida forstår.

Fredrikstad-ordføreren er ingen akademisk Støre. Han er heller ingen slagferdig og alltid så lattermild Vedum. Han er noe midt i mellom. En likandes kar som ikke er redd for å si fra hvor skapet i den sosialdemokratiske stua skal stå. Ti års erfaring som ordfører i Fredrikstad og mange år i Arbeiderpartiets sentralstyre, har gjort ham til en erfaren og dreven politiker. Nygård kan vise seg å være akkurat det kortet Ap trenger for å sanke inn igjen hardt tiltrengte stemmer i Østfold.

I det siste har Arbeiderpartiet sett et aldri så lite oppsving på meningsmålingene. Men partiet ligger altså fremdeles an til å gjøre et av sine aller dårligste Stortingsvalg noensinne. Hovedårsaken til den jevne tilbakegangen ser ut å være alle de slitsomme interne personstridighetene som har plaget partiet de siste årene. Særlig alt det tilbakevendende bråket rundt tidligere nestleder Trond Giske har vært en meget stor belastning.

En uklar og lite gjenkjennelig kompromiss-politikk har heller ikke skapt entusiasme. Velgerne har rett og slett ikke forstått hvordan selveste ørnen i norsk politikk - Det norske Arbeiderparti - vil løse de viktigste samfunnsspørsmålene. Partiet har faktisk virket handlingslammet. Det skulle de gamle handlekraftige høvdingene Martin Tranmæl, Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli ha sett!

I disse dager presenterer imidlertid Arbeiderpartiet et helt nytt og mer progressivt partiprogram. Der tar partiet et meget tydelig skritt til venstre. Nå er det felleskapet og den vanlige lønnsmottaker som gjelder igjen. Fagbevegelsens betydning for et anstendig og regulert arbeidsliv blir understreket hele veien. Høyreregjeringens skattekutt for de aller rikeste skal erstattes med skattelette for dem med lavest inntekter. Forkjærligheten for offentlig styring av felleskapets ressurser og den sterke stat er ikke lenger noe som holdes skjult.

Les også: Onsøy Ap vender Jon-Ivar Nygård ryggen (+) 

Tidligere jubel for nær sagt all sentralisering og økt privatisering av offentlig sektor har stilnet. Arbeiderpartiet går nå imot politireformen slik den har blitt, og partiet varsler desentralisering både når det gjelder utdanning, helse og tvangssammenslåing av fylker. Det skal bli spennende å se helt konkret hva dette linjeskiftet fører til.

Dette er nemlig saker Senterpartiet har scoret høyt på i meningsmålingene de siste årene. Men i stedet for å fortsette å dilte etter Erna Solbergs sentraliseringspolitikk, blåser nå Arbeiderpartiet liv i sitt gamle, vellykkede slagord «By og land, hand i hand». Det får tydeligvis ikke hjelpe at Vedum & Co føler seg litt snytt. De to partiene skal jo allikevel regjere sammen uansett hvis de rødgrønne partiene får flertall ved Stortingsvalget. Og da kommer helt sikkert Senterpartiet til å få solide gjennomslag i jordbruks- og fiskeripolitikken. Det er nok å se på den framgangen Sp har i Nordnorge.

Det er i det hele tatt ganske interessant å merke seg den litt snusfornuftige, men samtidig anerkjennende storebror-rollen Jonas Gahr Støre nå i det siste har inntatt overfor sin litt gærnere og gøyale lillebror Trygve Slagsvold Vedum. Begge ser endelig ut til å trives bra i sine roller. I hvert fall nå før frontene sikkert skal skjerpes endel når energi-, industri- og miljøpolitikken skal meisles ut.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er dominerende på rødgrønn side. Begge er omsider sammen på offensiven. Støre har åpenbart lært mye av Vedum som ikke bare kritiserer Høyreregjeringen, men i stedet smilende, klart og tydelig kommer med sine egne lettfattelige forslag til løsninger. De to utstråler mye energi, og det merkes i en tung tid med stigende arbeidsløshet og en corona-sliten Høyreregjering.

At en gravid Ap-nestleder Hadja Tadjik nylig valgte å la seg avbilde i en litt utfordrende sittestilling med syltynne stiletthæler, blonder og plysj på forsiden av boka si, synes de fleste bare er kult. At en litt snerpete universitetslektor reagerer negativ, har bare falt positivt ut for den sylskarpe nestlederen.

Det er mulig jeg tar feil, men jeg aner en litt friskere, nyvaska og mer selvsikker tone fra Arbeiderpartiet i tida som kommer. Det lover bra for valgkampen. Det kler også ordfører Jon-Ivar Nygård fra Fredrikstad som helt sikkert kommer på Stortinget fra neste høst. Hvis han da ikke blir bedt om å ta en plass ved Kongens bord. Han kan gjøre stor nytte for seg der også.

Les også: Ulf Berg: – Vi må jobbe for å beholde vår kommunale barnehage (+) 

Mer fra: Debatt