Debatt

«Dagligvarekjedene kan gjøre om slagordet sitt til: `Vi gjør Norge dyrere`»

Jeg aksepterer at kursfallet påvirker matprisene, men prat om at de flinke norske bøndene har fått en økning de fortjener er tynn. Innkjøperne fra kjedene er rå og gir ikke ved dørene.

Kristne sørlendinger sto nylig fram og var redde for at lave svenske alkoholpriser ville være skadelige, men ingenting tyder på det. Vi kan ikke akseptere at et «4 prosent parti» skal bestemme. Kjære «butikkjeder» og politikere, gjør noe nå!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ulf Tolfsen
Gamle Fredrikstad

I den siste tida har media pekt på en stor økning i matvareprisene. Nå senest på TV 2 før helgen. Etter sigende skal dette tas opp i Stortinget i nær framtid. Under TV sendingen var det pinlig å høre unnskyldningene fra matvarebransjen.

Jeg aksepterer at kursfallet påvirker, men prat om at de flinke norske bøndene har fått en økning de fortjener er tynn. Innkjøperne fra kjedene er rå og gir ikke ved dørene. Den store Norgesgruppen som eier flere kjeder opererer med stort sett samme pris, men er ikke billigere enn Reitans Rema. Prisene er merkelig like så det er nærliggende å tenke kartellvirksomhet, men det benektes selvfølgelig. Nesten alle kjører med slogan om at; «Vi gjør Norge billigere». De juger like mye som Trump!

Helt utrolig når prisene for mange varer har økt med 30 prosent i løpet av få måneder. Prisene på sukkerholdig leskedrikk, tobakk og alkohol er helt hinsides. Konsekvensen av prisforskjellen mot Sverige er tapet av 5.000 arbeidsplasser og 15 mrd. i handelstap.

Les også: – Salg av Pynten skole til private vil være helt hårreisende (+)

Hadde vi vært fornuftige som danskene gjorde vs. tysk grensehandel, hadde vi redusert avgiftene med minst 50 prosent. Danskene reduserte handelslekkasjen med vel 50 prosent. Dagligvarebutikkene i Norge og vinmonopolet har tjent grovt på koronapandemien.

Øl og Cola er dobbelt så dyrt i Norge. Melk er også dobbelt så dyrt og kjøttvarer er vesentlig billigere i Sverige. Jeg kunne fortsette, men jeg må bare slå fast at matvarene generelt sett er betydelig billigere i Sverige. Jeg kan ikke forstå hvorfor kjedene ikke reduserer prisene i noen butikker. Når grensen åpner, vil det bli kilometerlange køer til Sverige. Dagligvarebutikkene nær grensen vil da tape minst 30 prosent i omsetning. Kristne sørlendinger sto nylig fram og var redde for at lave svenske alkoholpriser ville være skadelige, men ingenting tyder på det. Vi kan ikke akseptere at et «4 prosent parti» skal bestemme. Kjære «butikkjeder» og politikere, gjør noe nå!

Debatt: «Hvaler – en kommune helt ute av vater»

Mer fra: Debatt