Debatt

«Viken-modellen for et seriøst arbeidsliv»

Viken skal vise vei for et trygt, anstendig og seriøst arbeidsliv, skriver Edvin Søvik, fungerende fylkesråd for finans og administrasjon i Viken fylkeskommune i dette innlegget.

TRONDHEIM  20081125:
Byggebransen kan gå tunge tider i møte. Her fra byggevirksomhet i Trondheim tirsdag.
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Edvin Søvik (Ap)
fylkesråd for finans og administrasjon i Viken

De fleste i Norge har skikkelig lønn og ordna forhold på jobben. Men det gjelder ikke alle. I noen bransjer har arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og svart økonomi de siste årene blitt et større problem. Det er en økende trussel mot tryggheten for norske arbeidstakere, spesielt innen bygg og anleggssektoren. Kombinert med økte forskjeller og at de med lavest lønn ikke har hatt reallønnsøkning siden 2013, er det en faretruende utvikling. Også for oss i Viken.

En slik utvikling kan gradvis demontere det norske samfunnet slik vi er vant med det. Et samfunn med små forskjeller, trygge arbeidsforhold og produktivt næringsliv. Derfor må den største fylkeskommunen i Norge vise vei, og gjøre sitt for å snu denne negative utviklingen. Vi må gjøre noe med de små som kutter hjørner, men ikke minst også de store som systematisk utnytter folk for egen vinning.

I nye Viken fylkeskommune kjøper vi årlig inn varer og tjenester for milliardbeløp. I tillegg skal vi investere i bygg og anlegg med mer for over 16 milliarder kroner de fire neste årene. Det gir oss makt til å stille krav til de bedriftene vi benytter, for eksempel når vi bygger en ny videregående skole.  Den makten vil det rødgrønne fylkesrådet i Viken bruke til sikre skikkelige lønns- og arbeidsvilkår for alle arbeidstakere, sterkere rekruttering til byggfagene og bedre produktivitet og kvalitet.

Det gjør vi gjennom å sikre at det er de seriøse som vinner fram i konkurransen. Vi vil ha bedrifter som ansetter fagarbeidere, har lærlinger, gir folk tarifflønn og faste stillinger. Det er bra for den enkelte arbeidstaker, men ikke minst også viktig for samfunnet som helhet.

Derfor er fylkesrådet nå i gang med å utarbeide en egen «Viken-modell» for et seriøst og anstendig arbeidsliv, som vi skal få på plass i løpet av 2020. Modellen skal ta det beste fra de modellene for seriøse innkjøp som allerede finnes i mange kommuner og fylkeskommuner og oppdateres med de kravene som trengs for å bekjempe sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og svart økonomi i Viken. Slik skal Viken vise vei for et trygt, anstendig og seriøst arbeidsliv.

Les også:
Fredrikstad har kommet lenger enn de fleste (Demokraten+)
Useriøse aktører kan føre kommunen bak lyset (Demokraten+)