Debatt

«Vindmøller på land er definitivt ikke løsningen»

I kuperte Norge koster infrastrukturen enorme beløp. Veier som skal tåle flere tusen tonn vindmølle-komponenter bygges og ødelegger sårbar natur, skriver Ulf Tolfsen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ulf Tolfsen
Gamle Fredrikstad

Nylig startet kostbare TV-kampanjer for vindkraft. Det er selvfølgelig lovlig, men utrolig irriterende. Stor kapital-interessene bak vindkraft drar bare fram det positive. De fremstiller seg selv som «miljøreddende engler» og er selvfølgelig ikke objektive. Det er helt utrolig at NRK ikke kan lage informative interessante program om energialternativer.

I Danmark står vindkraft for 38 prosent av energiproduksjonen, men de har greid å plassere mange vindparker på grunt vann utenfor kysten uten å sjenere bebyggelsen direkte. I EU dekker møllene maks 15 prosent av all strøm og vi tåler ikke mye mere. I kuperte Norge koster infrastrukturen enorme beløp. Veier som skal tåle flere tusen tonn vindmølle-komponenter bygges og ødelegger sårbar natur.

Smarte Svensker har derimot lagt vindmølle-parkene nær E 6 nord i Bohuslän. Møllene stoppes når det blåser over 18 m/sek og virker dårlig under 5. Beboelse nær vindmøllene funker dårlig på grunn av støy og lysforstyrrelse når bladene passerer sollyset.

Vindmøllene dreper en mengde fugler og tapet av sjelden ørn er spesielt ille. Effekten kan reduseres opp mot 40 prosent på grunn av belegg av insekter på vindmøllebladene. Livslengden er begrenset til 25 år, så CO 2 avtrykket blir høyt. Hundrevis av tonn betong, stål, kopper, REM-metaller, glassfiber og omfattende infrastruktur står for store utslipp. Møllene er renere enn olje og gass, men dårligere enn vannkraft som er tusen ganger mer effektive.

Vindmøller hjelper, men kan ikke løse våre energiproblemer. Nye nullutslipp-løsninger er imidlertid på vei. Fram til 2050 vil olje, gass og kull stå for minst 60 prosent av klodens energi hvis ikke Kinesisk- / Fransk fusjonenergi lykkes i 2025 eller «ny» CO 2-fri oljebasert energi kommer fram relativt hurtig.

Vindmøller på land er definitivt ikke løsningen!

Meninger: «Ikke bygg ned Byens marker»

Mer fra: Debatt