Debatt

«Vi fyller konsertsaler, kirker, gymsaler og torg – med solister, kor, korps og julemarkeder»

Kultur er vår helhet – om det defineres som «finkultur», «populærkultur» eller «folkelig kultur». Fredrikstad-kulturen beviser at det er plass til alle og overlapper hverandre gjerne, skriver Tomm Pentz Pedersen i torsdagens leder.

Kulturbyen Fredrikstad: En enkel opptelling i forrige uke, med alle forbehold om feil, viser at 40 juleutstillinger og julemarkeder har startet eller er i gang, 25 konserter skal gjennomføres, 10 revy- og teaterforestillinger og 5 juleshow står på plakaten, skriver Tomm Pentz Pedersen.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattansvarlig 

«Kultur er et helt samfunns identitet, det er ryggraden i et folk», har forfatteren Tor Åge Bringsværd skrevet. Det betyr at Fredrikstads identitet og folkets ryggrad her i Plankebyen er sterk. Idyllfestivalen melder om ellevill respons med over 12.000 solgte billetter hittil, og skutefesten i sommer mønstret tett på 150.000 besøkende. Litteraturfestival, Månefestivalen, Egil Hovland-festivalen, Barnas Verdensdager, animasjonsfestival, DOK 19 og Barnas Verdensdager – et utall av arrangementer og kulturtilbud å velge mellom.

Teater, revy og konserter – sjekk Fredrikstads aktivitetskalender. Spesielt nå i advent kan man bli svimmel og overveldet av antallet arrangementer. For mange? Nei, vi fyller konsertsaler, kirker og gymsaler – med kor, korps og ikke minst julemarkeder. En enkel opptelling i forrige uke, med alle forbehold om feil, viser at 40 juleutstillinger og julemarkeder har startet eller er i gang, 25 konserter skal gjennomføres, 10 revy- og teaterforestillinger og 5 juleshow står på plakaten.

Kultursjef i Fredrikstad kommune, Ole-Henrik Holøs Pettersen, skrev nylig i en kronikk at kunst- og kulturfeltet til alle tider har vært den fremste fanebærer av ytringsfriheten og gjennom sin sprengkraft også vært utløsende årsak til store samfunnsendringer. Et fritt og rikt kunst- og kulturfelt er avgjørende for at et demokratisk samfunn skal fungere.

Kultur er vår helhet – om det defineres som «finkultur», «populærkultur» eller «folkelig kultur». Fredrikstad-kulturen beviser at det er plass til alle og overlapper hverandre gjerne. Fredrikstad kunne gjerne ha blitt Europeisk kulturhovedstad – men med litt magemål velger vi heller å adoptere reiselivsdirektøren i Bergen, Anders Nyland, sine ord: «Å bli kulturhovedstad er bra. Å bli kulturhovedstadsregion er bedre.»

Se bildeserie: Turnforeningens stjernespekkede juleshow (Demokraten+)

Les også: 17 kirkekonserter i Fredrikstad før jul

Les også: Med sommerfugler og spilleglede til Norske Talenter-finalen (Demokraten+)

Mer fra: Debatt