Debatt

«Nordmenn er på topp i Europa når det gjelder toleranse, respekt for andre og hjelpsomhet»

Hvis noen tror at det norske folk er lukket for seg selv og ikke liker å være åpen for andre kulturer, vil jeg si at den som spør meg ikke vet noe om nordmenn, skriver Ali Husain.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ali Husain
Fredrikstad

Ingen andre land i Europa har en befolkning som legger så stor vekt på selvstendighet som nordmenn. Blant annet er nordmenn på topp i Europa når det gjelder å vektlegge toleranse, respekt for andre og hjelpsomhet. Nordmenn unngå å gjøre ting andre folk mener er galt, og være mindre opptatt av å leve i trygge omgivelser, altså unngå alt som er farlig.

Man kan ikke gi et klart bilde av noe land eller noen folk med mindre man bor i det landet og omhandler mennesker der. Det virkelige bildet kan ikke dannes på en dag og natt. Det tar tid og intet menneske kan danne et tydelig konsept for noen folk før man opplever flere holdninger og ulike situasjoner med dette folket gjennom årene og etter å ha håndtert de forskjellige segmentene til det folket. Samtidig må det tas hensyn til at bare en person eller til og med flere personer kan ikke representere hele folket. Ikke alle fingre er like.

Det er naturlig når man planlegger å bo i et land eller blir ledet av sin skjebne og levekår for å bo i et nytt land  å spørre om forholdene i det nye landet og egenskapene til folket der. Når man ankommer landet, får han en følelse av bekymring, forventning og frykt for det ukjente. Man begynner med å teste reaksjoner på handlingene sine og undersøke hvordan folk reagerer der. Dette er normalt med alle de som flytter til et annet land.

Meninger: «Norge er verdens beste eksempel på håndtering av oljerikdommen»

Det tok meg nesten fire år å lage et klart bilde av det norske folk jeg bor sammen med. Fra Herøy i Nord-Norge til Fredrikstad i Østfold og på flere arbeidsplasser og ulike arbeidsfelt der jeg gjennomført arbeidspraksis, fordi det er ikke bare bare å finne jobb i Norge, kunne jeg danne et klart bilde om nordmenn.

Takket være våre venner på Herøy klarte vi å overvinne vår krise og lidelse siden vi har mistet hjemlandet vårt, og at vi har flyttet bort fra vennene våre og resten av familiene våre. Folk på Herøy er blitt ikke bare våre venner men også våre familier. Jeg hadde ikke forventet at de ville holde kontakten med oss og følge nyhetene våre etter at vi forlot Herøy. Jeg forventet heller ikke at noen av dem skulle komme fra Nord-Norge for å besøke oss her i Fredrikstad.

I Fredrikstad, denne vakre byen, ble jeg overrasket over den varme gjestfriheten jeg fikk her, og antall venner som fyller livet mitt og velkommen jeg fikk fra den fantastiske kommunen i Fredrikstad, som jobber dag og natt for å gjøre byen til den vakreste byen i verden. Selvfølgelig vil jeg heller ikke glemme å takke avisene, som gir meg muligheten til å uttrykke det jeg føler, og det er egentlig en stor ære for meg.

Hvis noen tror at det norske folk er lukket for seg selv og ikke liker å være åpne for andre kulturer, vil jeg si at den som spør meg ikke vet noe om nordmenn. De er som en kokosnøtt med hardt skall på utsiden, men når du ser inne i denne frukten vil du få den beste smaken av frukten og det friskere og søtere vann.

Les flere meningsytringer på: Demokraten Debatt