Debatt

Halden og Sarpsborg er i gang – nå må «Leie før eie» etableres i Fredrikstad

Oslo, Stavanger, Halden og Sarpsborg har tatt grep for å hjelpe unge inn i boligmarkedet. Nå må Fredrikstad komme på visningslista, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen i torsdagens leder.

Fredrikstad svikter med boliger for unge i etableringsfasen. Halden er i gang og Sarpsborg i startfasen – med konseptet «Leie før eie», skriver Tomm Pentz Pedersen.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattansvarlig

I Fredrikstad kommunes innovasjonsstrategi omtales blant annet både velferdsteknologi, svømmeundervisning i havet, BYLAB og tanker rundt overvann som en ressurs. Med andre ord fremtidsrettet invitasjon til nybrottsarbeid – men på et punkt svikter Fredrikstad fortsatt – boliger for unge i etableringsfasen. Halden er i gang og Sarpsborg i startfasen, med konseptet «Leie før eie».

De unges inngangsbillett til boligmarkedet har blitt verre og verre å innløse. Med 15 prosent krav til egenkapital, lite oppstarte midler og foreldre som ikke kan kausjonere er det bortkastet tid å gå på visning. Vi har flere ganger på denne lederplass omtalt Sandnes kommune som i samarbeid med OBOS utviklet «Leie-til-eie konseptet». Her selges 70 prosent av boligen, kjøper finansierer med fem prosent egenandel og kjøper ut boligbyggelaget i løpet av fem år. Halden Boligbyggelag (HABO) har nå dratt i gang modellen «Leie før eie» – for medlemmer med liten eller ingen egenkapital. Formålet er å gi HABOS medlemmer mulighet til å eie bolig som et alternativ til å leie.

Leder: «Tilby konseptet AlmenBolig+ til unge i Fredrikstad»

Halden Boligbyggelag tar med seg boligkonseptet fire mil nordvest og bygger nå leiligheter av ulik størrelse på Yven i Sarpsborg. Boligfinansieringen retter seg til alle, men de fleste som har benyttet seg av konseptet er personer under 30 år. Med Finanstilsynet forslag til nye boliglånsregler fra 1. januar 2020 – som betyr reduksjon i tallet som multipliseres med inntekt og gir maks lånegrense, i tillegg til at bankenes fleksible kvote strammes inn – mener DNB at 20.000 unge vil bli hindret fra å komme ut på boligmarkedet.

Oslo, Stavanger, Halden og Sarpsborg har tatt grep for å hjelpe unge inn i boligmarkedet. Fredrikstad er på overtid – et samarbeidsprosjekt mellom kommunen og OBOS må snarest på bordet. Vi håper yngre politikere i bystyret vil bidra til at sosialdemokratiske modeller blir en reell motvekt til bryggekantens utallige millionleiligheter.

Debatt: «Produser smarte boliger til siviliserte priser – i dag har vi en helt feilslått boligpolitikk»