Debatt

«Likestilling – for klimaet!»

For å møte de voldsomme utfordringene som klimaendringene gir oss, trenger vi at flere jenter lærer realfag, skriver Kjetil Hafstad.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjetil Hafstad
kandidat til kommunestyret i Fredrikstad for MDG
seniorprofessor ved Universitetet i Oslo

Byen merket kloen av klimaendring på mandag, da sentrum sto under vann.

Vi trenger framover at alle beslutninger i kommunen blir sjekket nøye slik at klimaet blir levelig for mennesker og alt levende. Det kommer MDG til å levere, og er eneste parti som har dette som hovedsak.

Jeg stiller for dem, på kampplass – så om du har sansen, kan du i tillegg gi ekstra personstemme til meg.

Det er mulig å snu. Men vi må handle kjapt, og bruke alt hva vi kan og hva teknologien kan gi oss. For å løse de komplekse spørsmålene som vi nå møter når naturen blir villere, trengs at jenter får opplæring i realfag! Det er Elisabeth Blackburn som framhever dette, i en flott videosnutt på BBC.

Blackburn mottok nobelprisen i medisin for ti år siden for å ha påvist et enzym som virker til å forhindre kreft og motvirker elding. Kjempeinnsats. Men hun synes det er altfor få kvinner som jobber med teknologisk utvikling. Slik samfunnet fungerer, får kvinner i oppveksten trening i å løse komplekse problemer, sier hun, og de evnene trengs for å utvikle biologisk kunnskap. Slik kunnskap kan hjelpe til å redde klimaet.

Så derfor: for klimaets skyld vil MDG gjøre sitt til at jenter inspireres til å lære realfag, og bidra til slik forskning. Vi trenger alle hender som vil bidra. Uten målbevisst utvikling av kunnskap er det vanskelig å finne rette hjelpemidler til å stoppe klimaendringene. Derfor satser vi i MDG på utdanning for jenter og selvsagt også gutter i realfag!

Vi vil gjøre byen grønnere og tryggere i møte med forandringene som vi nå merker.

DEBATT: 
«Kampen mot insektsdøden»
«Fredrikstad kommune må jobbe målrettet med å etablere flere små eldreleiligheter i distriktene»

Mer fra: Debatt