Nyheter

– De som ligger og føder, tenker nok ikke så mye på at det er nyttårsaften

Jordmor Elisabeth Fundingsrud har gjennom nesten 30 år i yrket jobbet mange nattevakter i overgangen til et nytt år, aldri fått ta imot nyttårsbarnet. Nå får hun en ny mulighet, men hevder selv å ikke være så opptatt av den personlige prestisjen.

– Det er ikke så stor forskjell på å forløse en høytidsdag enn ellers. For de som får den babyen, er jo akkurat den dagen nesten som en høytidsdag uansett, sier Fundingsrud til Demokraten når vi møter henne på pauserommet ved fødeavdelingen på Kalnes rett før jul.

Hun er en av ni jordmødre som skal på jobb på Sykehuset Østfold når 2019 går over i 2020, en dag det i alle fall fra medienes ståsted knyttes litt ekstra forventninger til med tanke på fødsler.

Ingen frivillig overtid

Gjennom Fundingsruds tid ved sykehuset har det ifølge henne kun forekommet én gang at den aller første fødselen på landsbasis i et nytt år, selveste nyttårsbarnet, har kommet til verden her i fylket.

– Og det var vel før vi flyttet hit, så det er noen år siden. Det er ikke sikkert det er vår tur i år heller, men det hadde jo vært hyggelig om det ble sånn denne gangen, innrømmer hun.

Det er likevel andre ting enn tittelen «nyttårsbarn» hun ser på som viktigere for den som blir det nye årets førstefødte, både i Østfold og på landsbasis.

– Jeg ønsker for det barnet at det blir født etter midnatt, slik at det er eldst i klassen, og ikke yngst. Det gjør ganske stort utslag på veldig mye, så det er nok heller det jeg tenker på.

– Så det er ikke sånn at de som går av vakt på kvelden blir fristet til å ta noen timer ekstra for å få ta imot nyttårsbarnet?

– Nei, så ivrige er vi ikke, he he. De som er på vakt får nyttårsbarnet, men man vet aldri når det kommer, og det kan jo skje på formiddagen 1. nyttårsdag også, sier Fundingsrud.

Les også: Dette er vår Fredrikstad-jul (Demokraten+)

– Vanlig dag

Den erfarne jordmoren fra Fredrikstad legger altså en liten demper på «nyttårsbarn-hysteriet».

– Det er det å forlate hjemmet på en sånn dag som er greia, men når du først kommer inn hit er det på et vis som en helt vanlig dag på jobb. De som ligger og føder, tenker nok ikke så mye på at det er nyttårsaften når de er midt i prosessen. Da handler det mer om å bli ferdig, mener Fundingsrud.

– Men vi har det litt ekstra hyggelig, da, slik at det skal være fint å være på jobb også på nyttårsaften, legger hun til.

Les også: 50 år siden øksedrapene: – Julen ble aldri den samme

– En klem i forbifarta

Også kollega Anette Steelman forteller at det er fokus på kos og hygge når man er på jobb på årets siste dag, men det er ikke alltid det blir tid til slikt.

– Man tar gjerne med seg en ekstra matbit, og spiser litt sammen når det har roet seg. Men vaktene er så forskjellige, og jeg husker at siste natta på sykehuset i Fredrikstad var det fryktelig travelt. Der hadde vi en fantastisk utsikt fra 7. etasjen, og så helt ut til Hvaler. Planen var at vi skulle stå der og skåle med champagnebrus mens vi så på fyrverkeriet. Det ble mer en klem i forbifarta før vi løp videre, så vi så ikke rakettene eller noen ting, minnes hun.

Og i motsetning til Fundingsrud, fyrer Steelman også opp under «rivaliseringen» om hvor i landet årets aller første fødsel finner sted.

–  Vi er jo litt spente på om det er vi som får nyttårsbarnet, det er i alle fall jeg litt opptatt av. Det er kanskje mer en vennskapelig konkurranse mellom de ulike sykehusene enn internt her på Kalnes, for da kommer det gjerne i avisa hvem som har fått nyttårsbarnet, smiler hun.

Mer fra Dagsavisen