De beste tipsene til årets kortreiste påskeferie

Påskefjellet utgår for det fleste av oss, men Fredrikstad og Hvaler har også mye fint å by på.

Så ble det ikke noen fjellpåske i år. Ei heller noen storbytur, vinreise eller innsjekk på et badehotell rett over grensen. Det kan jo fortsatt bli telttur, og noen heldige få har hytte i samme kommune som vi bor i, men for de fleste av oss blir det hjemmepåske. Vi har samlet noen av våre favoritter til hvordan du best nyter påsken her i distriktet. 

Les også: «Vi er faktisk i en særstilling på landsbasis»

Ta en tur gjennom sentrum

Gågata er romslig, og både i Kirkeparken og Sjømannsparken med Tollboden er det plass til å passere hverandre i bredden uten å komme for nære. Denne uka har du også mulighet til å både nyte og støtte de små og helt unike bedriftene som holder til her.

Vi kan ta vare på de små spesialforretningene i gågata ved å handle der før helligdagene. Foto: Finn Rune Christiansen
Vi kan ta vare på de små spesialforretningene i gågata ved å handle der før helligdagene. Foto: Finn Rune Christiansen

Les også: Hardt rammet sentrumshandel må tenke nytt i møte med koronakrisen (+)

Dra på gastronomisk utflukt til Onsøy

Perlene ligger på rekke og rad gjennom Onsøylandet. Helsemyndighetene oppfordrer oss til å holde oss sunne og friske gjennom bevegelse og frisk luft, og hva er vel bedre enn sjøluften?


Blikkstilt i vannskorpa ved lille Engelsviken. Hent med deg mat fra Engelsviken Matbar, og finn deg et sted å nyte solnedgangen. Foto: Kurt Johannessen

Oppgrader piknikken med ferskt bakverk fra lille Fjord Bakehouse på Lervik (men husk å være tidlig ute) eller ta en romantisk avstikker med nisten full av fristelser fra Engelsviken Matbar. De holder restauranten stengt, men serverer take-away, som sushi og crispy duck, hele påsken gjennom.  

Les også: Flytter hjemmebakeriet til nytt lokale (+)

Tid for å tælle på vollane

Aldri har det vel vært riktigere å komme seg opp i høyden på vollene rundt Gamlebyen og kjenne at du er fri på alle kanter. Bare husk på ikke å kuppe hele bredden for dere selv, men ta hensyn og gi plass. Flere små steder i Gamlebyen holder fortsatt åpent.


I Gamlebyen finnes forretninger som har holdt koken lenger enn de fleste av oss, og de holder fortsatt åpent. Foto: Arkiv

80-åringen Gamlebyen Kortevare ønsker fortsatt velkommen – med engangshansker ved inngangsdøren og et hav av hobbyprosjekter for små og store. Det skal mer til enn et virus for å knekke denne senioren av en forretning. Og vil du helst ikke gå ut, kommer de også gjerne hjem til deg. 
 

Utforsk vakre Hvaler 

Brattestø, Guttormsvauen, Storesand, Sandøyene... Det er så mange muligheter for en skikkelig fin påsketur på Hvaler, både på sykkel og til fots. Hva med å utforske noen av de stedene du ennå ikke har vært? Gunn Hedberg, som har skrevet to turbøker om Hvaler og bodd der i flere tiår, sier at selv hun fortsatt oppdager nye perler i øyriket.


Hjemmelaget mat serveres både ute og til å ta med fra Big Fish på Skjærhalden. Foto: Big Fish

Og vil du heller bare slappe helt av, lene deg tilbake og late som om du er et helt annet sted, holder Hvaler Gjestgiveri åpent med utendørs servering på sin Solsiden Bar. Inne på Skjærhalden får du nesten litt kontinental stemning på uteservering til gutta hos Big Fish. Og vil du heller nyte maten på stranda eller med beina dinglene fra en bryggekant, så får du også her maten til å ta med. 

Les også: Hvaler rundt på to hjul – og en tur innom Koster (+)


Öpna landskap

Det aller viktigste vi gjør er likevel å holde avstand. Vi bor i en del av landet der vi både har nærhet til storbyen og til storslåtte naturopplevelser. Vi har snakket med flere lommekjente turgåere og gjennom påsken vil vi på demokraten.no legge ut turtips til steder på Torsneslandet, i Onsøy, på Kråkerøy og Hvaler, der du med sikkerhet kan gå helt fritt uten å føle deg fanget på en smal sti med masse mennesker. 


En stille kveld midt mellom Foten og Dypeklo – og ikke et menneske i sikte. Foto: Privat

Les også: «Vår trofaste venn naturen står der fortsatt og venter på oss. Klar til å ta imot alle våre humør.»