Byr på gratiskonsert for alle byens korpsbarn

Den meritterte trompetisten, Charlotte Richardsen (38), har bakgrunn fra store symfoniorkestre i inn- og utland, men hun har fortsatt et hjerte som banker for korpskulturen.

– Siden i fjor høst har barytonisten Bente Illevold (35), pianisten Mats André Soli (30) og jeg vært en omreisende trio som har fått mye bra mottakelse. Nå står hjembyen min for tur hvor vi skal framføre mye norsk musikk, forteller Richardsen, som har hele Skandinavia som sin arbeidsplass.


Vil være et forbilde

Charlottes vei inn i musikken ble lagt allerede for nærmere 30 år siden, da hun som en pur ung trompeter var med i Kråkerøy skolekorps. Den gang var det et av byens største korps med 120 medlemmer.

Senere ble det musikklinja på Greåker på videregående, før hun videreutdannet seg ved Griegakademiet, Högskolan för Scen och Musik i Göteborg og Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Hun har spilt ved orkestre som Göteborgs Operan, Det norske blåseensemble, Göteborgs Symfoniker, Wermlandsoperan, Göteborg Windorchestra, Helsingborg Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester – for å nevne noe.

– Jeg har aldri angret en dag på at jeg ble profesjonell musiker. Tross alt har jeg fått leve ut drømmen ikke alle er forunt å kunne realisere. Når jeg også som dirigent for to aspirantkorps og to juniorkorps på Hønefoss kan være til inspirasjon for andre – ja, da er alt fullkomment. Man vil jo gjerne være et forbilde for de unge musikantene i startgropa, smiler Charlotte.

Under søndagens konsert i Metodistkirken byr hun og kollegaene på verker signert Grieg såvel som Anne Grete Preus.

– Vi vil med konserten «Vintertoner» vise at det går an å framføre låter som vanligvis formidles med sang eller helt andre instrumenter enn med besetningen vi har. Egentlig veldig spennende, forklarer Richardsen engasjert.
 

Gratis inngang for korpsbarna

Selv med ei hytte midt inne i Gamlebyen er det Buskerud – eller rettere sagt Viken vest – som nå er Charlottes hjemsted. På en gård på Vikersund bor hun sammen med den profesjonelle tennislæreren og kjæresten Pål-Eirik Angen Berger.

– Han driver med tennis, jeg med trompet og sammen jobber vi med trær – juletrær. En fantastisk kombinasjon. Så har vi kjøpt oss en leilighet i Gamlebyen i Fredrikstad som brukes som hytte om sommeren, forteller yrkesmusikeren som fremdeles følger godt med på korpssituasjonen i sin gamle hjemby.

– Flere korps i Fredrikstad hadde på 1980- og 1990-tallet 100-120 medlemmer. Slik er det mildt sagt ikke lenger. Men jeg har likevel tro på at det er en framtid dersom flere av korpsene slår seg sammen. Det har vi sett i blant annet Hønefoss. Vi må ikke være redd for fusjoner, for større miljøer gir større glede! Har man i tillegg dyktige instruktører med formell fagbakgrunn, pedagogikk inkludert, mener jeg det er fullt mulig å løfte korpsene som sliter opp og fram igjen. Blomstringen i skolekorpset på Blomsterøya – altså Kråkerøy – er et godt eksempel på at det nytter, hevder Richardsen som selv ikke kan få fullrost opplæringen hun fikk av blant andre dirigenten Odd Gunnar Storhaug på Kråkerøy for mange år siden.

Les også: Spiller seg ut av korpskrisa (+)

Og for å rekke ut en hånd til korpsbevegelsen Charlotte er så glad i, sier hun følgende:

– Til konserten i Metodistkirken gir vi alle korpsbarn gratis inngang. Vi er opptatt av å vise de unge musikantene hva man kan drive denne fantastiske hobbyen til. Korps er jo bare venner – ingen uvenner. Dessuten er det ikke så ofte små messing-ensembler som dette holder konserter ute i «provinsen». Du må som oftest til Oslo eller andre storbyer. Og de voksne; ja de får betale en 100-lapp hver! humrer Charlotte Richardsen.