Nyheter

Bygningsmyndighetene vil bevare Kniple Gård

Ikke uventet sier rådmannen, bygningsmyndighetene og fylkeskonservatoren tvert nei til Alf Ulvens ønske om å få rive hovedbygningen ved Kniple Gård.

Onsdag til uka er den omstridte eiendommen igjen tema på rådhuset. Da samles planutvalget for å ta stilling til Kristiania Eiendomsformidlings søknad om å sanere den historiske bygningen som har stått tom de siste ti åra.

– Den eldste kjente stående trebygning

Siden søknaden ble innlevert 5. februar har blant annet bygningsmyndighetene, en nabo, byantikvaren og fylkeskonservatoren fått uttale seg til søknaden. Ingen av de spurte ser for seg at den forfalne bygningen skal erstattes av en annen type bygningsmasse. Trolig vil det rødgrønne flertallet i planutvalget følge rådmannens innstilling.

– Med en datering for byggeår ca 1732, er dette Fredrikstad eldste kjente stående trebygning. Den representerer et enestående forskningspotensiale både håndverksmessig og bygningsmessig. Endringshistorien som er bygget inn i huset styrker dette forskningspotensialet. Vi må også forutsette at arkeologiske undersøkelser i grunnen under huset kan gi mer informasjon om tiden før første byggetrinn av nåværende bygning. Vi kan for eksempel lese hvordan håndverksteknikkene og bygningsmaterialene følger tett på Fredrikstads lange historie som eksportør og produsent av trematerialer. Fra 1600 og tidlig 1700-tallets tilgjengelige store tømmerdimensjoner, til sent 1700 og tidlig 1800-tall da salgsøkonomien var slik utviklet at alt salgbart tømmer gikk til eksport, og videre til «Plankebyepokens» planker, som vi finner i konstruksjonen i andre etasje, anfører rådmannen overfor politikerne.

Debattinnlegg: Bevar Kniple gård

Og fortsetter:

– Bygningens store tidsdybde betyr at den er en viktig kilde til Fredrikstads historie. Den representerer forskningsmessige muligheter. Den har også stor formidlingsverdi og er uløselig knyttet til anlegget som helhet og denne urgårdens plassering her ved Kongeveien. Ut fra en bygningsteknisk vurdering er bygningen mulig å istandsette. Slik den står i dag representerer den et «råbygg» som bør tilbakeføres eksteriørt til 1920-talls versjonen. Innvendig kan man stå noe friere, men det vil være viktig at den eldste trekonstruksjonen fra 1732 blir grundigere undersøkt, og at den helst blir stående synlig i nyrehabilitert bygning, uttaler rådmannen i dokumentene politikerne snart skal behandle.

Fra fylkeskonservatorens hold har eieren av bygget som har forfalt i en årrekke heller ingen støtte:

– Det er naturlig å tilslutte seg byantikvarens anbefaling om at en tilbakeføring til tidligere dokumentert tilstand bør basere seg på hvordan huset framsto ca. 1920, også fordi dette muliggjør en bevaring av hele huset og samtidig mulighet for å synliggjøre bygningens endringshistorie, uttaler konservatoren.

LES OGSÅ: Alf Ulven ønsker å rive Kniple gård! (Demokraten+)

Forblir stående tomt?

Alf Ulven, daglig leder i Kristiania Eiendomsformidling, sier til Demokraten at han håper politikerne kan innse at gården ikke kan reddes:

– Etter vårt skjønn er dette en bygning som ikke kan la seg reparere. Gå inn og se selv; huset er fullstendig ødelagt, hevder Ulven som har eid Kniple Gård siden 2012.

– Kommunen sier nei til riving - og du vil rive for å bygge nytt; hva blir den praktiske konsekvensen av denne stillings-krigen?

– Den praktiske konsekvensen er at huset blir stående tomt dersom vi ikke får tillatelse til å rive. Blir det nei så vil vi søke enda engang, først til kommunen igjen og så til Fylkesmannen, fastslår Alf Ulven overfor avisa.

På lederplass skrev Demokraten: Rive og grave først – for deretter å spørre om «å utvikle og bygge»? 

Mer fra Dagsavisen