Fredrikstad

Bygdesykkelen i Engelsviken er populær

For to år siden tok Engelsviken lokalsamfunnsutvalg initiativ for å kunne låne ut sykler til alle som vil bruke dem. Nå håper de enda flere donerer sine gamle sykler.

Bilde 1 av 5

Totalt 20 sykler har, så langt, blitt donert til Engelsviken Bygdesykkel på kort tid. De fastboende i Engelsviken vet at i bygda så går man, eller sykler man. Hvorfor da ikke gi innbyggerne og gjestende tilgang på gratis sykkel? Det startet med et innlegg på Facebook, søk på Finn og ulike fora hvor folk ønsket å gi bort ubrukte sykler.

Kort tid etter kom det mange henvendelser både på mail og telefon om sykler som kunne leveres eller hentes.

– De fleste syklene vi får inn har veldig god standard. Er det sykler som er gamle, så lar vi dem bare stå. Sønnen min fant to sykler ved campingen her om dagen. Vi finner mange gjenglemte sykler, forteller Olav Wassli i Engelsviken lokalsamfunn.

Søkte om midler

Leder av Engelsviken Lokalsamfunnsutvalg, Liv Voldbakken, var i møte med kommunen for to år siden. Da la hun fram forslag om at de hadde lyst til å tilby gratis sykler til både innbyggere og gjester i Engelsviken. Reaksjonen var «Stå på». Dermed ble det søkt om midler i Lokalsamfunnsfondet og nå er prosjektet en realitet. Det har blant annet bidratt til at de har fått satt opp tre sykkelstativ ved nærbutikken, gjestehavnen og ved Flåtaviken friluftsområde. Engelsviken Slipp har levert dekorsyklene ved stativene.

Samarbeid velforeningen

Syklene står fremme på sommeren og til høsten blir de satt bort på et lager.

– Vi har et godt samarbeid med Engelsviken Velforening. Det har gjort at vi kan lagre sykler der i tillegg til at vi har alt av verktøy der, sier Liv Voldbakken.

Må fikses

En del av syklene er i veldig god stand når de får dem. Men «Nils i Bukta», som er Engelsvikens egen Reodor Felgen, går over alle syklene og sørger for at alt virker. Blant annet sørger han for at både bremser og gir fungerer som det skal.

– Det har ikke vært så mye jobb med syklene. De blir egentlig levert i veldig god stand. Noen ganger tar jeg deler fra andre sykler og supplerer litt. og sette jeg inn nye slanger i dekkene, sier han.

LES OGSÅ: – Taube gjør oss glad

Bare positivt

Både innbyggere og gjester er veldig fornøyd med sykkeltilbudet. Mange går i nærbutikken og handler for så å hente seg en sykkel ved ett av stativene. Til og med gjester som kommer lang vei synes tilbudet er fantastisk.

– Vi hadde besøk av en mann fra Tyskland nylig. Han ble nesten sjokkert da han fikk vite at syklene var gratis å låne. Han hadde nettopp tatt byferjen, som han også fant ut var gratis. Han lurte nok på hva slags sted han var kommet til, forteller Voldbakken og ler.

Stadig henvendelser

«Nils i Bukta» forteller at de får mange henvendelser både på Facebook og at folk kommer hjem til han for å levere sykler.

– Nå får vi en original tandemsykkel. Det kom en henvendelse og den har blitt stående i flere år og som vi kunne få. Den er i veldig god stand, sier «Nils i Bukta».

Ikke redd for hærverk

Selv om syklene står ulåst og kan hentes av hvem som helst uten at man må registrere seg, tror ikke lokalsamfunnsutvalget at noen vil gjør hærverk på syklene.

– Nå har jeg bare bodde her ett år, men feriert her siden 2014, men jeg har bare opplevd at det er hyggelig folk her, sier Olav Wassli.

– Det har jeg ingen tro på at noen vil gjøre. Jeg tror ingen kommer til å stjele dem en gang, konstaterer Liv Voldbakken.

Trenger hjelp

Selv om det hele tida kommer henvendelser om sykler som kan leveres eller hentes, ønsker utvalget at også innbyggerne ser seg godt om når de er ute på tur. De vil gjerne ha mange flere sykler tilgjengelig i tida framover.

– Vi håper innbyggerne tar litt ansvar. Dersom de ser en sykkel liggende i grøfta, så kan de gjerne ta den med til oss, så vi kan se om det er en vi kan bruke, sier Liv Voldbakken.

Vil ha flere barnesykler

Det er stort sett levert inn sykler til voksne, men initiativtakerne håper også at det kommer inn flere barnesykler.

– Vi har noen sykler til barn, men vi trenger gjerne flere. Det er enklere for en familie å kunne hente sykkel her enn å frakte fire sykler i en bil, sier «Nils i Bukta».

Mer fra Dagsavisen